Actiune 3 June 2021

Fără procuror-șef la DIICOT, șefii mafiei se bucură

DIICOT funcționează pe avarie. Anchetele de răsunet despre destructurarea rețelelor criminale le mai găsim doar în arhive. În schimb, procurorii au ajuns să audieze jurnaliști, la comanda politicienilor. Toate acestea se petrec în timp ce instituția este condusă, deja de peste 8 luni, de un șef interimar. Semnează petiția prin care cerem numirea, de urgență, a unui Procuror-șef al DIICOT.


De 8 luni DIICOT a rămas fără șef.

Instituția care ar trebui să destructureze rețelele de crimă organizată, să combată legăturile de tip mafiot, să oprească traficul de oameni sau de droguri e în derivă. Procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism nu ratează nicio ocazie de a scandaliza opinia publică.

Au încercat (dar, din fericire, nu au reușit) să pună bețe în roate redeschiderii dosarului 10 august. Zeci de mii de cetățeni pașnici și-au pus speranța că li se va face dreptate după ce au fost agresați de jandarmi la mitingul diasporei din 2018. Dar procurorul DIICOT a insistat, în fața instanței, ca dosarul să nu fie redeschis. Asta după ce un coleg de-al său a clasat ancheta și chiar i-a insultat pe cei abuzați de jandarmi.

Apoi a venit vestea că procurorii DIICOT audiază jurnaliști, în urma unor plângeri venite de la un politician. Primarul de sector Daniel Băluță a reclamat că jurnaliștii de la Libertatea s-ar fi organizat între ei, „în mod criminal”. Aceștia dezvăluiseră în ziar despre legăturile primarului cu lumea interlopă. Totuși, jurnaliștii au fost cei chemați la DIICOT și audiați ca și când ar face parte dintr-o rețea criminală.

Și statisticile arată că anchetele care ar trebui să oprească traficul de droguri sau de oameni sunt în cădere liberă. În cursul anului trecut s-au soluționat cu 525 de cazuri mai puțin față de anul precedent. O scădere cu 4 la sută semnalată după doar 3 luni de conducere interimară.

Numărul anchetelor a scăzut și pentru că procurorii DIICOT se fac că nu văd avântul crimei organizate. Nu au un șef care să-i pună la treabă. Atacul cu bombă de la Arad, despre care chiar autoritățile spun că ar putea fi o crimă la comandă, nici măcar nu e în atenția DIICOT. Cazul, deosebit de grav, e cercetat de Parchetul General, nu de procurori specializați în crimă organizată.

Toate acestea s-au întâmplat sub conducerea unui interimar. Asta pentru că Președintele și ministrul justiției nu își fac treaba. Amână, de luni de zile, numirea la conducerea DIICOT a unei persoane care să preia frâiele acestei structuri scăpate de sub control.

Președintele Klaus Iohannis și ministrul Justiției, Stelian Ion, au datoria să demareze, urgent, procedurile pentru numirea unui Procuror-șef la DIICOT.

Dar, să fim realiști, niciun politician nu vrea parchete puternice, care ar putea să descopere afacerile de partid. Din păcate, președintele nu pare îngrijorat de lipsa unui șef la DIICOT. De aceea, nu putem să nu ne întrebăm dacă nu e cazul să îi amintim noi, cetățenii, că justiția trebuie să rămână independentă.

Semnezi și tu petiția?


Tot printr-o petiție semnată de mii de membri Declic am reușit să scoatem DNA-ul din amorțire. Timp de doi ani, marile anchete anticorupție au fost ca și inexistente.

La o zi de la lansarea campaniei, șeful DNA ne-a invitat să discutăm și a recunoscut, pentru prima dată public, că activitatea e blocată de Legile justiției măcelărite în legislatura trecută. Iar ministrul Justiției a demarat un proiect legislativ de remediere a acestora.

De anul acesta, marile dosare de corupție sunt, din nou, în atenția DNA. Cel mai elocvent exemplu este din ianuarie 2021, când s-a început urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu pentru o mită de 800.000 de dolari.

Presiunea noastră poate pune lucrurile în direcția bună și la DIICOT. Dar, mai întâi, trebuie să fim suficient de mulți pentru a atrage atenția politicienilor și presei.

Primul pas e să ducem petiția la 20.000 de semnături și să o trimitem autorităților. O putem face doar cu ajutorul membrilor Declic ca tine. Îți ia mai puțin de un minut să ceri și tu numirea unui procuror șef la DIICOT. Semnează petiția acum!