Blog 18 January 2024

Femeile, în politică

Partidele refuză să pună femeile pe listele eligibile la alegeri. Așa am ajuns la coada clasamentului în UE, cu doar 18% dintre parlamentari femei. Câteva parlamentare își propun, însă, modificarea situației. Ele au inițiat un proiect de lege care obligă partidele să aibă minim 33% femei printre candidații eligibili. Doar că proiectul e blocat de peste un an și jumătate chiar de colegii lor, care dețin majoritatea parlamentară. Pot reuși să treacă legea dacă au sprijinul societății. Așa că am lansat o petiție pentru deblocarea legii, pe care te rog să o semnezi chiar acum.

Acum un an, această imagine de la congresul PNL a stârnit discuții în spațiul public. În poza de grup cu liderii partidului liberal nu există nicio femeie. Cam așa stau lucrurile și în celelalte partide. România e pe ultimul loc în Europa la reprezentarea femeilor în parlamentul național și european.

FOTO: Inquam Photos / George Călin

Stă în voința noastră să schimbăm acest lucru la alegerile din 2024. Femeile vor fi corect reprezentate în politică și economie, dacă proiectul privind cotele de gen va deveni lege.

Poate te întrebi de ce e nevoie de mai multe femei. Îți voi da un exemplu. Puținele femei din Parlament s-au unit și au reușit să susțină legea anti-viol. E o lege pentru care Comunitatea Declic a luptat ani la rând, pentru a proteja copiii de abuzatori. Astăzi avem o lege și datorită lor. Pare greu de crezut, dar au fost politicieni bărbați care s-au opus drastic unui astfel de proiect.

Or, tocmai pentru a progresa ca societate, e nevoie ca vocea femeilor să fie auzită și în politica românească. Astăzi, ele încearcă să deblocheze proiectul de lege care a trecut de Senat și stă de un an și jumătate într-un sertar de la Camera Deputaților. Sincer, fără sprijinul cetățenilor nu cred că vor reuși. Asta pentru că politicienii țin cu dinții de locurile lor, pe care le ocupă deja de mandate bune.

Doar că noi, cei din Comunitatea Declic, luptăm mereu pentru îndreptarea inechităților din societate. Din comunitate fac parte cetățeni independenți, care înțeleg cât de important e rolul unor oameni pregătiți în administrație și politică, indiferent de sexul acestora. De aceea, sunt sigură că și de această dată tu și alți zeci de mii de membri și membre ne veți fi alături.

Dacă legea se schimbă, vom avea 33% femei pe listele eligibile încă din acest an, la fel ca în Germania. Iar partidele nu vor mai pune femei la coada listelor electorale, ca la ultimele alegeri. Așa, nu vom mai auzi glume misogine de la tribuna parlamentului, unde bărbații încă trimit femeile la cratiță.

Acum este momentul să ne unim și să punem presiune pe partidele politice să deblocheze inițiativele pentru cotele de gen. Prin semnarea petiției, tu crești șansa de a avea o lege până la final de februarie.

Semnează acum petiția pentru drepturi egale.

Pentru egalitate de șanse,
Cătălina și echipa Declic

PS: Anul trecut, la dezbaterea unei moțiuni în Parlament, vicepreședintele Camerei Deputaților, deputatul PSD Daniel Suciu, a avut un derapaj misogin la adresa deputatelor Violeta Alexandru și Oana Țoiu, spunând că „le dă un minut în plus, pentru că știe că femeile se bucură de fiecare minut în plus”. Acest lucru se întâmplă și pentru că bărbații au o poziție de forță în Parlament, unde sunt 88 de femei și 378 de bărbați. Susține și tu creșterea numărului de femei pe listele electorale, semnează acum petiția!