Blog 28 February 2024

Fotografia-manifest

Liderii partidelor se întrec în declarații despre cum susțin ei femeile în politică. Dar, la momentul adevărului, când partidele fac listele pentru alegeri, femeile devin invizibile. Așa am ajuns să avem un Parlament format din 80% bărbați.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că o femeie va deschide lista de la europarlamentare a PSD-PNL. Așa, probabil, speră că nu vom observa că majoritatea celor de pe listă vor fi, de fapt, tot bărbați. Iar Nicolae Ciucă nici măcar nu a vorbit despre asta. Cei doi speră, probabil, ca subiectul să dispară din prim-planul agendei publice iar noi să obosim să-l tot readucem în actualitate.

Dar noi suntem pregătiți și pregătite să ținem subiectul cât se poate de viu. Petiția prin care cerem reprezentarea corectă a femeilor în Parlament are deja peste 26.000 de susținători și susținătoare.

Avem aliați și aliate pe măsură. S-a alăturat campaniei, pro bono, unul dintre cei mai activi(ști) artiști români, recunoscut la nivel internațional. Dan Perjovschi a creat special pentru campania Declic desene cu mesajul „Femei în Parlament”, iar noi le-am imprimat pe mărțișoare, bannere și felicitări.

Am dus deja o parte din mărțișoare la personalități precum Irina Margareta Nistor, la ambasadoare, la conducerea Reprezentanței Comisiei Europene la București, la ministre și parlamentare din toate partidele.

Acest efort este departe de a fi suficient. Vrem ca mesajul să fie promovat unui public mai larg și de către membrele Declic. Nu vrem ca Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Cătălin Drulă sau Kelemen Hunor să răsufle ușurați că pot face listele după bunul lor plac, uitând să le invite și pe colegele lor.

De aceea, te invit joi, 29 februarie, de la ora 12:00, să facem câte o fotografie simbol la sediile PSD și PNL din București. Cele 2 partide au majoritatea în Parlament și pot debloca legea privind cotele de gen. Vom purta mesaje cu desenul lui Dan Perjovschi și un banner prin care cerem să fim corect reprezentate în Parlament. Fotografia-manifest va reprezenta o imagine puternică, exemplificativă pentru faptul că doar 20% dintre noi suntem reprezentate în Parlament. Pe 1 martie, vom trimite imaginea către presă și o vom promova în social media.

Dar, ca să reușim să face această fotografie artistică, avem nevoie de tine. Te rog să confirmi chiar acum dacă vei participa. Doar așa vom avea timp să îți comandăm un mărțișor cu desenul Femei în Parlament. După acțiune, vei primi cadou mărțișorul creat de artistul internațional Dan Perjovschi. Te invităm să îl porți și să le povestești celor din jur ce simbolizează.

Acum câțiva ani, am realizat o astfel de fotografie și în cadrul campaniei prin care ceream brățări electronice pentru agresorii femeilor. Imaginea a ajuns până în presa internațională și încă e folosită de presă la articolele despre violența domestică. Între timp, am reușit, prin presiune publică, să convingem autoritățile să folosească brățări electronice pentru agresori.

Și de această dată, cu o mobilizare eficientă, putem crește numărul femeilor care ne reprezintă în Parlament. Dar, dacă pentru fotografia de joi nu ne vom înscrie suficient de multe, atunci bărbații politicieni vor avea dreptate: nu ne pasă, de fapt, de reprezentarea femeilor.

Așa că, te rog, înscrie-te acum în formularul de mai jos. Colega mea, Miky, te va contacta și îți va da toate informațiile despre eveniment. Realizarea fotografiei nu va dura mai mult de 30 de minute, maximum o oră. Ne vom întâlni în fața sediului PSD, pe Bd. Kiseleff nr. 10, la ora 12:00. Apoi, vom merge împreună la sediul PNL, care este foarte aproape. Fotografia artistică va fi realizată doar cu femei, dar domnii pot veni să ne susțină.

Doar prin înscrierea ta în formular vei confirma prezența la eveniment. Altfel, nu vom putea să pregătim materialele necesare. Timpul este foarte scurt. Dacă ești joi, pe 29 februarie, în București, înscrie-te în formularul de mai jos.

Cu gânduri bune,
Cătălina, Miky și echipa Declic