Victorie 9 November 2023

Dosarul Gheorghe Ursu: o veste buna

Îți scriu cu o veste foarte bună, care mie îmi dă un licăr de speranță că cei vinovați de atrocitățile din perioada ceaușistă vor plăti, în justiție, pentru crimele lor. Și, mai mult, îmi dă încredere că puterea noastră, a cetățenilor, crește în fiecare zi.

Atât timp cât noi, cei din Comunitatea Declic, nu renunțăm să luptăm pentru dreptate, vocea noastră colectivă devine imposibil de ignorat.

Pe 27 iulie, când Înalta Curte a decis să-i achite pe torționarii lui Gheorghe Ursu, m-am simțit demoralizată. La fel ca mulți alții, am crezut că nu mai există speranță de justiție în acest caz.

Însă, în urma unei discuții cu Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, am aflat că acea hotărâre nedreaptă încă mai putea fi contestată.

Dar, trebuia ca Parchetul General să se mobilizeze și să ceară, în termen legal, revizuirea deciziei. Deși mai erau doar câteva zile până la scurgerea termenului limită, demoralizarea mea s-a transformat în optimism.

Am simțit că era nevoie de o reacție rapidă în societate, care să-i preseze pe procurori să prioritizeze dosarul lui Gheorghe Ursu. Așa că am lansat o petiție în Comunitatea Declic, prin care îi ceream șefului Parchetului, Alex Florența, să se asigure că cererea de revizuire este formulată în timp util.

Decizia Curții ar fi putut fi demoralizatoare și pentru cei din Comunitate. Ar fi putut să accepte, cu resemnare, mesajul judecătorilor. Un mesaj lipsit de compasiune și respect pentru victime: nu orice criminal ajunge după gratii, timpul șterge tot, istoria poate fi rescrisă, nu a existat poliție politică în timpul lui Ceaușescu.

Însă, membrii și membrele Declic au ales să acționeze, pentru a crește șansele rejudecării dosarului și obținerea dreptății. Mi-a crescut inima când am văzut că, în doar două zile, 10.000 de membri și membre Declic, au semnat și s-au alăturat acestei cauze. Sute au luat cu asalt căsuța de e-mail a Parchetului și i-au scris direct lui Alex Florența.

Mobilizarea noastră a dat roade, s-au agitat spiritele la Parchet și procurorii au formulat cererea de revizuire la doar o săptămână de la lansarea campaniei.

Acesta este un exemplu perfect al puterii noastre, a cetățenilor, de a mișca lucrurile, atunci când ne unim forțele. Chiar și când timpul este scurt și este nevoie de acțiune rapidă, fulgerătoare. Este dovada că, împreună, putem face și alte schimbări semnificative.

Poate că la acest moment ești implicat sau implicată într-o campanie sau mai multe, care se derulează pe termen lung. Poate că lupți pentru justiție socială, pentru tăierea pensiilor speciale, pentru finalizarea dosarului 10 august sau pentru păduri.

Primești uneori apeluri de la mine sau de la colegii și colegele mele sa donezi pentru diverse tactici de presiune, care fac parte din strategiile campaniilor pe care le urmărești.

Însă, în campaniile de reacție rapidă, nu este timp de strâns bani. Rapiditatea este cheia succesului, așa că donațiile strânse din recurențe ne sunt de mare ajutor. De exemplu, așa am putut plăti acum reclamă în social media, care ne-a ajutat să facem cunoscută campania în spațiul public.

Tu contribui la activitatea continuă a Declic și vreau să îți mulțumesc pentru asta. Ne bucurăm că ești alături de noi, împreună suntem o forță!

Anduța și echipa Declic