Blog 25 August 2022

În audiență la deputatul tău, cere-i să voteze legea anti-viol

Pe scurt, despre legea anti-viol:

📣 Noi cerem ca orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani să fie încadrat ca viol.

🗳️ Senatorii au votat pe 29 iunie 2022 ca orice act sexual al unui adult cu un minor sub 15 ani să fie încadrat ca viol.

📋 Este vorba despre Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal și pentru modificarea și completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală (L423/2022).

⚖️ Dacă proiectul de lege va trece și de deputați, procurorii și judecătorii s-ar baza pe norme clare în anchetarea abuzurilor, iar agresorii nu ar mai scăpa cu pedepse mici.

Ce trebuie să faci tu:

🔵 Te programezi în audiență

Ai la dispoziție adresa de e-mail, telefonul (dacă a fost făcut public) și adresa biroului deputatului. Alege una dintre variante ca să te programezi.

În cazul în care deputatul nu este disponibil pentru a se întâlni cu tine, probabil ți se va propune o întâlnire cu un membru al cabinetului său.

Nu te descuraja dacă este nevoie de mai multe apeluri telefonice pentru programarea audienței. Insistă!

🔵 Ce cuprinde solicitarea ta

Sugerează o oră și o zi pentru audiență atunci când suni, trimiți e-mail sau scrisoare prin poștă.

Menționează proiectul de lege care va fi tema discuției.

Precizează că ești alegător sau alegătoare din județul parlamentarului.

🔵 Pregătește-te pentru audiență

Structurează-ți dinainte informația pe care vrei să o transmiți, pentru ca mesajul tău să fie clar.

Dacă te ajută, notează-ți mesajul; poți chiar printa ce vrei să transmiți și să-i înmânezi deputatului un dosar etichetat cu numele tău complet, problema semnalată și datele de contact.

Nu-ți face probleme că nu ești expert/ă în dreptul minorilor; nici parlamentarii nu sunt! Înarmat cu convingerile, pasiunea şi bunul tău simţ vei putea prezenta argumentele de care parlamentarii vor trebui să țină cont în ziua votului!

Iată câteva argumente pe care le poți include în mesajul tău:

➡️ O lege anti-viol ar elimina confuziile pe care le fac anchetatorii între viol și act sexual cu un minor [1]. Agresorii ar primi pedepse mari, nu ca acum, cu suspendare. Iar statisticile spun că 70% dintre prădătorii sexuali de copii recidivează.
➡️ Doar 1 din 4 agresiuni este judecată ca viol [2]
➡️ Un minor este abuzat sexual la fiecare 6 ore [3]
➡️ Suntem singura țară europeană fără o lege clară care să prevadă că, sub un anumit prag de vârstă, orice act sexual al unui adult cu un minor este viol. Țări ca Olanda, Spania, Belgia, Finlanda, Luxemburg, Lituania, Letonia, UK au pragul de 16 ani. Irlanda și  Cipru au 17 ani, iar Malta 18 ani. Studiile UNICEF susțin pragul de 16 ani. Realitatea este că, sub 16 ani, un minor nu este apt să discearnă și să consmită pentru întreținerea de relații sexuale
➡️ Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pus România sub supraveghere în 2016 din cauza incapacității de a dezvolta o practică judiciară consacrată și uniformă în legătură cu noțiunea de consimțământ pentru a face o deosebire clară între cazurile de viol și cele de act sexual cu un minor
➡️ În lipsa unei legiferări clare, România este țara în care se consideră că violul are justificare [4]
➡️ Nu mai vrem agresori sexuali protejați de politicieni [5]

Aceste argumente le poți printa apăsând butonul de mai jos și să le atașezi în dosarul pe care i-l lași deputatului.

Poți citi și semna petiția „Vrem o lege anti-viol care să protejeze copiii!” Iar în josul paginii vei găsi linkuri către știri care te vor ajuta în documentare.

În audiență la deputatul tău

⏱️ Este bine să ajungi cu 10 minute înaintea orei stabilite pentru audiență, dar să nu te ia prin surprindere dacă va trebui să mai aștepți în anticameră. De obicei, în aceeași zi, deputații au mai multe audiențe programate.

🤝 Începe cu o foarte scurtă introducere: cum te numești, cu ce te ocupi, faptul că ești alegător în acel județ. Comunică solicitarea din primele minute ale audienței: ,,Vă solicit doamnă/ domnule deputat să votați pentru o lege anti-viol prin care orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani e viol…”

📍 Nu te abate de la subiect, abține-te de la a ține prelegeri.

📸 La finalul audienței cere-i deputatului să faceți o fotografie împreună, ulterior o poți încărca în formularul de feedback pe care l-am pregătit. Dacă refuză, fă-ți un selfie în fața biroului parlamentar astfel încât să se vadă numele deputatului la care ai fost în audiență. Nu uita să pleci cu o carte de vizită din partea deputatului și/sau a asistenților acestuia.

Ce faci după audiență?

🔗 În urma audienței, trimite-ne impresiile tale prin formularul special creat. Urmărește procesul legislativ pentru a vedea dacă parlamentarii au votat conform promisiunii.


Note pentru documentarea ta:

[1] CSM: Raport privind practica instanțelor de judecată și a parchetelor de pe lângă acestea în investigarea și soluționarea cauzelor privind infracțiuni la viața sexuală cu victime minore

[2] Dela0.ro: Blândețea zeiței legate la ochi: din 5 infracțiuni sexuale sesizate la poliție, 4 sfârșesc fără dispoziții de trimitere în judecată a unui agresor

[3] adevarul.ro: ONG: În România, media de vârstă a copiilor abuzaţi sexual este de 7 ani

[4] descopera.ro: România, pe primul loc în UE în privinţa convingerii că violul are justificare

[5]

g4media.ro: Primarul din Ştefăneştii de Jos, trimis în judecată sub acuzaţia că a violat, alături de alți bărbați, o fată de 13 ani, care a și născut un copil

Vice.com: Am întrebat PSD dacă se asociază cu primarul pedofil dintr-o comună din Prahova

g4media.ro: Președintele PSD Brăila spune despre primarul din Șușești condamnat definitiv pentru proxenetism în urmă cu patru ani că a fost reabilitat și că mai poate candida la un mandat: Este un foarte bun gospodar și a schimbat multe lucruri la nivelul comunei / Ce spune primarul

g4media.ro: Primarul din județul Iași care a făcut sex în sediul Primăriei cu minore traficate candidează din nou, folosind culorile PNL. Oficial, a fost exclus din partid în ianuarie, dar liberalii nu au candidat în comună