Blog 22 August 2018

De 16 zile în greva foamei

UPDATE 22 august: În doar câteva ore, sute de mesaje au fost trimise către doamna ministru Sorina Pintea. Un secretar de stat și un purtător de cuvânt s-au deplasat la spital pentru a discuta, iar Daniel și Mariana au ieșit din greva foamei. Urmăriți pagina de Facebook Declic pentru noutăți legate de acest apel la acțiune.

—-
August 2018. Mariana și Daniel, angajați ai spitalului Universitar București au intrat în greva foamei, în timp ce alți 20 protestează din cauza lipsei de materiale și reducerilor salariale. [1] Nu au trecut nici 5 luni de când Sorina Pintea promitea “creșteri semnificative” ale salariilor pentru medici, asistenți și infirmiere. [2]

Realitatea din spitale e cu totul alta. Medicii fac chetă pentru a cumpăra var și becuri. Pentru că nu există dezinfectant, instrumentarul este spălat cu apă şi săpun lichid. [3]

De 16 zile, doi oameni au ales să tragă un semnal de alarmă la fel de extrem ca situația precară în care se află spitalul în care lucrează: au intrat în greva foamei. [4] În acest timp, ministrul sănătății nu s-a obosit să se deplaseze pentru a vorbi cu cei doi. Îi desparte un drum de 11 minute cu mașina sau 30 de minute pe jos. Acesta este distanța dintre minister și spital.


Cu fiecare zi de întârziere, pericolul în care se află cei doi oameni crește.
Scrie-i și tu Ministrului Sănătății și cere-i să vorbească cu Daniel Simion și Mariana Luceanu, cele două persoane aflate în greva foamei. O discuție cu doamna ministru le-ar putea salva viața.

Mesajul tău va ajunge la doamna ministru. În acest fel ne asigurăm că vocea noastră va fi auzită și că ne va putea citi mesajele în timp real. Cu cât mai mulți dintre noi îi scriem, cu atât Sorina Pintea va fi obligată să rezolve problema mai repede.

Scrie-i acum 

(buton dezactivat)

Solicitările protestatarilor sunt simple: vor ca munca lor să fie respectată și remunerată decent. Nu vor salarii de 4000 de euro, așa cum promitea Ministrul Sănătății în martie 2018. [5]

Nu este prima oara când angajaților din sănătate le scad salariile, iar acum ei trebuie să aleagă între sporuri sau bonuri de vacanță. Este vorba de o sumă de 1400 lei/persoană. Dacă nu ne permitem să oferim 1400 lei de persoană, cum putem oferi salarii de 4000 de euro?

La începutul acestui an, personalul spitalului Universitar București a mai protestat din cauza condițiilor de lucru și a salariilor mici. Atunci, Sorina Pintea a declarat: “Mă voi duce mâine să am o discuţie cu dânşii. Eu cred că au fost greşit informaţi […] Sunt convinsă că, discutând cu dânşii, vom reuşi să clarificăm problemele, pentru că asta ştiu să fac, să le explic cum am făcut Anexa 10 (cu regulamentul sporurilor – n.r.) pentru că este mărul discordiei”. [6]

De data aceasta însă, în timp ce Daniel și Mariana își pun sănătatea în pericol, doamna ministru nu se mai obosește să “discute cu dânșii”.

Situația e critică, iar timpul ne fuge de sub picioare. Un om poate supraviețui maxim o săptămână fără apă și aproape o lună fără mâncare. Scrie-i și tu chiar acum ministrului sănătății și cere-i să meargă să vorbească cu angajații spitalului Universitar București. Sorina Pintea este responsabilă de situația celor 2 protestatari și singura care poate interveni pentru a opri greva foamei.

Scrie-i și tu 

(buton dezactivat)

Dacă suficienți dintre noi îi scriem, doamna ministru va ceda cu siguranță presiunii publice. Nu este prima oară când forța Comunității Declic o convinge să ia măsurile necesare. Împreună, la începutul acestui an, am reușit să deblocăm 6 milioane de euro pentru a fi investite în îngrijirea paliativă. De asemenea, am pornit negocierile pentru acordarea nutriției parenterale la domiciliu. Doamna Pintea trebuie să facă ceea ce îi solicităm, dar pentru asta trebuie să fim cât mai mulți.

În solidaritate,

Raluca și echipa Declic

Foto credit: Cristian Zanfir 

NOTE:

[1] https://stiri.declic.ro/grevafoamei

[2] https://stiri.declic.ro/4000euro

[3] https://stiri.declic.ro/apasisapun

[4] https://stiri.declic.ro/update-greva

[5] https://stiri.declic.ro/4000euro

[6] https://stiri.declic.ro/sporuri