Blog 29 May 2023

Greva profesorilor – pasul 2

Este absolut revoltător ce încearcă să facă premierul Ciucă.
I-am cerut, peste 80.000 de oameni, să taie pensiile speciale pentru a putea crește salariile profesorilor. Gândul îl sperie atât de tare încât a lansat o adevărată campanie de denigrare a cadrelor didactice.

Acțiunile și declarațiile premierului ne dezvăluie un personaj sinistru, care încearcă să transforme cadrele didactice din victime în personaje negative.

Vorbește mereu despre suferința provocată de grevă elevilor și părinților. Și încearcă sădirea unor semințe de conflict între aceștia și dascăli. Pozează în liderul pacificator și le cere profesorilor să se întoarcă la catedră, de dragul elevilor. Le promite, la schimb, 2 vouchere cu valori ridicole, care nu au cum să le facă viața mai bună celor din învățământ.

Scopul premierului este cât se poate de clar. Vrea să ascundă că, de fapt, personajul negativ este chiar el. Și că la fel de vinovați sunt politicienii care de atâta timp au blocat creșterile salariilor.

Disperarea lui Nicolae Ciucă mai are un motiv. Declic a reușit, prin petiția de solidaritate cu profesorii semnată de peste 70.000 de oameni, să impună public o soluție. Banii pentru profesori ar trebui obținuți prin tăierea pensiilor speciale. Mesajul a fost preluat și în discursul partidelor politice din opoziție, de presă și de profesorii din stradă.

Soluția propusă de Declic e susținută și de cifre. Majorarea salariilor profesorilor cu 60 de procente ar impune un efort bugetar de 8 miliarde de lei anual. [1] Iar cheltuielile cu pensiile speciale se ridică la 12 miliarde de lei pe an. [2]

Iar Nicolae Ciucă are o pensie specială de 18.000 de lei pe lună, cât 7 salarii de profesori debutanți. Și-a dat seama că cetățenii nu-i mai cer doar să dea salarii decente profesorilor. Îi cer să renunțe la privilegiile sale și ale zecilor de mii de pensionari speciali. Și banii economisiți să meargă spre învățământ.

Premierul e în șah. Pentru a ieși din dificultate, încearcă să dezbine, așa cum face orice politician cu intenții putrede. Încearcă să iasă din spotul nefavorabil de lumină.

Dar noi avem un plan prin care ne-am propus să facem cât se poate de vizibil adevărul urât mirositor pe care Ciucă îl vrea băgat sub preș: pensia specială a premierului ar putea scoate din sărăcie 7 profesori. Iar reforma sistemului de pensii speciale ar putea oferi banii necesari pentru a mări salariile tuturor profesorilor.

Am pregătit macheta de mai jos. Am făcut un apel de donații, am strâns banii necesari si am contractat o pagină întreagă de publicitate în Libertatea, cel mai citit ziar din țară. Ajunge cu siguranță și pe biroul lui Nicolae Ciucă. Mi-l și închipui cum deschide ziarul la cafeluță și dă cu ochii de această imagine. Și va ști că în acea zi o vor vedea, în ziarul tipărit și pe internet, sute de mii de oameni.

Legat de intenția premierului de a-i dezbina pe elevi și profesori, m-a uns la inimă reacția liderei elevilor din Constanța. După declarațiile premierului în care-i acuza de rea voință pe profesori, tânăra a declarat: „Ne bucurăm că profesorii noștri au pus, în sfârșit, piciorul în prag și nu se mai lasă batjocoriți de Guvern”. Această elevă a văzut adevărul despre premier. Iar adevărul este foarte incomod pentru Nicolae Ciucă.

Îți mulțumim pentru solidaritate,
Antoniu, echipa Declic și sute de mii de profesor


Note:
[1] Edupedu[.]ro: Salariile profesorilor debutanți ar trebui să crească cu circa 62%, conform calculelor pe baza prevederilor din proiectul legii educației.
[2] Economedia[.]ro: Lista risipei de bani publici. Ce cheltuieli ar putea tăia Guvernul pentru a majora salariile profesorilor