Actiune 9 February 2021

Groapa de gunoi a Europei

Ministerul Mediului amână de o lună să pună în practică sistemul garanție-returnare a deșeurilor, care ar putea crește gradul de reciclare în România. Semnezi petiția și îi ceri ministrului Barna Tánczos să publice proiectul de hotărâre de guvern, pentru ca sistemul să fie aplicabil cât mai repede?


Când apare în discuție subiectul reciclării, aproape mereu aud următoarea propoziție: „Am sortat plasticul, cartonul și sticla, dar i-am văzut pe cei de la salubritate că le pun la un loc cu gunoiul menajer.”

În momente ca acesta ne întristăm. Ne dăm seama că sunt multe persoane care ar vrea să contribuie la reciclare, dar sunt descurajate de autorități. De ani de zile, cei din administrația publică n-au reușit să pună la punct un sistem de colectare separată a deșeurilor, care să funcționeze la nivel național.

Incompetența în gestionarea gunoiului se vede și în cifre, nu numai la ghena de la bloc. Dacă alte țări membre UE fac progrese la reciclare, România face pași înapoi. În 2017, s-au reciclat 14% din deșeurile municipale. În 2019, procentul a scăzut la 11,5%. [1]

Iar pentru că modul de raportare cuprinde atât procentul de reciclare, cât și pe cel de compostare (procedeu natural prin care resturile organice se transformă în fertilizant), procentul de materiale reciclate este, de fapt, și mai mic.

Ne-am bucurat la vestea că și România va avea sistemul de garanție-returnare a deșeurilor, pentru că știm despre exemplele altor țări. După ce au adoptat sistemul, în unele cazuri, rata de colectare și reciclare a crescut până la 90%. [2]

Ca să înțelegi cum va funcționa, e mai ușor dacă te gândești la cărucioarele de cumpărături de la supermarket. Introduci 50 de bani, îți faci cumpărăturile, apoi duci căruciorul la loc și îți recuperezi cei 50 de bani.

Cam la fel e și cu sistemul garanție-returnare. Numai că, în loc de cărucior, vei putea returna ambalaje din plastic, sticlă și aluminiu de la băuturile pe care le-ai consumat. Cei 50 de bani vor fi incluși în prețul inițial al produsului. După ce vei returna ambalajul în magazin, vei primi „garanția” de 50 de bani înapoi. Sistemul este gândit astfel încât să poți returna ambalajul în orice supermarket și va funcționa în toate magazinele, inclusiv în cele de la sate.

Sistemul garanție-returnare ar trebui să fie funcțional în aprilie 2022. Până atunci ar trebui pregătită infrastructura din magazine pentru colectarea deșeurilor. Acestea trebuie să se echipeze cu aparate speciale care ar urma să scaneze deșeul returnat, să-și amenajeze un spațiu și așa mai departe. Până când proiectul de hotărâre de guvern nu este publicat în Monitorul Oficial, nimeni nu poate face nimic.

Suntem deja în întârziere cu o lună. Fostul ministru al Mediului, Mircea Fechet, spunea că proiectul va fi publicat până la 1 ianuarie 2021 în Monitorul Oficial [3]. A trecut mai bine de o lună, s-a schimbat ministrul și încă nu avem legea publicată. Semnezi și tu petiția pentru ca România să nu rămână codașă la reciclare și în următorii ani?


De la 1 ianuarie, plasticul nereciclat va costa mai mult. România și celelalte state membre trebuie să plătească 0,8 euro/ kilogramul de plastic nereciclat către UE. Dacă vom recicla în continuare puțin, vom plăti mai mult. Semnezi și tu petiția?


Note:

[1] Recycling rate of municipal waste, ec.europa[.]eu/eurostat

[2] Contextul implementării sistemului garanție-returnare în România, revistaprogresiv[.]ro

[3] Mircea Fechet: HG privind sistemul „Garanţie-Returnare” va fi publicată în Monitorul Oficial până la 1 ianuarie 2021, ceccarbusinessmagazine[.]ro

Află mai multe despre campaniile Declic privind reciclarea, aici.