Blog 9 February 2023

Hartă cu reclamele la păcănele

În ultima perioadă, am tot urmărit interviuri cu specialiști care vorbesc despre dependența de jocuri de noroc. Așa am aflat că reclama la casinouri funcționează ca un declanșator al poftei de joc.

Un fumător care vrea să se lase de fumat și vede un prieten că scoate o țigară din pachet va simți o poftă de a fuma. Un dependent de joc care vede zeci de bannere pe fațade întregi de clădiri va fi acaparat de un impuls incontrolabil.

Va găsi cea mai apropiată sală de joc, care se află la mai puțin de 500 de metri, și va juca tot ce are. Iar după ce a pierdut tot, se va duce la amanetul non-stop de lângă și va lăsa orice are de valoare.

Dar poate că nici nu e nevoie să se ridice din fața aparatului pentru că în sala de joc sunt cămătari.

Prin ceva asemănător trec sute de mii de dependenți care încearcă să se vindece de adicție, dar le este imposibil pentru că sunt urmăriți non-stop de reclame.

Psihiatrul Eugen Hriscu a povestit despre un pacient de-al său care încerca se se vindece [1]. Într-un final, acesta a părăsit țara din cauza reclamelor și tentațiilor de joc care se află la tot pasul.

Nu avem bannere cu reclamă la alcool lângă școli sau grădinițe. Nici mesh-uri lângă spitale care să ne amăgească cu cât de plăcut este să fumezi. La fel trebuie să se întâmple și cu reclama la jocuri de noroc.

Dar pentru a obține interzicerea lor, trebuie să avem dovada că reclama este peste tot.

Știm deja că vedem multă reclamă la jocuri de noroc și foarte mulți dintre noi suntem de acord cu oprirea ei. Suntem peste 57.000 de membri Declic care am semnat pentru interzicerea acestui tip de reclamă.

Dar „mult” e ceva subiectiv. De fapt, nu avem o imagine de ansamblu asupra a câtă reclamă vedem pe străzi. De asta am făcut o hartă interactivă pentru reclama la păcănele.

Poți să te implici foarte simplu. Data viitoare când ieși din casă, fă poze la toate reclamele pe care le vezi. Apoi adaugă-le pe hartă. Nu îți trebuie user sau parolă. Procesul e simplu și durează foarte puțin. Adaugi și tu o poză cu reclamele pe care le vezi, pentru a arăta cât sunt de multe?

Fără reclamă la jocuri de noroc,
Ana și echipa Declic

PS: Membrii Declic au fost azi la câteva reclame imense din centrul Bucureștiului. E rândul tău să găsești cea mai apropiată reclamă la jocuri de noroc, să-i faci poză și să o pui pe harta reclamelor la păcănele.


Note:
[1] youtube[.]com, Eugen Hriscu – #IGDLCC 150 » George Buhnici