Blog 21 September 2022

Hidrocentrale: impactul nociv

Mi s-a pus un nod în gât când am văzut cât de puțin s-a scris în presă despre impactul nociv al hidrocentralelor asupra ariilor protejate. Mulți jurnaliști au alocat spațiu editorial amplu pentru argumentele mincinoase ale politicienilor.

Premier, ministru, lideri de partide, toți s-au folosit de creșterea facturilor la energie ca să susțină o lege ce permite proiecte hidrotehnice construite în mijlocul ariilor protejate. În realitate, însă, lor nu le pasă de buzunarele noastre.

De fapt, politicienii caută portițe legislative care să-i ajute pe sponsorii de partid. Mulți afaceriști fac profit din distrugerile de râuri. Ei văd doar banii, nu și impactul nociv. Noi, cei din Comunitatea Declic, vedem copaci culcați la pământ de buldozere, specii unice de plante strivite sub șenile, pești protejați blocați în râuri trase prin conducte.

Nici tu, nici eu și nici alți membri din Comunitate nu am plecat urechea la minciunile politicienilor. Cum că hidrocentralele ne asigură independență energetică.

Specialiștii au spus foarte clar că rețeaua hidrografică e deja fragilă. Debitele sunt cu mult diminuate față de anii precedenți, din cauza intervențiilor omului și schimbărilor climatice. Jiul, Răstolița, Valea Bradului și alte râuri de munte valoroase riscă să fie sacrificate pentru o producție de energie electrică extrem de redusă.

Așa că am decis să-i demascăm pe politicieni. Am pus la cale un protest la Curtea Constituțională.  Judecătorii CCR pot opri impactul nociv al legii pentru ariile protejate, dacă o declară neconstituțională.

Aproape 150 de membri au donat ca să putem acoperi repede costurile facturilor pentru recuzita de protest, actori, promovare online și fotograf. Iar zeci de membri au venit să fie alături de noi. Cu unii dintre ei mă văd aproape la fiecare protest. Mi-au devenit ca o familie.

Nici ei nu cred că distrugerea ariilor protejate ne va reduce facturile la energie. Mi-au spus că sunt dezamăgiți de politicieni. Ar vrea să-i audă că sprijină soluții de producere a energiei mult mai prietenoase pentru mediu. Cum sunt panourile solare și eolienele.

Noi tehnologii pentru râuri vii”, „Soluții actuale, nu vechi hidrocentrale” am strigat la protest, plini de curaj. Am fost o singură voce. Și am simțit cât de important este să fiu parte dintr-o Comunitate atât de unită.

Alți membri Declic implicați n-au pregetat să le scrie judecătorilor. Chiar dacă nu au putut veni la acțiune, și-au luat din timp ca să trimită online Amicus Curie în sprijinul ariilor naturale. Peste 5.000 de astfel de memorii sunt acum pe masa judecătorilor CCR.

Generațiile viitoare au nevoie de noi să ne mobilizăm și să luptăm. Doar prin lupta noastră le putem arăta celor mai tineri cum să facă față nedreptăților.

Îmi vine în minte ce mi-a povestit o prietenă, recent. Fiica ei, elevă în clasa a VI-a, era șicanată de niște colegi. Fata s-a plâns dirigintelui, dar nu a fost luată în serios. Nu s-a lăsat descurajată și a discutat cu mama ei. Împreună au decis să contacteze și părinții altor eleve, aflate în aceeași situație. Și-au unit eforturile și s-au adresat dirigintelui. De data aceasta, profesorul a înțeles că problema este serioasă și a luat măsuri.

Așa se întâmplă și în cazul nostru. Cât timp rămânem uniți și vocali, nu putem fi ignorați. Chiar deranjăm.

Nu știu dacă ai aflat, dar suntem în topul ONG-urilor care blochează proiecte hidrotehnice inutile. Nouă nu ne-au putut cumpăra tăcerea politicienii, așa cum au reușit cu unii jurnaliști și oameni din instituțiile de stat.

Am ales să nu ne compromitem. Și am reușit să rămânem independenți și incomozi pentru că membrii și membrele comunității susțin financiar demersurile Declic. 

Politicienii sunt abili, așa că este esențial să putem riposta imediat ce sesizăm un nou derapaj. Fie că vorbim de un proces, de o acțiune offline sau de campanie de promovare în online a mesajelor Declic. Vrem să rămânem incomozi. Putem face asta pentru că tu acționezi și nu întorci privirea în altă parte atunci când îți cerem să te implici.

Îți mulțumim și te ținem la curent cu demersurile pe care le facem în campania „Râuri: stop finanțărilor pentru proiecte comuniste”.

Pentru râuri libere,
Denisa și echipa Declic