Blog 13 January 2023

Impozit pe venit

Este perioada în care tu decizi ce se întâmplă cu 3,5% din impozitul tău pe venit. Poți sprijini activitatea Declic. Trebuie doar să apeși pe buton și să completezi un formular.

Mereu am urmărit cu sufletul la gură acrobațiile uluitoare ale unor artiști de circ. Chiar dacă vedeam plasa de siguranță, la fiecare exercițiu care sfida gravitația, mă temeam ca acrobatul să nu cadă în gol. Gândul său, probabil, era cu totul altul: să-și facă perfect exercițiul pentru care s-a pregătit luni la rând.

Cu acest gând în minte pornim și noi campaniile la Declic: să facem tot ce ține de noi, ca să le câștigăm. Nu luăm în calcul ideea de abandon.

Doar că anul trecut, am fost nevoiți să regândim tactici în campanii sau să renunțăm la unele convingătoare, dar costisitoare.

Îți dau exemplul campaniilor pe care le derulăm pentru salvarea râurilor. Am deschis procese pentru blocarea unor proiecte hidroenergetice abuzive. Pe unele le-am câștigat definitiv, pe altele le-am pierdut în primă instanță și ne pregătim pentru recurs.

Am lucrat la strategii cu avocați bine pregătiți. Când am constatat că unele tactici ne depășesc bugetul, am renunțat la ele.

Am renunțat și la ideea să achiziționăm recuzită supradimensionată pentru proteste, deși în alte țări astfel de proteste sunt comune. Deși ne-a plăcut mult când știrea despre elefantul Declic a ajuns tocmai în The New York Times, costurile sunt peste posibilitățile financiare ale Declic.

Sperăm ca situațiile în care să fim nevoiți să ajustăm tacticile, să se întâmple rar.

Demersurile Comunității noastre nu țin doar de voință și pregătire, ci și de pușculița Declic. Iar numărul donatorilor recurenți care contribuie la pușculița Declic a scăzut mult față de anul trecut. Probabil că ai citit această informație și în alte mailuri. Nu are rost s-o ascundem, suntem îngrijorați.

De aceea am nevoie de ajutorul tău. O singură dată pe an, statul îți permite să decizi ce se întâmplă cu 3,5% din impozitul tău pe venit. Să te implici astfel încât să conteze pentru tine și pentru familia ta.

Anul trecut, banii veniți de la membrii care au decis să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit către Declic au fost plasa noastră de siguranță. Contribuțiile ne-au ajutat să mai acoperim din costurile unor tactici ambițioase, atunci când fondurile au ajuns să fie insuficiente.

Dacă nu iei o decizie, banii ajung la stat. Și, mai târziu, riști să te iei cu mâinile de cap, când vezi pe ce se mai duc banii din bugetul public. Îmi vin în minte sumele nerușinat de mari cu care politicienii cumpără tăcerea jurnaliștilor [1].

Nu poți controla cum sunt cheltuiți banii publici. Dar ai opțiunea de a redirecționa acei 3,5% din impozitul tău pe venit către Declic. Poți face asta indiferent că anul trecut ai fost angajat sau pensionar.

Totul este foarte simplu, la un click distanță. Doar completezi online un formular și asta e tot. După ce apeși butonul galben de mai jos, se deschide o pagină unde introduci datele tale. Apoi apeși „semnează formular” și gata. Fără să-ți bați capul, cei 3,5% vor ajunge la Declic.

Ai timp să-l completezi până pe 24 mai. Totuși, eu te rog să-ți aloci câteva minute și să faci asta acum. Mai târziu poate vei uita. Iar pe noi ne ajută să ne organizăm mai bine tacticile din campanii, în viitorul apropiat.

Îți mulțumim pentru că te implici,
Denisa și echipa Declic


Note:
[1] Recorder.ro, Prețul tăcerii. o investigație în contabilitatea presei de partid