Actiune 12 July 2021

În direct la Firea-Pandele TV

Metropola TV, televiziunea Firea-Pandele, licențiată ilegal de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), difuzează mesaje ale propagandei ruse. Am lansat o petiție nouă prin care cerem CNA să-i retragă licența. Dacă nu ne implicăm acum, mișcările extremiste, alimentate de dezinformări și știri false, vor deveni ceva obișnuit. Semnezi și tu petiția?


Ana, campaignerul acestei petiții, ne spune: de multe ori, atunci când o sun, bunica îmi spune ce a mai văzut pe la televizor. Aflu despre fel de fel de crime, părerologi care se dau drept doctori și știri false.

Mereu încerc să-i explic cum funcționează acest tip de canale și de fiecare dată rămâne uimită. „Dar ăștia chiar mint așa, fără nicio jenă, la televizor?

Pentru bunica, simplul fapt că aceste mesaje sunt la televizor le face credibile. Și ea nu este singura care gândește asta.

Recent, CNA a licențiat o televiziune care a intrat în grila națională de programe. Se numește Metropola TV.

Pe hârtie, e deținută de o firmă unde singurul acționar este Consiliul Local Voluntari. Primarul orașului e Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea (fostă prezentatoare de știri, fost primar al Capitalei, în prezent senatoare). Practic, e televiziunea familiei Firea-Pandele.

Deși știa acest lucru, Consiliul Național al Audiovizualului, instituția care aprobă toate posturile tv și radio, i-a dat licența națională de emisie. Membrii CNA au încălcat Codul Audio-Vizualului, legea în baza căruia radiourile și televiziunile își desfășoară activitatea. O spune chiar o membră CNA [1]. De altfel, și singura care a votat împotrivă.

Potrivit legii Audio-Vizualului, CNA acordă licențe posturilor deținute de autorități locale doar dacă acestea difuzează exclusiv informații pentru comunitatea respectivă. Cu alte cuvinte, autoritățile locale nu pot primi licențe naționale.

Totuși, legea nu s-a aplicat și în cazul Metropola TV. Așa se face că postul Firea-Pandele are emisiuni difuzate în întreaga țară și dezinformează cu bună știință telespectatorii. Mesaje precum „vaccinul anti-Covid provoacă cancer” sau „România este sluga Occidentului” sunt la ordinea zilei.

Aceste mesaje funcționează ca picătura chinezească. Difuzate în fiecare zi, vor naște mișcări extremiste.

Cred că ai observat și tu că, post-pandemie, suntem tot mai divizați. Știrile false și conspirațiile s-au întețit. În acest mediu prielnic cu extremismul, lucrează televiziunea Firea-Pandele.

În urmă cu câteva zile, colega mea, Lumi, îmi citea titlul unei știri care mi-a făcut pielea de găină: 60% dintre români ar vota un partid naționalist. Totuși, nu l-ar mai vota în cazul în care acesta ar propune ieșirea României din UE [2]. Ceea ce înseamnă că propaganda nu și-a făcut efectul dorit și încă nu e prea târziu pentru a interveni. De fapt, e cel mai bun moment pentru a ne implica.

Pentru că nu vrem ca mișcările extremiste să devină ceva obișnuit, am lansat petiția Cerem CNA să închidă televiziunea Firea-Pandele!, pe care te invit să o semnezi. Avem șanse să reușim mai ales pentru că CNA a acordat licența acestei televiziuni, prin încălcarea Legii Audio-Vizualului.

Mai mult decât atât, instituția a respins în trecut licențierea unor posturi de televiziune, din motiv că acestea ar difuza propaganda Kremlinului. E cazul postului RTR, care a solicitat în 2017 licență locală pentru județul Iași [2].

Așadar, semnezi și tu petiția? În fața autorităților suntem convingători doar când suntem mulți.


Un invitat în platoul Metropola TV este Adrian Severin, fost europarlamentar, care are o condamnare cu executare pentru corupție. Opiniile sale sunt preluate des pe Sputnik Moldova, agenția de propagandă a guvernului Rusiei. Ce zici, semnezi și tu petiția, pentru ca discursul pro-Rusia să nu ajungă mesajul dominant în societate?

Note:
[1] pressone[.]ro/cetatenii-din-voluntari-sponsori-oficiali-ai-propagandei-ruse-cazul-metropola-tv
[2] paginademedia[.]ro/2017/10/cna-a-respins-licenta-pentru-postul-rtr-iasi-au-fost-temeri-ca-postul-ar-putea-face-propaganda-ruseasca-in-romania/