În solidaritate

Am lansat o petiție prin care arătăm solidaritate cu greva profesorilor. Cerem majorarea imediată a tuturor salariilor din sistemul de învățământ.
Copiii noștri au dreptul la educație performantă. Dar asta nu se poate întâmpla atâta timp cât dascălii bine pregătiți renunță la o meserie unde salariul începe de la 2.500 de lei. În locul lor, ajung la catedră persoane fără calificările necesare.
Semnează petiția, arată solidaritate. Cerem tăierea pensiilor speciale și redirecționarea banilor spre învățământ.
Sunt tatăl unei fetițe de 3 ani. Este incredibil cât de repede trece timpul când ești părinte. Azi merg cu ea la creșă și cât aș clipi din ochi voi intra cu ea, de mână, în curtea școlii.
Sper că va avea o învățătoare sau un învățător care să fie plini de energie pozitivă și răbdare. Și să facă meseria asta cu drag, pentru că iubesc copiii.
Scriind asta îmi dau seama cât de nerealiste sunt așteptările mele. Cum să aștept să aibă răbdare și energie pozitivă un om care trebuie să se descurce cu 2.500 de lei pe lună? Să o scoți la capăt cu acești bani te pune la pământ. Într-un oraș mare ca cel în care locuiesc eu, asta nu-i acoperă decât chiria și eventual restul cheltuielilor cu locuința. Mai are nevoie de mâncare, de haine. Dacă acel dascăl are și el sau ea copii, supraviețuirea devine un chin. Se luptă de la o zi la alta să pună ceva pe masă.
Este pur și simplu absurd. Știu, câștigă la fel de puțin și oameni cu alte ocupații. Dar vorbim acum despre un domeniu care este considerat, de lege, „prioritate națională”. [1] Și este foarte important să înțelegem ce consecințe are subfinanțarea cronică a unui domeniu de care depinde bunul mers al întregii țări.
200.000 de cadre didactice din țara noastră trăiesc la limita subzistenței. Se apropie de 4.000 de lei, adică de salariul mediu pe economie, doar profesorii care sunt în prag de pensionare. Consecința imediată e că tinerii bine pregătiți nici măcar nu se gândesc să intre în învățământ. Așa că avem 4.000 de necalificați în școli, pe lângă 6.000 de pensionari care au fost rechemați la catedre. [2]
Dascălii slab pregătiți sau chiar necalificați sunt explicația evidentă pentru gradul uriaș de analfabetism funcțional din România. Aproape 45% dintre elevi nu au competențe de bază: a citi, a scrie și a calcula. Sau pur și simplu nu înțeleg un text pe care-l citesc. [3]
Țări ca Germania, Elveția sau Danemarca au înțeles că nivelul de trai depinde de educația populației. [4] Creșterea salariilor profesorilor aduce tineri bine pregătiți la catedră. Asta duce la creșterea calității învățământului care se traduce, în timp, la copii și viitori adulți educați.
Este primul pas, cel mai important, către o țară prosperă care nu poate exista cu o populație pe jumătate analfabetă. Pentru a face pasul de la analfabetism și sărăcie la o țară educată și prosperă avem nevoie de profesori buni. Îi vom avea dacă-i vom plăti decent. Altfel vor alege altă ocupație sau vor emigra.
Probabil îi vei auzi pe cei de la Guvern spunând că „nu-i de unde”. Dar se știe că pentru pensii speciale sunt bani, chiar foarte mulți. Dacă nu există și pentru salariile profesorilor, să taie din cuantumul pensiilor speciale, așa cum Declic cere de ani de zile. Dar, numai dacă suntem sute de mii vor înțelege că suntem solidari cu dascălii. Nu și cu pensionarii speciali!
Și trebuie să ajungem rapid la sute de mii de semnatari. Cu școlile închise datorită grevei, se dă peste cap întreaga țară, nu doar sistemul de învățământ. Ne vom afla din nou în situația cruntă din pandemie în care, în loc să muncim, vom sta acasă să îngrijim copiii.
Durează un minut să semnezi petiția și să arăți, printr-o semnătură, solidaritate cu o categorie profesională de care chiar depinde viitorul copiilor noștri. Semnezi și tu?
Îți mulțumim pentru implicare,
Antoniu și echipa Declic
PS: Am vorbit în acest email despre dascăli slabi pregătiți, chiar necalificați. Vreau să închei prin a spune că am prieteni și cunoștințe, profesori extraordinari, care rămân la catedră în ciuda salariului mizer. Ca tată, am o recunoștință uriașă pentru asta. Dar avem nevoie de sute de mii de profesori ca ei. Îi vom avea doar dacă finanțăm cum se cuvine educația. Semnează și tu petiția prin care arătăm solidaritate cu greva profesorilor.
Surse:
[1] Legea nr 84/1995, Legea învățământului, consolidată până în decembrie 2008
[2] Edupedu[.]ro: Analfabetismul funcțional din România depășește 50% și aceasta nu este cea mai mare problemă a sistemului educațional din România – cercetătorul Dacian Dolean
[3] Romania[.]europalibera[.]org: Profesor în România. Tu ai preda pentru 2.500 de lei pe lună? Cum a ajuns Educația cenușăreasa guvernării
[4] Euronews[.]ro: Salariile profesorilor: ce țări plătesc cel mai bine în Europa și cine investește mai mult în Educație