In stil mafiot, cu topoare
Un activist de mediu și doi jurnaliști au fost bătuți cu răngi și topoare într-o pădure din Suceava, pentru că filmau un material despre tăierile ilegale. Alături de Greenpeace, am început o campanie nouă și cerem anchetă imparțială în cazul celor bătuți. Vrem mutarea dosarului din Vatra Dornei la o instanță superioară din Suceava. Te invit să te alături și să semnezi petiția. Fără anchete imparțiale, România va deveni țara în care jurnaliști, activiști sau cetățeni obișnuiți vor fi bătuți pentru că reclamă ilegalitățile din pădure. Semenzi și tu, chiar acum, petiția?
Imaginează-ți că te plimbi printr-o pădure. Fără niciun avertisment, îți ies în față 20 de indivizi. Primul lucru pe care îl vezi sunt niște topoare. Nu ai timp să te uiți la fețele lor. Unii dintre ei au furci. Te încolțesc. Apoi îl auzi pe unul că strigă „te omor”.
Ceva mai grav de atât li s-a întâmplat activistului de mediu Tiberiu Boșutar și jurnaliștilor Mihai Dragolea și Radu Mocanu. Erau în comuna Panaci (județul Suceava) și filmau un material despre tăierile ilegale din zonă, însoțiți de un localnic. Atacatorii, printre care erau șeful ocolului și un inginer silvic, i-au bătut cu răngi și topoare. Apoi le-au distrus aparatura video și le-au furat cardurile de memorie, ca să șteargă dovezile atacului.
Activistul a fost dezbrăcat și lovit fără milă. Bătăușii l-au filmat și fotografiat în timp ce îl agresau. I-au rupt cheia de la mașină în contact, ca să nu mai poată pleca. Apoi l-au lăsat în pădure fără haine. Două dintre victime și-au pierdut cunoștința în ambulanță, în drum spre spitalul din Vatra Dornei.
Atacatorii nu s-au oprit după ce au plecat din pădure. Au distribuit imaginile cu activistul bătut în online, pentru a-l umili și intimida.
O anchetă se află în desfășurare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei și vizează 4 inculpați. Însă procurorul de caz minimizează gravitatea faptelor. Infracțiunile pentru care sunt cercetați atacatorii sunt două: lovire și alte violențe și purtare abuzivă. Faptul că jurnaliștilor le-a fost distrusă toată aparatura în valoare de 8 000 de euro a fost uitat. De asemena, procurorul de caz a trecut cu vederea și că victimele au declarat public că au fost amenințate, umilite și torturate.
La modul cel mai serios, ne temem că procurorul de caz nu va fi imparțial. E o diferență uriașă între declarațiile victimelor și faptele descrise de acesta în rechizitoriu.
Dacă dosarul rămâne în Vatra Dornei, jurnaliștii și activistul nu au nicio șansă pentru o anchetă imparțială. E foarte posibil ca influențele atacatorilor să fie foarte puternice pe plan local.
De asta, Mihai, Radu și Tiberiu au nevoie acum de mutarea dosarului de la Vatra Dornei la Suceava. Au nevoie de procurori imparțiali și cu experiență, care să se ocupe de anchetă.
Comunitatea Declic are puterea de a mișca lucrurile. Prin atenția publică asupra subiectului, putem obține mutarea anchetei. Ca mai apoi, un procuror imparțial și experimentat să preia cazul.
Chiar îi putem ajuta pe cei trei și putem cere și noi să li se facă dreptate. De asta, am început o petiție nouă, în colaborare cu Greenpeace. Îi cerem Prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Maria Ciornei, să preia ancheta.
Un interes major pentru subiect și zeci de mii de semnături o vor determina să preia cazul. Putem să mutăm dosarul, așa cum am reușit în trecut în privința pădurarului Liviu Pop din Maramureș. El a fost găsit împușcat într-o râpă. Și atunci procurorul local de caz a minimizat grav faptele. A spus că pădurarul s-ar fi împușcat singur. Însă datorită implicării Comunității, criminalul a fost identificat. Ancheta a fost mutată la București și procesul este pe rol, cu acuzații de omor.
Așadar, semnezi și tu petiția pentru ca cei trei să aibă parte de o anchetă imparțială? Trebuie să ne mișcăm foarte repede, cât subiectul este în atenția publică.
Știi ce zic acum cei deranjați de jurnaliștii de investigație și de activiștii care scot la lumină ilegalitățile din păduri? „Și-o meritau, prea și-au căutat-o cu lumânarea”. Dacă atacatorii nu vor fi prinși și pedepsiți, vom mai tot auzi despre alți jurnaliști și activiști bătuți pentru că își fac meseria. Acum e momentul să te implici, cât subiectul este peste tot la știri. Semnează și tu petiția.