Încă o femeie ucisă
E o dimineață de 7 februarie, undeva în Ilfov. Irina se pregătește să meargă la muncă. Sunt acasă doar ea și cei doi copii ai săi, de 3 și 5 ani. Aude zgomot în pod. Apoi, se trezește în casă cu soțul său, împotriva căruia are ordin de restricție. Încep să se certe. Lucrurile degenerează și Irina e înjunghiată de soț.
Încă nu mi-am revenit din șoc.
Iarăși o femeie, victimă a violenței domestice, a fost ucisă de soțul său. Cu toate că avea ordin de restricție [1], hârtia nu i-a folosit la nimic.
Dacă atât Irina, cât și agresorul ei ar fi avut dispozitive de monitorizare electronică, Poliția ar fi primit o alertă în momentul în care atacatorul ar fi depășit cei 200 de metri din ordinul de protecție. Polițiștii ar fi știut în timp real că atacatorul s-a apropiat de casă și ar fi putut să intervină.
Fără dispozitive de monitorizare electronică pentru agresor și persoana protejată, ordinul de restricție e doar o simplă hârtie.
În timp ce Irina a murit cu ordinul de protecție în mână, proiectul de lege privind brățările electronice așteaptă la Senat să fie dezbătut. Astăzi e în același stadiu. Deși a fost depus în decembrie anul trecut, încă nu a ajuns în Comisiile de specialitate din Parlament.
Pentru Irina, amânarea adoptării unei legi privind brățările electronice a fost fatală. Până când agresorii nu vor fi monitorizați prin intermediul dispozitivelor de acest tip, vom afla de alte și alte cazuri în care victimele sfârșesc prin a fi ucise.
De aceea, trebuie să cerem Parlamentului să grăbească adoptarea Legii brățărilor electronice.
Semnezi și tu pentru ca agresorii să fie monitorizați cu dispozitive electronice? Da, semnez |
Dacă legea brățărilor electronice ar fi fost în vigoare, Irina ar fi avut o șansă la viață.
Cel mai tare mă înfurie când văd același tipar. Trebuie să se întâmple tragedii ca autoritățile să se trezească.
În 2018, Nicoleta Botan a fost înjunghiată de soțul său în grădinița în care lucra. Și ea a avut un ordin de protecție care nu i-a folosit în final la nimic. Însă, după această crimă, datorită presiunii publice, s-a introdus ordinul de protecție provizoriu. Spre deosebire de ordinul de protecție simplu, acest ordin se acordă pe loc de polițist, și nu de instanță, și e valabil 5 zile. Deci s-au făcut pași înainte în sensul în care emiterea ordinului de protecție a devenit mult mai rapidă.
Însă măsura nu este suficientă. Fără brățări electronice, ordinul de protecție poate fi ușor încălcat de agresor.
În 2019, polițiștii au emis la nivel național 7 986 de ordine provizorii [2]. 30% din ordinele emise de Poliție în primele 6 luni din 2019 au fost încălcate. [3]
De ani de zile se vorbește despre monitorizarea electronică. Au existat mai multe inițiative legislative. Însă niciuna nu s-a transformat în lege. Nu mai putem aștepta ca următoarea femeie să-și găsească sfârșitul cu gândul că ordinul de restricție o protejeză. E nevoie de implicarea noastră acum. Semnezi și tu pentru a cere Parlamentului să adopte de urgență Legea privind brățările electronice? Semnătura ta este o formă de presiune publică prin care putem să-i facem pe legiuitori grăbească procesul de adoptare a legii.
Pentru siguranța femeilor,
Ana și echipa Declic
PS: Zilele astea mi-am tot imaginat cum ar fi dacă mi-aș pune speranțele într-un ordin de protecție, în cazul în care aș fi agresată. Oare cum ar fi dacă ar trebui să schimb traseul de câteva ori pe săptămână de acasă până la muncă pentru ca agresorul să nu mă găsească. Să mă uit de zeci de ori în urma mea, cu teama că pericolul ar putea apărea de oriunde. Să îmi fie frică să mai ies din casă sau să nu am la cine să apelez. Victimele violenței domestice NU sunt protejate de ordinul de restricție. Semnează acum petiția prin care cerem Parlamentului să adopte Proiectul pentru brățările electronice.
Note:
[1] Ordinul de restricție sau protecţie este o hotărâre emisă de instanţa de judecată, la solicitarea unei persoane a cărei viaţă este pusă în pericol de un membru al familiei. Prin acest ordin se impun mai multe interdicții. De exemplu, cea în care agresorului îi este interzis să se deplaseze într-o zonă determinată pe care persoana protejată o frecventează.
[2] Brățările electronice, un colac de salvare pentru victime?, newsweek.ro
[3] Comunicat IGPR, politiaromana.ro