Stire 23 February 2023

40.000 de cetățeni, apel către Guvernul Ciucă: Încetați consolidarea școlilor din pix!

Comunitatea Declic cere evaluarea urgentă a tuturor școlilor din România, pentru stabilirea rezistenței la cutremur. Doar în baza unei liste clare va putea începe cu adevărat consolidarea școlilor. Peste 40.000 de membri Declic au semnat petiția pentru consolidarea școlilor și spitalelor, cu prioritate.

Declarațiile contradictorii din ultimele zile, când miniștrii cabinetului Ciucă au avansat cifre diferite de la o zi la alta despre școlile expertizate, arată haosul din administrație, dar și nevoia urgentă de a expertiza absolut toate clădirile în care funcționează instituții de învățământ.

Guvernul a ajuns ca într-o scrisoare pierdută, de Caragiale. Numără școlile precum steagurile, doar că, de data asta, cifrele scad de la o zi la alta. Faptul că au scos din listă zeci de școli cu risc seismic nu înseamnă că ele nu se vor prăbuși la un cutremur major! Numărul de 39 de școli, avansat acum de ministerul Educației, nu poate fi altceva decât o mascare a situației îngrijorătoare.

Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic

Doar din raportul Băncii Mondiale, realizat pentru Primăria Capitalei în anul 2022, reiese că 100.000 de elevi învață în București în școli construite înainte de 1977, iar 145 de unități de învățământ din București au structuri foarte vulnerabile la cutremur.

Comunitatea Declic solicită Guvernului să oprească minciunile și cifrele măsluite și să publice lista CORECTĂ a școlilor cu risc seismic I și II. În doar 5 zile, oficialii guvernului Ciucă ,,au consolidat’’, din pix, 79 de școli, în timp ce vicepremierul Hunor a recunoscut public măsluirea listei oficiale. Declarația lui Kelemen Hunor – potrivit căruia școlile încadrate cu risc seismic I au fost reevaluate și încadrate la risc II, ca să poată să primească finanțare din PNRR – este ultima dintr-un șir de declarații oficiale haotice:

Septembrie 2021 – ministrul Educației, Sorin Câmpeanu: 101 școli au risc seismic I

16 februarie 2023 – premierul Nicolae Ciucă 118 școli au risc seismic I

21 februarie 2023 – ministerul Educației: 39 de școli au risc seismic I

Cifrele Guvernului nu fac altceva decât să alarmeze populația: ce putem aștepta de la autorități, dacă ele nici măcar nu au o situație reală? Faptul că Guvernul a „consolidat” pe hârtie zeci sau sute de școli nu înseamnă că ele nu se vor prăbuși la următorul cutremur major.

Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic

În acest moment, Ministerul Educației a prezentat public doar o listă încărcată de directorii instituțiilor de învățământ în sistemul informatic, nu un raport național, rezultat în urma unor evaluări tehnice specializate. Practic, ministerul se spală pe mâini și se bazează doar pe câteva date transmise de zeci de directori.

Comunitatea Declic reia apelul celor peste 40.000 de cetățeni care au semnat deja petiția Declic și cere Guvernului consolidarea prioritară a școlilor și spitalelor.


Citește și semnează campania Declic „Consolidarea școlilor, grădinițelor și spitalelor înainte de un cutremur major!”.