Blog 9 September 2021

Infecții nosocomiale – se întâmplă acum

Scriem cu mare speranță, pentru că sunt mulți membri Declic care s-au implicat în campaniile pe sănătate, pe nosocomiale. Poate ai aflat deja că Ministerul Sănătății vrea să înființeze un „Comitet Național pentru Prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale”. [1]

Pare o veste bună, dar nu e așa. Dacă nu ne implicăm în dezbaterea publică anunțată de minister, vom avea un Comitet pentru combaterea nosocomialelor deficient. Asta se va întâmpla pentru că forma actuală a actului de înființare prevede ca atribuțiile Comitetului să fie doar în zona de prevenție și de educare, nu și în zona de monitorizare.

Din fericire, încă mai putem schimba lucrurile, pentru că actul normativ se află în dezbatere publică până astăzi. Asta înseamnă că acum e momentul pentru a transmite orice obiecții, observații și propuneri avem.

Deși infecțiile nosocomiale sunt principala amenințare la viața pacienților internați, Ministerul Sănătății vrea să tolereze în continuare grava subraportare a acestora.

Mai mult, dacă atribuțiile Comitetului ce ar trebui să combată nosocomialele rămân în forma în care se află acum, cei care câștigă de pe urma lipsei statisticilor privind situația reală a infecțiilor își vor freca mâinile de bucurie.

Cel mai mult se vor bucura producătorii dezinfectanților diluați aflați în strânsă cârdășie cu managerii de spitale corupți și numiți politic. Iar pacienții vor fi în continuare victime sigure ale bacteriilor ucigașe lăsate necontrolate în spitale.

Nu există voce a societății civile mai puternică decât cea a Comunității Declic. Dacă mii dintre noi punem presiune acum pe Ministerul Sănătății, atribuțiile Comitetului Național pentru combaterea infecțiilor nosocomiale ar putea fi completate și cu obligația de a include monitorizarea.

Așa că, scrii și tu la Ministerul Sănătății ca în actul normativ de înființare a Comitetului pentru combaterea nosocomialelor să fie introdusă, negru pe alb, și atribuția de implementare a unui sistem național digital și transparent de raportare a infecțiilor intraspitalicești? Ar putea fi un sistem similar precum cel care se folosește în cazul infectărilor cu Sars-Cov-2. Doar așa vom putea sta apoi pe capul membrilor Comitetului să-și îndeplinească atribuțiile legale.


Când vocile individuale ale membrilor Declic se unesc, devenim o forță de neoprit. Suntem peste 20.000 de semnatari ai petiției „Raportați infecțiile intraspitalicești!’’. [2] Dacă societatea civilă nu se face simțită în acest stadiu, ne vom trezi pe cap cu un nou Comitet guvernamental care doar va toca bani de la buget. Iar combaterea infecțiilor intraspitalicești va fi doar praf în ochi.

Indiferent de ce ministru va urma la conducere, acum e momentul să punem Ministerul Sănătății față în față cu hotărârea noastră de a nu ne da bătuți. Acum ne cerem dreptul de a ști adevărul privind incidența infecțiilor nosocomiale. Doar așa se va va putea urmări dacă implementarea oricăror măsuri dă roade.

Face parte din misiunea comunității Declic să „deranjăm” autoritățile, să trimitem puncte de vedere, să intervenim în procesul legislativ, să protestăm și să ne luptăm pentru drepturile noastre, ale oamenilor simpli.

Dacă mafia din sănătate face lobby în moduri obscure, noi, potențialii pacienți din spitale, milităm la vedere. Ne strângem mii și punem presiune publică și vizibilă pe autorități să ne protejeze interesele și viețile.

Astăzi este data limită de trimitere a observațiilor și propunerilor pentru actul normativ de înființare a Comitetului Național pentru combaterea nosocomialelor. Cere chiar acum ca acest Comitet să implementeze și un sistem național, digital și transparent de raportare a infecțiilor nosocomiale!


Este extrem de important felul în care sunt formulate textele actelor normative. De exemplu, în legea spitalelor, perioada nelimitată de interimat pentru managerii de spitale a dus la abuzul de numiri politice pentru perioade mari de timp. Membrii Comunității Declic ne-am mobilizat și am obținut re-introducerea acelui articol de lege în circuitul legislativ, astfel încât să se limiteze clar perioada de interimat la maximum 6 luni.

Acum ne mobilizăm chiar de la începutul elaborării unui act normativ, prin a nu accepta înființarea unui Comitet pentru combaterea nosocomialelor fără atribuții de monitorizare a acestora. Scrie și tu la Ministerul Sănătății și cere ca în atribuțiile Comitetului Național pentru Prevenirea și limitarea infecțiilor nosocomiale să fie introdusă și cea de asigurare a raportării acestora.

Note:
[1]http[:/]/www[.]ms[.]ro/acte-normative-in-transparenta/#38d2d4f0ya
[2]https[:]//facem[.]declic[.]ro/campaigns/raportati-infectiile-nosocomiale