Blog 11 March 2022

Informațiile utile dacă dorești să ajuți

2 zile am căutat un translator pentru copilașii unor refugiați din Ucraina. Sunt cazați în orașul meu. Oameni de bine le-au pus la dispoziție și un centru unde să facă activități și să mănânce. Din păcate, le este aproape imposibil să se înțeleagă. Am luat la rând anunțurile online, am dat zeci de telefoane. Am postat în grupurile dedicate refugiaților. Cu greu am reușit să găsim pe cineva.

Posibil să te fi aflat și tu într-o situație similară. Vrei să ajuți și ajungi să te pierzi în hățișul de informații care circulă online. Nici nu știi care sunt de încredere. Parcă îți pierzi și curajul de a ajuta, de teamă să nu induci în eroare refugiații care cer îndrumări.

Noi, cei din echipa Declic, ne-am gândit cum să-ți venim în ajutor, așa cum și nouă ne-ar fi fost de folos. Am monitorizat informațiile care circulă online și am verificat de unde provin. Am strâns date de la instituțiile sau firmele care asigură diverse servicii pentru refugiați, cu titlu gratuit. Le-am pus pe toate într-o formă sintetizată, pe o pagină la care să ai acces și tu.

Poți accesa pagina ori de câte ori ți se cere ajutorul. Așa vei avea siguranța că dai informații clare și verificate.

În mod asemănător am procedat în 2020, când a izbucnit pandemia. Am făcut o sinteză a instituțiilor și voluntarilor gata să-i ajute pe cei aflați în situații dificile. Atunci era vorba de vârstnici, oameni aflați în izolare, care nu puteau ieși din casă. Zeci de mii de persoane au avut acces la paginile Declic cu contacte și date despre diverse servicii.

Tot ce trebuie să faci acum este să apeși butonul de mai jos. Vei fi redirecționat imediat către pagina unde găsești informațiile de care ai nevoie ca să ajuți oamenii care fug de război.

Cu cât accesezi mai repede acele detalii esențiale, cu atât poți ajuta de îndată refugiații care acum te întreabă de cazare, transport sau servicii medicale. Dacă dorești însă să donezi, poți accesa acest link.

Informația este super puterea ta, cu care poți să aduci puțină speranță în viața acestor oameni. Sunt într-o țară nouă, unde li se vorbește într-o limbă necunoscută și nu știu încotro s-o apuce. Cu un simplu click, tu îi poți ajuta.

Vrei să ai acces la informațiile de ajutor?

Alături de refugiații din Ucraina,
Denisa și echipa Declic