Stire 14 August 2020

Inițiativele civice din România, solidare cu protestatarii din Belarus

Membrii inițiativelor civice din România își exprimă solidaritatea cu cetățenii care protestează pașnic în Minsk și peste tot în Belarus și în diaspora. Într-o scrisoare deschisă adresată Ambasadorului Republicii Belarus în România, dl Andrei Grinkevich, semnatarii solicită încetarea violențelor autorităților, eliberarea urgentă a persoanelor reținute și clarificarea aspectelor privind neregulile semnalate la scrutinul prezidențial de duminică, 9 august 2020.

Inițiativele civice vor organiza și un eveniment în fața Ambasadei Republicii Belarus din România, în București duminică, 16 august 2020 de la ora 19:00, la care sunt așteptați toți cei care vor să-și exprime sprijinul față de protestatarii belaruşi și respectul față de victimele violențelor.

Mai jos redăm conținutul scrisorii deschise:


adresată Excelenței Sale, Ambasadorul Republicii Belarus în România, dl Andrei Grinkevich

Inițiativele civice din România condamnă ferm reprimarea violentă de către autorități a protestelor pașnice ale cetățenilor belaruşi ce au loc zilele acestea în capitala Minsk și nu numai. Mai mult, luăm act cu îngrijorare de suspiciunile privind aspecte de fraudare a alegerilor prezidențiale ce au avut loc în data de 9 august în Belarus. De asemenea, ne exprimăm dezacordul față de acțiunile autorităților belaruse de intimidare a reprezentanților opoziției politice și a presei din Belarus.

Libertatea de a vota, libertatea de exprimare, libertatea de întrunire și posibilitatea de a protesta pașnic constituie pilonii unei democrații la care cetățenii belaruși au dreptul legal și moral. În decembrie 1989, românii au plătit cu sânge aceste drepturi, încheind un lung șir de victime ale regimurilor totalitare care nu trebuie să se repete nicăieri în Europa. Ne exprimăm solidaritatea și suntem fără niciun echivoc alături de protestatarii din Belarus care își apără în mod pașnic drepturile și libertățile democratice. Condamnăm ferm reprimarea violentă a protestatarilor și solicităm eliberarea de urgență a persoanelor reținute zilele acestea. Mai mult, considerăm necesară demararea rapidă a acțiunilor în justiție ce se impun față de acei reprezentanți ai forțelor de ordine care au abuzat de funcția publică. 

Totodată, amintim autorităților belaruse că pluralitatea politică și libertatea presei sunt esențiale pentru garantarea democrației și, de aceea, le solicităm să înceteze urgent orice acțiune de intimidare a reprezentanților politici ai opoziției, precum și a jurnaliștilor și reprezentanților mass-media locale și străine acreditate în Belarus. Mai mult, solicităm autorităților din Belarus să nu mai intervină în libertatea de informare a cetățenilor săi și să permită accesul la internet și orice alt instrument legal de comunicare. 

Ne exprimăm speranța că autoritățile belaruse vor înțelege că în 2020 nu se mai pot întoarce împotriva propriilor cetățeni, iar singurul viitor pe care țara europeană Belarus îl poate avea este unul democratic, al respectului pentru drepturile omului și libertățile fundamentale.


Organizații semnatare:

Geeks for Democracy // Comunitatea Diaspora.Ro // #REZISTENȚA // #activAG Pitești // Pentru Galați // Prieteni pentru Galați // Ștafeta Steagului Uniunii Europene // Reset // Forum Apulum // Rezist Constanța // Mişcarea Civică Diaspora Austria // Diaspora Milano // Asociația Rădăuțiul Civic // Dăruiește Viață // Rezist Dublin // Inițiativa Oradea // Funky Citizens // Inițiativa România // Freedom House România // Brașovul Civic // Asociația CIVICA Iași // Inițiativa Timișoara // Valea Jiului Society // Oradea Civică 2017 // Societatea Studențească de Științe Politice  // Voluntari în Europa // Centrul pentru Studiul Democrației // Asociația Platforma România 100 // Echipa Declic // Diaspora Franța solidară cu România // Acțiunea Civică Galați