Blog 12 September 2022

Intervenție la Curtea Constituțională

Afaceriștii care fac profit din regularizări de râuri sau tăieri de pădure nu renunță la planurile lor ticăloase. Au făcut lobby puternic în Parlament pentru o lege care le permite să intre cu buldozerele în orice arie protejată din țară. Iar parlamentarii i-au ascultat și au votat. [1] Legea este acum la Curtea Constituțională. Nu văd de ce afaceriștii nu ar continua lobby-ul și la urechile judecătorilor constituționali.

M-am sfătuit cu avocații și specialiștii de mediu ca să vedem ce putem face noi, cetățenii. Există un singur mod în care putem interveni în acest proces aflat pe rolul Curții Constituționale. Să le trimitem judecătorilor un Amicus Curiae.

Am lucrat împreună cu avocații Declic la acest memoriu. Am explicat clar, cu argumente, de ce această lege este un pericol pentru ariile protejate.

Oricine va putea demara un proiect hidroenergetic în mijlocul unei arii protejate, fără grijă că va încălca legea. Va fi de ajuns să invoce că acea lucrare este de interes public major.

Dacă legea trece de Curtea Constituțională, singurul râu mare de munte care mai curge liber în Carpații Românești (Jiul) riscă să fie distrus. La fel se va întâmpla și cu alte râuri de munte extrem de valoroase ecologic și peisagistic: Răstolița, Valea Bradului, Ilva Mare, Bistra, Bratcu etc. Și totul pentru o producție de energie electrică extrem de redusă și sporadică, pe deasupra. Specialiștii pe mediu cu care m-am sfătuit mi-au zis că hidrocentralele de pe Jiu nu ar funcționa mai mult de jumătate din an.

Un Amicus Curiae îi permite oricărui cetățean să susțină un punct de vedere, chiar dacă nu este parte din proces. Dacă va fi trimis de mulți membri Declic, putem să-i determinăm pe judecători să aibă în vedere și opinia noastră, a cetățenilor. Și să ne asculte și pe noi înainte să ia o decizie, nu doar lobby-ul afaceriștilor.

Ține cont, însă, că judecătorii discută peste 2 zile această lege. Ca să primească în timp util Amicus Curiae de la noi și să poată să parcurgă argumentele, este important să le scriem acum, în număr cât mai mare.

Dacă ne mobilizăm prea puțini, efortul nostru va trece neobservat. Nu ne va lua nimeni în seamă, deși suntem cea mai mare comunitate de cetățeni din România. Va fi ca și cum nici nu am exista.

Mă gândesc cum a fost când i-am scris președintelui Iohannis despre legea avertizorilor de integritate. Nu am rămas indiferenți. Am trimis sute de e-mailuri către președinte. Demersul nostru a contat atunci când Iohannis a decis să retrimită legea în Parlament.

Eu cred că merită să ne unim iar eforturile pentru a contracara influențele lobby-iștilor din industria hidroenergetică.

Gândește-te că amenajările hidroenergetice presupun defrișări semnificative, cu impact devastator asupra naturii și oamenilor. Vor crește emisiile de dioxid de carbon, iar resursele de apă vor scădea. Aceasta este moștenirea pe care o lăsăm generațiilor viitoare, dacă nu ne opunem acum influențelor lobby-iștilor. Existența noastră este în strânsă legătură cu mediul înconjurător. Când natura este în pericol, noi înșine suntem amenințați.

Te implici și tu și trimiți amicus curiae către judecătorii de la Curtea Constituțională a României? Durează 2 minute.

Împreună suntem mai puternici,
Denisa și echipa Declic


Note:
[1] PL-x nr. 132/2022, Proiect de lege pentru modificarea şi completarea art.561 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice