Câteva întrebări și răspunsuri pe scurt

Declic este una dintre cele mai mari comunități de activism online din România, cu sute de mii de membri. În fiecare zi facem campanii împreună (și câștigăm) privind problemele care contează. Aici sunt câteva lucruri importante despre comunitatea noastră.

1) Avem sute de mii de membri

Membrii Declic sugerează idei de campanii și se implică în alegerea tacticilor pe care le folosim pentru a câștiga. Această abordare democratică nu este doar cea mai bună cale – este și motivul pentru care campaniile noastre funcționează. Mai mult, membrii pot iniția și coordona propriile petiții prin modulul CampaniaMEA.

Membrii Declic sunt implicați în mod constant în campaniile derulate – de la idee, strategie și până la susținerea financiară a implementării.

Ideea inițială pentru o campanie coordonată de echipa Declic poate veni dintr-o serie de surse:

  • Prin schimbul de idei pe pagina Facebook, prin mesajele transmise echipei pe email sau printr-un tweet către @declicro
  • Prin identificarea de către echipă a unor oportunități de campanie care să reflecte prioritățile membrilor.
  • Prin recomandările experților colaboratori ai echipei Declic.

Odată începută o campanie, membrii Declic sunt consultați periodic prin sondaje privind strategia și tacticile posibile. Vezi aici rezultatele unui astfel de sondaj.

2) Suntem activi în democrația noastră

Derulăm campanii pe zeci de probleme diferite, iar membrii Declic provin din toate categoriile sociale. Folosind tehnici noi de campanie, împreună plănuim acțiuni colective la scară națională. Vrem să fim mai mult decât alegători și să ne asigurăm că vocile noastre sunt auzite tot timpul, nu doar o dată la patru ani.

Cerem aer pentru viata
Depunerea semnăturilor campaniei „Aer pentru viață”, 3 martie 2020

3) Și tu poți fi inițiatorul unei campanii

Dacă ai o idee pentru a-ți face comunitatea sau țara un loc mai bun, modulul CampaniaMEA te ajută să o pui în aplicare. Declic a deschis cutia cu instrumente, astfel încât cetățenii să poată crea petiții, să organizeze întâlniri și să câștige campanii pe domeniile proprii de interes. Orice campanie trebuie însă să respecte Valorile comunității.

Consiliul Elevilor la depunerea semnăturilor petiției lor, ianuarie 2020

4) Ne organizăm online pentru o schimbare reală

Prin puterea internetului, membrii de Declic se conectează, discută și se implică în campaniile comunității. Folosim petițiile online pentru a influența rapid deciziile cheie.

Deși în mare parte campaniile noastre încep în mediul online, rareori rămân acolo pentru mult timp. Membrii Declic folosesc tot felul de tactici diferite: de la vizitarea deputaților până la achiziționarea de spațiu publicitar. Ne manifestăm și în offline, pentru ca vocile noastre să fie auzite clar și răspicat. Facem asta prin înmânări de semnături, flashmoburi, întâlniri informale sau proteste.

https://www.facebook.com/declic.ro/videos/526490464621761/
Colind la Curtea Constituțională a României privind pensiile speciale, 23 decembrie 2019