Blog 27 October 2019

Întrebările Declic la audierea ministrului desemnat la Afaceri Interne

Am trimis întrebări parlamentarilor care l-au audiat pe ministrul desemnat la Interne, Marcel Vela.

Miniștrii propuși în noul Guvern vor fi audiați în Parlament. Printre ei este și Marcel Vela, liderul PNL Caraș-Severin. El este ministrul desemnat de liberali la Ministerul Afacerilor Interne.

Dacă va fi ales, modernizarea sistemului apelurilor de urgență 112 va depinde și de el. Dacă atunci când vom suna la 112, vom fi localizați exact și în timp real.

Rareori la audierile noilor miniștrii parlamentarii pun întrebări pe bune. Niciodată la aceste audieri problemele noastre, ale cetățenilor, nu au ajuns să fie adresate miniștrilor desemnați. Asta deși parlamentarii din comisii, care îi audiază pe miniștrii, ne reprezintă. Dar pentru că nimeni nu i-a deranjat, ei și-au văzut de ale lor. Până acum.

Am aflat care sunt comisiile în care va fi audiat ministrul desemnat pentru afaceri interne Marcel Vela. Am pus laolaltă adresele de e-mail ale parlamentarilor din aceste comisii. Am pregătit un model de cerere pe care să îl trimitem deputaților și senatorilor. Vrem să aflăm și noi ce părere are Marcel Vela despre apelul la 112. 

Dar acum vine partea stresantă. Avem foarte puțin timp la dispoziție. Doar câteva ore în care să-i convingem pe parlamentarii din comisii că localizarea exactă și rapidă a apelului 112 este o problemă foarte importantă pentru Comunitatea Declic.

Adevărul este că fără implicarea ta, va fi imposibil să-i convingem pe parlamentari să deschidă subiectul apelului la 112 când îl audiază pe ministru. Dar dacă le trimitem suficient de mult solicitări, avem șansa să reușim.

Trimiți și tu, chiar acum, întrebări parlamentarilor?

Imaginează-ți următoarea situație. În Parlament e forfotă mare. Mai e puțin și în comisiile reunite ale celor două camere încep audierile pentru noul Guvern. Parlamentarii au intrat în sală. S-au pus la mesele așezate în semicerc. Își pregătesc întrebările. Își verifică telefoanele. Văd în inbox sute de mesaje necitite. Toate conțin aceeași întrebare. E din partea Comunității Declic și sună în așa: Domnule Marcel Vela, este localizarea exactă și în timp real a apelului la 112 o prioritate pentru Ministerul Afacerilor Interne? Când se va întâmpla?

Ca povestea de mai sus să devină realitate, trebuie să te implici. Avem doar câteva ore la dispoziție. Am pregătit totul: am identificat comisiile, am pus laolaltă adresele de e-mail ale parlamentarilor, am pregătit cererea. Dacă îți rupi 3 minute din timpul tău să trimiți solicitarea, chiar putem reuși. Trimiți și tu acum întrebarea despre 112 parlamentarilor din comisii, să ajungă la ministrul desemnat la MAI?

Împreună suntem mai puternici,

Ana și echipa Declic