Blog 20 January 2023

Investigație Declic în Cheile Bicazului – Hășmaș

Dacă ești deja la curent cu campania Declic pentru salvarea parcurilor naționale, dă click aici și urmărește ultima video-investigație Declic. Este ireal ce am descoperit în parcul național Hășmaș Cheile Bicazului. Apoi distribuie!

Dacă ai nevoie de mai multe informații, te rog să îmi acorzi câteva minute și să citești ce scrie mai jos.

„Derulați o campanie mincinoasă, parcurile naționale sunt protejate”.

Asta ne-a spus ministrul Mediului, Tánczos Barna, cu ocazia „Caravanei Rușinii”. Caravana a fost organizată de Declic pentru a trage un semnal de alarmă legat de tăierile iresponsabile de arbori din parcurile naționale. Am mers în Ținutul Secuiesc, acolo unde este ales ca politician Tanczos Barna și le-am spus alegătorilor săi ce jocuri face ministrul în favoarea celor ce ne taie cele mai valoroase păduri.

Milioane de oameni au urmărit declarația ministrului, pe pagina de Facebook a Declic sau la televiziunile ce au preluat imaginile. Iar publicul televiziunilor abonate la bani grei de la Guvern ar putea rămâne cu ideea complet falsă că parcurile naționale chiar sunt bine-merci.

Nu sunt! Am lansat o serie de investigații menite să demonstreze asta: avem cele mai valoroase păduri ale Europei, dar din păcate sunt puse la pământ de afaceriști fără scrupule, care vor să facă profit cu orice preț. Sub ochii îngăduitori ai autorităților de mediu.

Am început în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș. Aș putea să încerc, dar chiar nu am cum să descriu în cuvinte ce am găsit la doar câțiva kilometri de Lacul Roșu.

Așa că am pus tot ce am găsit într-o investigație video. Urmărește investigația și convinge-te că ceea ce se întâmplă în parcurile naționale este pur și simplu revoltător. Și că nu noi mințim, ci ministrul!

Apoi trimite clipul spre cât mai multe persoane. Suntem peste 1 milion de oameni în comunitatea Declic. Dacă ne mobilizăm și trimitem investigația la cât mai multe cunoștințe, putem ajunge la alte milioane de oameni.

Speranța mea este că, dacă văd amploarea dezastrului, se vor alătura campaniei Declic prin care cerem interzicerea oricăror exploatări forestiere în parcurile naționale. Și doar dacă suntem sute de mii, cei de la putere ne vor asculta și pe noi. Altfel vor continua să facă jocul celor ce taie pădurile. Pentru că o parte din banii rezultați sigur ajung și în visteriile partidelor politice.

Te implici și tu?

Este urgent să facem cunoscut dezastrul din parcurile naționale. Chiar în aceste zile la minister se discută despre mărirea ariilor protejate de la 2 la 10 la sută din teritoriul țării. Este o condiție pentru ca România să continue să primească fonduri europene.

Dar cei ce fac listele pot foarte simplu să pună sub protecție doar pantele prea abrupte, sau văile inaccesibile. Și să lase în afara listelor de protecție strictă pădurile valoroase pentru ecosistem, dar care pot fi tăiate ușor cu un profit uriaș. Să fim siguri că vor începe cu cele din parcurile naționale!

Așa că este foarte important să readucem în atenția publicului larg pericolul în care se află parcurile naționale. Știm că presiunea publică ajută, de fiecare dată când am lansat o investigație pe acest subiect, cei de la Minister au mai făcut un pas în direcția cerută de noi.

De exemplu când cei de la minister au lansat proiectul pilot de protecție strictă a Parcului Național Domogled. Vom reuși să punem și restul parcurilor naționale sub protecție strictă. Dar numai dacă investigațiile despre tăierile din parcuri ajung la milioane de oameni. Sunt oameni care la anul merg la vot. Oameni pe care politicienii se feresc să-i supere înaintea alegerilor.

Este momentul cel mai bun să începem asaltul final pentru salvarea parcurilor naționale. Primul pas îl facem acum, împreună. Vezi și distribuie această investigație spre cât mai mulți dintre prietenii tăi.

Împreună salvăm și parcurile naționale.

Îți mulțumim pentru ajutor,
Antoniu și echipa Declic