Blog 12 October 2018

Cum rămânem fără păduri virgine. Un studiu de caz

România mai are, în prezent, aproximativ 1% de pădure virgine și cvasivirgină, sub 100.000 de hectare. [1] Adică o suprafață care ar cuprinde Bucureștiul doar de 3 ori și jumătate. Cu toate astea, nu avem legi stricte care să le protejeze, iar exploatatorii forestieri intră tot mai adânc în pădure, acolo unde lemnul e mai de calitate.

În decursul ultimelor luni am realizat o investigație despre cât este de ușor să tai dintr-o pădure cvasivirgină. Am pus cap la cap informații primite de la autorități, date din inspectorulpadurii,ro și dovezi pe care le-am găsit pe teren.

Așa am descoperit cum, în 2004, Ministerul Mediului a tocat banii unui program de preaderare fără a-l finaliza, cum a lăsat de izbeliște pădurile timp de 14 ani fără o legislație clară și cum, în prezent, vrea să ascundă orice dovadă prin închiderea site-ului inspectorulpadurii,ro. Așa că, dacă ai 15 minute libere, fă-ți o ceașcă de ceai și citește investigația Declic “Cum rămânem fără păduri virgine. Un studiu de caz”.

După ce ai terminat de citit, ajută-ne să ajungem la cât mai mulți oameni. Distribuie și tu investigația pe Facebook, Twitter sau WhatsApp, dacă ești pe telefon. Doar împreună și doar organizați vom putea pune suficientă presiune pe Ministerul Apelor și Pădurilor pentru a-și asuma dezastrul produs. Trebuie să fim suficient de mulți pentru ca actualul ministru Deneș să ne asculte cu adevărat și să dea curs solicitărilor noastre pentru protejarea pădurilor rămase.

Nu am fi reușit să identificăm tăierile ilegale fără ajutorul site-ului inspectorulpadurii,ro. Platforma cuprinde informații despre cât și unde se taie în pădurile noastre, dar și informații despre camioanele de lemn. Dar, poate cel mai important lucru la acest site, este faptul că el conține hărțile originale (PIN-MATRA) ale celor 218.500 ha de păduri virgine și cvasivirgine, așa cum au fost ele inventariate în 2004. De fiecare dată când o exploatare e înregistrată în aceste zone, inspectorulpadurii,ro emite o alarmă către Ministerul Apelor și Pădurilor. Majoritatea acestor alarme sunt rezolvate ca fiind “false”.

În prezent, site-ul inspectorulpadurii.ro este suspendat într-o ceață birocratică. În 2017, ministrul Doina Pană a afirmat că acesta site “a fost doar un exercițiu de imagine, dar cu costuri uriașe”. [2] Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) lucrează la dezvoltarea unei alte versiuni, deoarece a fost asumată în programul de guvernare, dar nu avem nicio siguranță că această nouă versiune va permite accesul cetățenilor la informațiile relevante.

De aceea, avem nevoie de tot ajutorul comunității Declic. Doar împreună putem pune suficientă presiune pe Ministerul Apelor și Pădurilor să scoată un site inspectorulpadurii,ro, prin care fiecare cetățean se poate implica în combaterea tăierilor ilegale. Transparentizarea sectorului forestier e sigura soluție pentru combaterea crimei organizate din pădure.

Ajută-ne și tu! Citește și distribuie investigația “Cum rămânem fără păduri virgine. Un studiu de caz”. Cu cât ajungem la mai mulți oameni, cu atât vocea noastră va deveni mai puternică și ne vom putea organiza rapid pentru a trage la răspundere Ministerul Apelor și Pădurilor pentru dezastrul produs.

Cu încredere într-un viitor verde,

Raluca și echipa Declic

PS: Pădurea de la Conțu, din Munții Lotrului, Sibiu, prezentată ca studiu de caz în investigația noastră, nu este singura care dispare hectar cu hectar. În timp ce citești aceste rânduri, probabil o altă pădure cu arbori viguroși și neatinși până acum de mâna omului cade sub drujbele firmelor de exploatare forestieră. Suntem pe punctul de a pierde ultimele păduri virgine și de aceea este atât de important să ne mobilizăm chiar acum.

—-

NOTE:

[1] https://stiri.declic.ro/paduri-virgine

[2] https://stiri.declic.ro/doina-pana