Blog 16 November 2022

Iohannis + Dragnea = Love

Semnează și tu petiția prin care-i cerem lui Klaus Iohannis să își dea demisia! Dacă numele tău nu va fi pe această listă de semnatari, e ca și cum ai decide că, de fapt, ești și tu de partea lui Liviu Dragnea. Klaus Iohannis a fost și el de partea lui Dragnea. A așteptat conjunctura favorabilă și a dat liber politicienilor corupți să numească magistrații care ar trebui să-i prindă când fură.

Mă bântuie imaginile de mai sus. Sunt două fotografii realizate de fotograful Octav Ganea. Prima arată o fracțiune infimă din marea de protestatari care au umplut străzile Bucureștiului la protestele Toți pentru justiție din 2017. Atunci, personajul negativ era Liviu Dragnea.

A doua imagine e de ieri seară. După ce președintele a semnat pachetul de Legi ale Justiției într-o formă la care Liviu Dragnea nici nu visa, străzile au tăcut. A ieșit în față la Cotroceni, cu pancarta Declic în mână, un singur om. Numele lui este Marian Rădună și este primul care i-a cerut public demisia lui Klaus Iohannis, după ce acesta a promulgat Legile Justiției.

După ce l-am văzut pe Marian singur în față la Cotroceni, am rămas cu un nod în gât. Dacă acest om rămâne singur în stradă, am pierdut tot ceea ce credeam că am câștigat la protestele #Rezist sau Toți pentru justiție. Și au câștigat Liviu Dragnea, Tudorel Toader, Codrin Ștefănescu, Șerban Nicolae, Florin Iordache, Rădulescu „Mitralieră” și mulți alții.

Ieri, Klaus Iohannis a promulgat Legile Justiției într-o formă ce promovează numirile magistraților pe bază de pile și relații. Textele din aceste legi pun politicienii și interesele lor deasupra judecătorilor și procurorilor, care devin astfel controlabili de șefii partidelor politice aflate la putere.

Klaus Iohannis a refuzat să aștepte avizul Comisiei de la Veneția pe textul acestor legi. În condițiile în care ar mai fi avut de așteptat doar câteva zile, graba sa e suspectă. Asta ne face să credem că a făcut o înțelegere toxică cu PSD și PNL, promotorii actualei forme a Legilor Justiției.

Președintele a trădat așteptările și speranțele celor ce l-au votat și a permis punerea sub control a justiției. La fel, a trădat așteptările sutelor de mii de oameni care au ieșit în stradă pentru a apăra justiția și democrația.

Ieri, după ce am văzut poza cu un singur om ieșit în față la Cotroceni, m-am consultat cu colegii. Am decis că trebuie să-i trimitem și noi un mesaj președintelui. Să-i transmitem că a trădat și acum e evident că ne-a mințit de la bun început.

Am lansat o petiție prin care-i cerem să plece. E primul pas. Am fost sute de mii în stradă, îmi vine greu să cred că nu ne putem strânge mulți și acum, mai întâi ca semnatari ai unei petiții.

Dar, dacă nu ne strângem sute de mii în online, va fi foarte greu să producem mobilizarea care va scoate iar oamenii în stradă. Și va fi imposibilă o participare la vot care să readucă independența justiției pe agenda politică.

Nici măcar nu vreau să mă gândesc că aceasta a fost lupta finală. Că Liviu Dragnea, deghizat în Klaus Iohannis, a câștigat și de acum suntem cetățeni de mâna a doua în țara lor. Și că, prin tăcerea noastră, le dăm de înțeles că de acum pot face orice vor, pe banii noștri.

Dacă simți și tu la fel, semnează chiar acum petiția prin care-i cerem demisia lui Klaus Iohannis. Elefantul din încăpere e acum chiar el. Și are mustață.

#Rezistăm,
Antoniu și echipa Declic

PS: Mărturisesc că mă număr printre cei ce l-au votat, de două ori, pe Klaus Iohannis. Nu regret, cred că la momentul respectiv a fost alegerea corectă. La fel cum acum cred că este alegerea corectă să-i transmit, prin această petiție, că nu mă mai reprezintă și că îmi este rușine și silă că este președintele acestei țări. Semnează și tu dacă simți la fel.