Email 21 August 2020

Își doresc libertate

Cred că ai văzut și tu imaginea cu sute de mii de oameni pașnici, strânși în piața Eroilor din Minsk, pentru a cere alegeri libere și corecte în Belarus. Lor li s-au alăturat alte sute de mii din alte orașe ale țării. Chiar și angajați din instituțiile statului au intrat în grevă, în semn de solidaritate. Iar televiziunea publică a făcut un gest asemănător și a refuzat să mai difuzeze propaganda președintelui Lukașenko. Este un moment istoric atât pentru Belarus, cât și pentru Europa. Întrebarea este dacă lupta pentru democrație a belarușilor se va încheia cu un câștig sau cu o înfrângere.

Imaginea cu piața plină din Minsk ne-a marcat. Am fost impresionați de curajul acelor oameni pașnici, care au luptat pentru șansa lor la libertate. Ni s-a părut ireal că totul se întâmpla la doar 1 300 de kilometri de București.

Entuziasmul ne-a pierit când am început să ne gândim mai bine. Ne facem griji că, în final, belarușii vor fi lăsați singuri de comunitatea internațională. În prima zi de proteste, 6 700 de oameni au fost reținuți de forțele de ordine. Iar cei închiși au descris bătăile și violențele la care au fost supuși pe nedrept.

Fără presiunea externă din partea UE, lucrurile ar putea degenera. În aceste momente, acțiunile Europei și ale liderilor acesteia sunt cruciale. Liderii europeni au anunțat deja că nu recunosc rezultatul scrutinului fraudat de președintele Lukașenko în 9 august și că vor impune sancțiuni țării. Deocamdată sunt simple declarații.

De aceea, alături de organizațiile soră Akcja Demokracja (Polonia), aHang (Ungaria), Aufstehn (Austria), Skiftet (Suedia) și WeMove (Europa) am pornit o petiție prin care cerem liderilor UE să intervină pentru ca belarușii să aibă alegeri libere și corecte. Situația tensionată din Belarus poate escalada în orice moment. Alătură-te și tu demersului civic european și semnează petiția pentru a-ți arăta solidaritatea cu cetățenii din Belarus. La nivelul tuturor organizațiilor s-au strâns deja peste 74 600 de semnături.

Semnezi și tu petiția pentru ca belarușii să aibă alegeri libere și corecte?

După 26 de ani în care Aleksandr Lukașenko a condus Belarusul sugrumând orice tentativă democratică din fașă, cetățenii acestei țări au, în sfârșit, o șansă să renunțe la cătușele dictaturii. Dar fără intervenția diplomatică fermă a liderilor UE, belarușii nu vor avea alegeri libere și corecte. Pierderea unui început frumos de revoluție democratică ar fi tragică pentru libertatea lor.

Istoria ne arată că atunci când Europa este tăcută, dictatorii câștigă și își impun regimurile autoritare. Momentele din 2014 când Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea, atunci a Ucrainei, nu sunt atât de îndepărtate de prezent. Hai să arătăm cetățenilor din Belarus că nu sunt singuri!

Semnezi și tu petiția pentru ca belarușii să aibă alegeri libere și corecte?

Colega noastră, Ana, a demarat această campanie. Ea s-a născut în primii ani după Revoluția din 1989 și nu a avut ocazia să simtă pe pielea ei tumultul acelei ierni sângeroase. Însă, chiar dacă nu a fost martoră la acele evenimente, le-a trăit la a doua mână. Prin poveștile părinților ei, prin mărturiile supraviețuitorilor și prin imaginile din arhiva TVR pe care le-a văzut de zeci de ori, în fiecare Crăciun. Dorința oamenilor pentru libertate e universală și fărâmă orice zid al timpului. Hai să fim solidari cu cetățenii din Belarus, pentru că știm ce înseamnă să îți dorești să fii liber.


Află ce alte campanii mai derulează Declic intrând pe acest link.