Blog 24 January 2019

Jandarmeria e toxică – următorul pas

După ce am primit veștile bune de la ONU, că investighează abuzurile făcute de jandarmi în 10 august, ne-am gândit ce să facem mai departe. Credem că trebuie să acționăm, cât sunt anchete în curs și vinovații nu au fost stabiliți.

După ce am primit veștile bune de la ONU, că investighează abuzurile făcute de jandarmi în 10 august, ne-am gândit ce să facem mai departe. Credem că trebuie să acționăm, cât sunt anchete în curs și vinovații nu au fost stabiliți.

Așa că am decis să întrebăm pe cei peste 80.000 de membri Declic semnatari ai petiției ”Jandarmeria e toxică. Cerem ajutorul ONU”. Am făcut un sondaj, peste 3500 de oameni ne-au răspuns. 85% din cei care au răspuns au spus că trebuie să cerem instituțiilor internaționale retragerea jandarmilor din misiunile internaționale de menținere a păcii. 

Am realizat, după ce am citit și am analizat situația, că tocmai jandarmii agresivi instruiesc alte forțe de ordine în străinătate. Jandarmii din Afganistan, Haiti, Ucraina învață de la jandarmii români cum să acționeze în situații de conflict. Aceștia din urmă sunt un risc pentru oamenii din zonele în care merg.

Jandarmii români au dovedit că nu știu să gestioneze un protest în care apar și manifestanți agresivi. În loc să îi extragă pe protestatarii violenți din mulțime, în 10 august, ei au ales să gazeze oameni nevinovați. Au încălcat normele OSCE, care spun că principalul scop al forțelor de ordine este protejarea manifestanților pașnici. 

La protestele din 10 august am văzut bătrâni, copii și gravide care nu au scăpat de furia jandarmilor dezlănțuiți. I-au lovit, i-au gazat, au tras cu tunurile de apă. Pentru ceea ce au făcut în 10 august, jandarmii trebuie să răspundă. Misiunile internaționale nu le aduc doar prestigiu, ci și mii de euro pe lună. E timpul să fie retrași din aceste misiuni, să afle o lume întreagă cum s-au comportat cu cetățenii pașnici.

 Am redactat o scrisoare către ONU, NATO, UE, OSCE și Jandarmeria Europeană, instituții care coordonează misiuni internaționale în care sunt implicați și jandarmi români. Noi am trimis-o deja, dar avem nevoie ca ea să fie trimisă de cât mai mulți oameni. Doar așa vor afla adevărul despre ce au făcut jandarmii pe 10 august. Trebuie să le scriem noi, cetățenii obișnuiți, pentru că oficialii români le spun povești. În răspunsul său către ONU, ministrul de externe a susținut că România respectă și apără jurnaliștii. Noi, cei care am fost la proteste, am văzut jurnaliști loviți și lăsați fără aparatele de filmat. De aceea, noi suntem cei care trebuie să le spună adevărul.  Trimite și tu mesajul instituțiilor internaționale:

Între timp, ONU investighează. Da, va urma un raport despre 10 august. Acesta va fi, cu siguranță, foarte incomod pentru Jandarmerie și pentru cei de la putere. Dar au mai fost zeci de semnale de alarmă trase de autoritățile internaționale și cei din Guvern nu s-au sfiit să spună că partenerii internaționali sunt dezinformați. E foarte posibil să facă la fel și acum.

 Nu avem nici o certitudine că Guvernul va lua, în cele din urmă, vreo măsură pentru ca jandarmii să nu mai bată manifestanți pașnici. Iar noi asta ne-am propus. Nu am vrut doar să alertăm ONU, ne dorim o jandarmerie care ne apără pe noi, cetățenii, nu pe politicienii corupți.