Blog 15 April 2022

Jandarmii din 10 august, urmăriți penal

Poate nu sperai că o să primești vestea asta prea curând: vinovații din dosarul 10 august sunt acum urmăriți penal. Procurorii au reluat ancheta și au început audierile. Mie mi-a tresărit inima de bucurie când m-au anunțat avocații Declic. Parcă tot nu îmi vine să cred că șefii Jandarmeriei, care au ordonat în 10 august atacul furibund asupra manifestanților pașnici, sunt acum urmăriți penal. Sutele de oameni bătuți cu sete de jandarmi au acum o șansă în plus să își găsească dreptatea. Iar acei bătăuși în uniformă, servili puterii politice, care ne-au gazat și ne-au rănit cu munițiile lor inadecvate, au toate motivele să se teamă.

Când am auzit vestea, mi-am amintit cât de mulți membri Declic s-au mobilizat anul trecut și au donat ca să contestăm clasarea dosarului. Cum avocatul Declic, împreună cu avocata unuia dintre manifestanți, Ioan Crăciuneanu, au reușit să convingă un judecător de la Curtea de Apel București să anuleze ordonanța mizerabilă de clasare a dosarului.

La auzul noilor vești, m-am și apucat să scriu tuturor membrilor Declic, să afle toată lumea. Dar, pe măsură ce scriam, o întrebare a început să nu îmi dea pace: dacă e doar o falsă speranță și procurorii închid iar dosarul? Dacă voi da o veste care doar pare bună? Poate ar fi mai bine să țin vestea pentru mine, până ce jandarmii chiar sunt trimiși în judecată.

M-am frământat așa o zi întreagă. Dar, gândindu-mă tot mai mult la suișurile și coborâșurile acestui dosar, mi-am dat seama ca e cel mai bine ca toți membrii Declic să știe fiecare etapă. Pentru că doar împreună reușim să ducem mai departe cercetările spre aflarea adevărului, iar decizia dacă mergem înainte sau nu este a fiecăruia dintre noi.

Fără membrii Declic nu am fi ajuns aici. Și va fi greu să mergem mai departe. Fiecare membru care a semnat petițiile sau a donat pentru costurile juridice a pus o cărămidă în temelia soluționării cazului 10 august. Spre deosebire de dosarele Revoluției și Mineriadei, acum nu am fost singuri în fața celor dornici să ascundă adevărul.

Am reușit să redeschidem ancheta, când nimeni nu ne mai dădea vreo șansă. Tu, eu, noi toți am fost cei care ne-am luptat să ajungem aici. Am crezut în valorile noastre comune, dar mai ales în dreptate. Am plătit onorariile avocaților ca să caute cele mai bune soluții juridice și să câștige în fața DIICOT-ului condus de Giorgiana Hosu. Și uite că am reușit.

Aceasta e, însă, doar o victorie de etapă. De aici, calea spre pedepsirea vinovaților e lungă. Urmează zile întregi de audieri, vizionarea a zeci de ore de imagini și declarații. Am văzut ce avocați au șefii jandarmilor: unii dintre cei mai cunoscuți din domeniul penal. Și de departe cei mai scumpi. Așa că noi nu ne putem prezenta la parchet cu avocați începători. Ar fi din start o luptă pierdută.

Ca să continuăm acest drum spre dreptate, ne bazăm pe susținerea Comunității. Doar așa vom putea plăti costurile procesului. Plățile aferente anului trecut au însumat aproximativ 10.000 de euro.

Poate vom vedea ziua în care se face dreptate, ceva ce rudele morților și răniții de la Revoluție și Mineriadă nu au apucat să vadă. Noi o vom face pentru toți copiii care au inhalat gaze în 10 august 2018. Pentru toți protestatarii răniți și umiliți.

De fiecare dată când scriu despre 10 august, mi se face pielea de găină. Azi am văzut niște imagini de atunci și am început să plâng. Mi-am amintit de bastoanele luate pe spate de bătrânii care credeau în democrație. De tinerii care, după ce au mâncat bătaie ca la mineriada din ‘90, au decis să ia drumul străinătății.

Nu îmi pot scoate din minte imaginea jandarmilor care stăteau la rând să lovească un om doborât la pământ. Mi-aș dori să nu mai fim țara care își calcă oamenii în picioare, la propriu. Ca trupele noastre de jandarmi să fie mai presus de soldații lui Vladimir Putin din Ucraina.

Inevitabil, mă duce gândul la jandarmii din prima linie, care inhalaseră și ei gaze. De abia mai vedeau și respirau. La 100 de metri de ei erau șefii lor: băieții fini în cămăși albe, care primeau slugarnic ordine la telefon ca să le împartă mai departe prin stație cu o aroganță rar întâlnită.

Imaginează-ți ce ar însemna stabilirea definitivă a adevărului. Dacă un judecător ar decide definitiv că forțele de ordine au acționat abuziv și au atacat oameni pașnici. Cum ar fi ca la următorul protest pașnic cu 10.000 de oameni, jandarmii nici să nu fie prezenți? Să nu mai fim nevoiți să ne luăm în geantă măști, de teamă că iar ne vor gaza? Să nu mai îndrăznească niciun jandarm să ne lovească și să spună: „păi, dacă ăsta-i ordinul…”?

Cu fiecare mică victorie precum aceasta, nu mai suntem singuri în fața pornirilor violente a sute de jandarmi. Puterea noastră stă acum în justiție. De aceea, cu fondul lunar pe care ne bazăm și datorită recurenței tale este esențial. Din el vom achita facturile avocaților din dosarul 10 august. Și vom bătători drumul instanțelor de judecată spre aflarea adevărului.

Urmează luni de audieri și anchetă, iar prezența unui avocat din partea cetățenilor este esențială ca să reușim. Mulțumim că și tu ne susții!

Justiție pentru toți,
Cătălina și echipa Declic