Blog 13 August 2020

Jandarmii au sechestrat elefantul

Mai jos vă povestim despre „operațiunea elefantul roz” sau felul în care Declic a marcat 2 ani de la violențele din 10 august 2018. Pentru că este încă stare de alertă, am decis să nu organizăm un protest cu mulți oameni. Dar trebuia să atragem cumva atenția asupra subiectului. Așa că am pregătit un elefant mare, pe care l-am vopsit în roz și l-am plimbat la toate instituțiile responsabile pentru tergiversarea anchetei privind 10 august.

Ziua a început cu multe emoții. Am ajuns la Cotroceni împreună cu elefantul, adus pe platformă. Ne temeam că cei de la Serviciul de Pază și Protecție ne vor opri acțiunea. Presa ne aștepta deja în fața Palatului Cotroceni. Toată lumea a filmat elefantul, am dat declarații și am explicat că l-am vopsit în roz pentru că nimeni nu mai vede elefantul din încăpere – „dosarul 10 august”, iar așa va deveni din nou un subiect de interes pentru autorități. Elefantul roz face referire la declarația de acum trei ani a președintelui Iohannis, care denumea „elefanul din încăpere, pe care nimeni nu îl vede” tentativa guvernului Grindeanu de a emite două ordonanțe care să-l facă nevinovat pe Liviu Dragnea, vizat la acea vreme de un proces penal.

Pe drum am filmat elefantul roz cu mesajul „10 august, nu uităm!” și, după ce am trecut prin fața biroului procurorului general, ne-am îndreptat spre Ministerul Justiției, apoi am fost la Ministerul de Interne.

Emoțiile mă mai lăsaseră. Asta pentru că nu știam ce urma să se întâmple. Cătălina, campaignerul Declic, a parcat mașina pe strada pe care se află Ministerul de Interne, înainte să ajungă platforma cu elefantul. Deodată au apărut în fața ei 6 jandarmi. L-a auzit pe unul din ei spunând agitat în stație, când tocmai venea elefantul, „a apărut obiectivul Pantilimon. Pantilimon e aici”. Ne-am dat seama că Pantilimon era numele de cod ales de jandarmi pentru elefantul roz. Apoi, într-o fracțiune de secundă, jandarmii s-au aruncat în fața platformei, ca să îi blocheze trecerea pe stradă.

Cătălina și Olga, care se ocupă de organizarea acestor tipuri de acțiuni, au încercat să discute cu ei, să întrebe de ce le este blocat accesul pe un drum public. A început parcă o scenetă de Caragiale. Jandarmii le-au cerut să se legitimeze și le-au spus că elefantul pe platformă e „o manifestație publică”, apoi că e „un obiectiv”. Fetele i-au întrebat în ce calitate sunt legitimate, având în vedere că eram pe stradă și așteptu platforma cu elefantul, ca orice alt cetățean în trecere. În absurdul explicațiilor, un jandarm a ajuns să îi spună Cătălinei că „elefantul a încălcat legea și poate veți fi folosită ca martor”. Apoi un alt jandarm s-a pus în fața ei când am vrut să înaintez pe același drum public și efectiv a blocat-o.

A urmat „sechestrarea elefantului”. Jandarmii au blocat strada de acces spre Ministerul de Interne, în ambele sensuri. Fetele stăteau și priveau uluită la ei. În fața Ministerului de Interne, la 2 ani de la abuzurile jandarmilor asupra protestatarilor pașnici și chiar în locul în care oamenii au scandat prima dată pentru democrație acum 30 de ani, jandarmii încălcau din nou dreptul activiștilor la liberă exprimare. Ministerul de Interne se află în clădirea fostului sediu al Comitetului central al PCR, locul de unde Nicolae Ceaușescu a plecat cu elicopterul.

Și așa, amar, au realizat că aceste abuzuri vor continua, pentru că nimeni nu le pedepsește. Dosarul Revoluției e fără vinovați, la 30 de ani distanță. Dosarul 10 august e neanchetat, la 2 ani de la violențe. Dar să renunțăm nu credem că este o soluție, așa că au continuat să insiste ca jandarmii să le lase în pace.

Au reușit să plece de acolo după ce jandarmii au făcut toate verificările posibile și au chemat poliția rutieră, în speranța că vor găsi ceva în neregulă ca să le amendeze. Nu au găsit. O echipă Epoch Times a venit în zonă când sechestraseră elefantul și reporterul l-a întrebat pe un polițist ce se întâmplă. Răspunsul lui a fost hilar. „Nu am sechestrat elefantul, doar l-am oprit ca să îi punem în vedere să respecte reglementările în vigoare.” Elefantului roz, bineînțeles.

Au plecat de acolo îngândurați, dar tot mai hotărâți să continue lupta ca justiția să fie dreaptă pentru toți. Pe drum spre Curtea de Apel, unde se judeca redeschiderea anchetei 10 august, Cătălina i-a scris un mesaj ministrului de Interne, Marcel Vela, în care i-a povestit cele întâmplate în fața instituției și i-a spus că sperăm să îi cerceteze pe jandarmii abuzivi. O oră mai târziu, ministrul de Interne a sunat-o și i-a cerut scuze, apoi le-a invitat să revină cu elefantul la MAI. Nu s-au întors, nu aveau de ce. La finalul discuției, după insistențele Cătălinei, Marcel Vela i-a spus că îl retrage de la coordonarea misiunilor Jandarmeriei în 10 august pe cel care a dat ordin să fie agresate: șeful Jandarmeriei Române – Bogdan Enescu. I-a luat boii de la bicicletă, cum s-ar zice.

La Curtea de Apel, elefantul Declic a fost din nou vedetă. Zeci de jurnaliști îl așteptau, cu camerele îndreptate spre stradă. Am punctat momentul, Cătălina a dat declarații de presă și echipa a continuat drumul la DIICOT, unde pe elefantul „Pantilimon” îl așteptau zeci de protestatari care scandau și l-au aplaudat.

Apoi, în Piața Victoriei, elefantul a întâlnit celebra girafă din fața muzeului Antipa. L-am dus ulterior în centrul pieței, iar acolo au urmat alte declarații date jurnaliștilor. Era atât de cald, încât Cătălinei i se lipiseră tălpile pantofilor de asfalt și o usturau picioarele. În piața pustie ea a închis ochii pentru o clipă, în arșița soarelui, cu gândul la 10 august 2018. La oamenii care fugeau din calea gazelor și a tunurilor cu apă, la copiii care de abia mai respirau, la jurnaliștii bătuți în timp ce încercau să își facă meseria. Pentru ei toți Declic va continua lupta, până când vinovații vor fi trași la răspundere.

Elefantul 10 august și-a atins scopul: a fost văzut de autorități, de bucureșteni, a apărut peste tot în presă. Însă cu siguranță au fost oameni care nu au apucat să citească despre elefantul roz și să înțeleagă semnificația lui.

Am făcut un clip cu cele mai importante momente din 10 august, de la „operațiunea elefantul”. L-am încărcat în megafonul Declic, de unde îl poți și tu distribui pe Whatsapp, Facebook sau Youtube, ca să aibă acces la el cât mai multă lume.

Cu siguranță ai și tu în listă prieteni, rude, apropiați care nu stau în București sau poate au fost ocupați și nu s-au uitat la TV pe 10 august. Hai să facem elefantul și mai cunoscut. Vezi și tu filmul zilei de 10 august și distribuie-l către prieteni. Așa, va ajunge la tot mai mulți cetățeni, ca nimeni să nu uite de anchetarea vinovaților.

Distribui și tu filmul?


Din păcate, subiectul 10 august va mai fi dezbătut în spațiul public luna aceasta, probabil până se redeschide ancheta. De aceea, este important ca mesajul nostru să ajungă la cât mai multă lume acum cât încă e interes. Intră aici și trimite-l prietenilor tăi.

Ziua de 10 august a fost epuizantă. Elefantul s-a plimbat pe străzile Capitalei peste 10 ore. Oamenii au făcut fotografii cu elefantul roz. Dar sunt sigură că sunt foarte mulți oameni care nu l-au văzut. Pentru ei am făcut un film al zilei. Ajută-ne și tu să îl facem viral, intră aici și trimite-l către 3 sau mai mulți apropiați.


Semnează și tu petiția Declic „Vrem anchetă corectă în dosarul 10 august!”.