Blog 1 February 2019

Păduri: Ne-am întâlnit cu japonezii care cumpără (și) lemn ilegal de la Schweighofer

Zilele acestea, colegul nostru Antoniu se află în Japonia, împreună cu partenerii noștri de la EIA (Enviromental Investigation Agency) pentru a se întâlni cu partenerii de afaceri Holzindustrie Schweighofer.

Zilele acestea, colegul nostru Antoniu se află în Japonia, împreună cu partenerii noștri de la EIA (Enviromental Investigation Agency) pentru a se întâlni cu partenerii de afaceri Holzindustrie Schweighofer.

“Am venit aici pentru a spune companiilor comerciale de aici că lemnul pe care-l cumpără de la Schweighofer provine (și) din surse ilegale. Ne-am întâlnit cu 5 dintre cei mai importanți clienți ai HS, în condițiile în care jumătate din lemnul pus pe piață de firma austriacă ajunge în Japonia”. 

Declic a prezentat public dovezi despre ilegalitățile comise de firma austriacă, în România. La seminarul organizat miercuri au fost prezente peste 60 de persoane: jurnaliști, directori de companii comerciale, activiști de mediu.

“Avem vești bune! Foarte bune. Sojitz, una dintre companiile cu care ne-am întâlnit ne-a anunțat astăzi că dă un ultimatum Holzindustrie Schweighofer. Dacă până în 2020 nu impune trasabilitate reală a lemnului pe care-l pune pe piață vor fi sistate contractele cu firma austriacă. Avem motive să sperăm că și celelalte companii cu care ne-am întâlnit vor urma acest exemplu. Cu atât mai mult cu cât Agenția Guvernamentală pentru Păduri din Japonia ne-a anunțat astăzi că va emite, până în vară, un raport despre posibilele ilegalități din depozitele de la care preia lemn Schweighofer”, a mai adăugat Antoniu Bumb, campaigner Declic.

În imaginea de mai sus, Antoniu este alături de conducerea companiei Itochu. O altă firmă care a fost de acord să ceară trasabilitate reală lemnului comercializat de HS, fără a oferi, încă, o dată limită până la care acest procedeu de identificare a lemnului să fie implementat.

P.S. Se poate vedea în imagine și albumul Mesaj din Bucovina realizat din donațiile membrilor Declic. Frumusețea peisajului românesc a ajuns în Japonia. Așa se obișnuiește aici, neapărat trebuie făcut un cadou celor cu care te întâlnești 🙂