Zilele acestea, colegul nostru Antoniu se află în Japonia, împreună cu partenerii noștri de la EIA (Enviromental Investigation Agency) pentru a se întâlni cu partenerii de afaceri Holzindustrie Schweighofer.
“Am venit aici pentru a spune companiilor comerciale de aici că lemnul pe care-l cumpără de la Schweighofer provine (și) din surse ilegale. Ne-am întâlnit cu 5 dintre cei mai importanți clienți ai HS, în condițiile în care jumătate din lemnul pus pe piață de firma austriacă ajunge în Japonia”.
Declic a prezentat public dovezi despre ilegalitățile comise de firma austriacă, în România. La seminarul organizat miercuri au fost prezente peste 60 de persoane: jurnaliști, directori de companii comerciale, activiști de mediu.
“Avem vești bune! Foarte bune. Sojitz, una dintre companiile cu care ne-am întâlnit ne-a anunțat astăzi că dă un ultimatum Holzindustrie Schweighofer. Dacă până în 2020 nu impune trasabilitate reală a lemnului pe care-l pune pe piață vor fi sistate contractele cu firma austriacă. Avem motive să sperăm că și celelalte companii cu care ne-am întâlnit vor urma acest exemplu. Cu atât mai mult cu cât Agenția Guvernamentală pentru Păduri din Japonia ne-a anunțat astăzi că va emite, până în vară, un raport despre posibilele ilegalități din depozitele de la care preia lemn Schweighofer”, a mai adăugat Antoniu Bumb, campaigner Declic.
În imaginea de mai sus, Antoniu este alături de conducerea companiei Itochu. O altă firmă care a fost de acord să ceară trasabilitate reală lemnului comercializat de HS, fără a oferi, încă, o dată limită până la care acest procedeu de identificare a lemnului să fie implementat.
P.S. Se poate vedea în imagine și albumul Mesaj din Bucovina realizat din donațiile membrilor Declic. Frumusețea peisajului românesc a ajuns în Japonia. Așa se obișnuiește aici, neapărat trebuie făcut un cadou celor cu care te întâlnești 🙂