Actiune 3 March 2021

Justitie fără dreptate pentru 10 august

După decizia unui judecător de la Tribunalul București, de a închide definitiv ancheta 10 august, ieșim în stradă! Hai alături de noi astăzi, miercuri, 3 martie, de la ora 18.00, la Tribunalul București (fosta clădire Junior din Piața Unirii). Dacă nu tragem un semnal de alarmă acum, ne putem aștepta la tot mai multe astfel de hotărâri abuzive ale justiției din România. Te alături grupurilor civice la protest?


În decembrie 1989, Cătălina, campaignerul petițieiVrem anchetă corectă în dosarul 10 august!” avea aproape 3 ani. Își amintește, totuși, entuziasmul celor din jur, după ce au scăpat de dictatura comunistă. Dar, realitatea anilor care au urmat a dovedit că, în România, reforma a fost „de formă”. De la Revoluție până în prezent, peste 5 milioane de români s-au mutat în afara țării, mulți scârbiți de politicile celor ce au pus mâna pe putere.

Decizia de ieri, de a îi scăpa de anchetă pe vinovații pentru gazarea și rănirea a sute de cetățeni pașnici în 10 august 2018, nu face altceva decât să mai creeze un val de nemulțumiți, sătui de țara în care doar șmecherii au câștig. Din păcate, nu este prima dată când România își abuzează cetățenii, iar cei vinovați nu sunt pedepsiți, ci, dimpotrivă, li se oferă privilegii.

Ieri, un judecător a decis definitiv că protestatarii pașnici pot fi bătuți și gazați atunci când ies în stradă să își apere drepturile. Scăpându-i pe șefii Jandarmeriei de orice răspundere, Justiția dovedește că trăim într-o țară în care statul te bate și tot pe tine te pune să plătești. Din păcate, împotriva soluției pronunțate ieri de judecătoarea Daniela Isabela Miheț nu mai există cale de atac. Dar, am vorbit deja cu avocații să găsim o cale pentru a merge la CEDO. E drept, Curtea Europeană nu anulează decizii, dar poate sancționa public România pentru această sentință. La fel trebuie să facem și noi, să-i sancționăm pe cei care ne încalcă flagrant drepturile.

Aici sunt doar câteva dintre imaginile cu violențele din 10 august 2018. Să nu uităm ce au făcut atunci jandarmii:

Nu vrem să încălcăm în vreun fel independența justiției. De altfel, nu mai putem influența nimic în acest dosar, clasat definitiv. Dar, dacă noi tăcem, atunci să nu ne mirăm că vor urma alte abuzuri, pentru că judecătorii nu sunt trași la răspundere pentru verdictele lor.

Secția Specială nu a trimis în judecată, de 2 ani, nici un magistrat corupt. Ca și cum nici un judecător sau procuror din România nu a mai încasat nici o șpagă de doi ani. E absurd!

Dar, dacă noi ne mobilizăm, cei care încă mai sperăm că România poate deveni o țară corectă, atunci cred că mai avem o șansă. Trebuie să contestăm public decizia judecătoarei Daniela Isabela Miheț, să înțeleagă și politicienii, și magistrații, că noi ca societate nu mai tolerăm abuzurile din justiție.

Tu, noi, prietenii noștri, cei cu care împărtășim aceleași valori, trebuie să fim în această seară la protest. Venim echipați cu măști, păstrăm distanța, dar protestăm pentru drepturile noastre, de cetățeni care ar trebui să fim egali în fața legii.

Cel mai tare ne temem de faptul că dosarul 10 august nu mai e în atenția publică și că asta îi va demoraliza pe cei ce au fost pe 10 august în Piața Victoriei. Ieri seară, după decizia revoltătoare a instanței, am zapat pe canalele de știri la principalele jurnale ale zilei. Știrea despre închiderea dosarului 10 august a fost la coada jurnalelor și a intrat doar după ce Elena Udrea și-a terminat lamentările de presupus condamnat politic.

Dacă diseară vom fi doar 10 protestatari, nu vom ajunge la știri. Însă, dacă ne strângem într-un număr mare, nu ne vor putea ignora nici jurnaliștii. Dacă 100 de oameni și un elefant roz gigant, cu mesajul „10 august, nu uităm”, vom fi în fața Tribunalului București diseară, de la ora 18.00, atunci toată țara va ști cum au scăpat de acuzații șefii din Jandarmeria Română.

După birou, hai direct la protest ca să cerem justiție pentru toți. Am pregăti 3 bannere, sper că vei fi și tu acolo, să mă ajuți să le afișăm. Olga, intră aici și alătură-te protestului Comunității Declic.

Vii și tu la protest?


Poți să vii fără emoții în față la Tribunal. Am notificat încă de aseară Jandarmeria și primăria, va fi o adunare pașnică. Chiar și vremea ține cu noi, am auzit de dimineață la radio că e o zi însorită și călduroasă. Dă click aici și hai la eveniment!