Justiție: o nouă OUG13

Cătălin Predoiu desființează Secția Specială cu o mână și cu cealaltă mână înființează SIIJ 2.0.
Ministrul Justiției a anunțat triumfător finalizarea unui nou proiect de lege privind desființarea Secției Speciale, cunoscută pentru lipsa de activitate și salariile uriașe. Doar că proiectul nu este o reformă, ci o păcăleală prin care se schimbă doar numele acestei secții.
Conform noului proiect de desființare, dosarele de corupție ale magistraților nu vor mai fi anchetate niciodată de DNA, iar cele de crimă organizată nu vor mai ajunge la DIICOT.
Dacă SIIJ continuă să existe, oricum s-ar numi ea, atunci ne putem lua adio de la o justiție independentă. De 3 ani, niciun magistrat nu a mai fost trimis în judecată pentru corupție. Pe de altă parte, sute de dosare cu magistrați sunt blocate, fără să fie date soluții. Este chiar cazul dosarului Laurei Codruța Kovesi, pe care SIIJ a încercat să o oprească să devină procuror-șef european și i-a fabricat un dosar.
Cu noul proiect, Plenul CSM, cunoscut pentru jocurile politice și apropierea de PSD, îi va alege pe cei 42 de procurori care vor face parte din noua secție specială. Niciun magistrat nu va mai ajunge în fața DNA, pentru corupție, sau la DIICOT pentru crimă organizată. Și atunci, astfel de fapte ar fi aproape imposibil de dovedit.
Ca să nu mai vorbim despre Comisia Europeană, ce ne-a avertizat deja că vom plăti sancțiuni pentru că nu desființăm Secția Specială.
Nu putem accepta ca această coaliție să distrugă orice urmă de justiție, ca pe vremea lui Tudorel Toader și Florin Iordache. De aceea, împreună cu activiștii de la Funky Citizens, am obținut organizarea unei dezbateri la Ministerul Justiției, chiar vinerea aceasta.
Timpul este scurt. Până atunci, trebuie să ne mobilizăm într-un număr cât mai mare și să trimitem e-mailuri la minister, cu solicitarea de a reface acest proiect. Cu cât le scriem mai mulți, cu atât vor vedea puterea cetățenilor și vor înțelege că nu îi lăsăm să distrugă de tot justiția.
Am pregătit aici câteva argumente, pe scurt, pe care să le trimitem fiecare dintre noi prin e-mail. Dacă ne mobilizăm, mai avem o șansă de a opri proiectul toxic al PSD-PNL-UDMR.
- Desființarea doar pe hârtie a Secției Speciale nu va scăpa România de sancțiuni din partea Comisiei Europene, iar banii vor fi plătiți de noi, cetățenii.
- Nu putem să avem încredere într-un sistem în care magistrații nu sunt anchetați pentru fapte de corupție. Infracțiunile de corupție și crimă organizată trebuie anchetate de parchete specializate. Și cetățenii sunt anchetați de DNA pentru corupție.
- Plenul CSM nu poate fi abilitat să numească procurori, acest aspect a fost criticat de Comisia de la Veneția, pentru că dă putere judecătorilor asupra procurorilor.
- Nu se oferă soluții pentru problemele ridicate deja în cazul SIIJ, precum independența procurorilor din această structură. Desființarea este strict formală și reprezintă un compromis politic.
- Noul proiect pentru desființarea SIIJ este un compromis politic, inadecvat, care încalcă obligațiile României față de Comisia Europeană și care va aduce sancțiuni, inclusiv economice.
Trimite-i și tu un e-mail cu argumente ministrului Justiției. Alege câteva din mesajele de mai sus, copiază-le sau formulează-ți propriile argumente. Apoi apasă butonul de mai jos și scrie-i prin sistemul pus la dispoziție de Declic.
Așa, ne vom asigura că mii de mesaje vor ajunge în căsuța de mail a lui Cătălin Predoiu, iar la dezbaterea de vineri voi putea să vorbesc în numele a mii de membri Declic. Îți iei și tu câteva minute ca să trimiți email?
Justiție pentru toți,
Cătălina și echipa Declic
PS: Ministerul de Justiție a pus noul proiect în dezbatere publică pentru doar 10 zile, în condițiile în care pentru primul proiect termenul a fost de 6 luni. Cătălin Predoiu a făcut anunțul chiar înaintea minivacanței de 24 ianuarie. Spera, probabil, că cetățenii nu vor mai avea timp să reacționeze. Dar s-a înșelat. Noi ne mobilizăm acum. Trimite-i și tu un email și cere-i să modifice proiectul de lege privind desființarea SIIJ. Intră aici și scrie-i chiar acum.
Iar dacă nu ai apucat, semnează chiar acum petiția „Desființați Secția Specială pentru magistrați!”