Blog 16 June 2023

La psiholog

Îți scriu cu vești despre petiția privind decontarea serviciilor psihologice. După noul Contract Cadru pentru servicii medicale, o ședință la psiholog va avea 50 de minute și va fi decontată cu 240 de lei. Valoarea punctului decontat pentru servicii a crescut de la 4 lei la 8 lei. Deși nu s-a schimbat nimic în ce privește metoda de decontare, a crescut valoarea decontată.

Chiar dacă nu am reușit să obținem tot ce am cerut, implicarea noastră a contat. Fiecare mail trimis către CNAS în perioada consultărilor și fiecare semnătură a petiției au făcut din sănătatea mintală un subiect mai prezent în spațiul public.

Din păcate, mai e o cale destul de lungă până când sănătatea mintală să fie o politică de sănătate publică și serviciile să fie accesibile. Doar citind câteva dintre mesajele celor care au semnat petiția, mi-am dat seama cât de mulți oameni au nevoie de psiholog, dar nu își permit.

Însă, cu pași mici ajungem departe. E un pas important că oameni implicați, ca tine, au trimis solicitări la consultările organizate de CNAS. Acolo participă de obicei doar asociații profesionale. Practica acestor întâlniri a stabilit că dacă nu faci parte dintr-o ramură profesională, nu poți să-ți spui părerea, ca pacient. Asta cu toate că serviciile medicale te privesc și pe tine. Însă tu ai schimbat asta, pentru că te-ai implicat.

Această campanie a depins în totalitate de perioada de consultări, în care părțile interesate pot trimite propuneri de îmbunătățiri. După cum probabil bănuiești deja, timpul este vital pentru aceste tactici. Dacă suficienți oameni se implică într-un timp scurt, presiunea este eficientă. Dacă aceeași oameni se implică într-o fereastră de timp mai extinsă, eficiența scade.

Dar, pentru ca această condiție să fie îndeplinită, ar trebui ca membrii și membrele să vadă apelurile la acțiune imediat ce au fost lansate.

De asta, avem canalul Declic de Telegram: România face Declic. Telegram este o aplicație de mobil, asemănătoare cu Whatsapp, unde poți să primește apelurile la acțiune foarte repede. Dar și să vezi live text din comisiile parlamentare în care participăm în diverse campanii sau de la protestele pe care le organizăm. De asemenea, poți vedea scurte actualizări despre petițiile pe care poate că le-ai semnat și tu.

Așadar, dacă vrei să fii la curent cu ultimele noutăți și să afli imediat despre apelurile la acțiune, te invit pe canalul Declic de Telegram. Dacă vei dori să te dezabonezi, o poți face imediat și foarte simplu.

Nu e nicio problemă dacă nu vrei să îți instalezi aplicația în telefon. Te vom ține la curent cu activitatea noastră prin e-mail, ca până acum, dacă asta este dorința ta.

Îți mulțumim că te implici,
Ana și echipa Declic