Lacăte mari și grele la curțile școlilor
Curțile școlilor ar trebui să fie principalele locuri din cartier în care copiii să facă sport, în aer liber. Dar, la acest moment, majoritatea curților stau încuiate în weekend-uri și în afara orelor de curs. Semnezi petiția prin care îi cerem președintelui Asociației Municipiilor din România să-i convingă pe primari să scoată lacătele de la curțile școlilor?
În pragul vacanței de vară, ne-am adus aminte cât de mult așteptam, când eram copii, această perioadă. Era prilej de a ne juca pe săturate alături de prieteni afară, fie în fața blocului sau în curtea școlii de proximitate.
Aceste două locuri erau cele mai sigure pentru noi, copiii. Puteam socializa și face tot felul de activități recreative, fără ca părinților să le fie teamă de mașini sau de alte pericole. Alergam, jucam șotron, baschet, fotbal, volei sau, pur și simplu, ne plimbam.
Mulți dintre copiii de atunci am căpătat o atitudine pozitivă față de sport și mișcare, lucru care continuă și în prezent. Când copiii fac sport de mici, șansele de a crește armonios și de a fi mai activi și sănătoși la maturitate cresc.
Doar că acum, cel puțin în marile orașe, spațiul din jurul blocurilor este invadat de mașini iar în curțile școlilor copiii au acces doar în timpul programului școlar.
O alternativă ar putea fi parcurile, dar sunt prea puține și poate prea departe de unii dintre copii. O altă variantă ar fi cluburile private, cu plata unei taxe, dar nu toți părinții își permit să o achite. Realitatea este că, nefiind suficiente spații de joacă amenajate și sigure pentru toți copiii, mare parte sunt condamnați la sedentarism.
Lipsa mișcării este unul dintre factorii care au dus, în ultimii ani, la creșterea alarmantă a numărului de copii supraponderali sau chiar obezi în țara noastră. Este revoltător felul în care celor mici le este refuzat, fără niciun motiv real, dreptul de a folosi spațiul public al curții școlii pentru binele și sănătatea lor.
Putem schimba, însă, acest lucru. Curțile școlilor pot redeveni ceea ce erau odată, adică locuri amenajate pentru a face mișcare și pline de copii activi, inclusiv în timpul vacanțele școlare.
Am redactat o petiție prin care îi cerem lui Emil Boc să-i convingă pe primarii din România să scoată lacătele de la curțile școlilor. Poate face asta nu doar ca primar al Clujului, ci și ca președinte al Asociației Municipiilor din România.
Primăriile gestionează aceste spații și au puterea să le deschidă pentru folosul tuturor copiilor. Avem deja exemple pozitive de curți deschise, dar ele trebuie generalizate în toată țara.
Am vrea tare mult să-i transmit lui Emil Boc petiția cu solicitarea noastră înainte de ultimul clopoțel al acestui an școlar. Dar, ca să o ia în seamă, ar trebui să strângem cel puțin 10 000 de semnături. Cu semnătura ta și altor 9 999 membri Declic care au primit acest email, petiția poate ajunge în atenția lui Emil Boc chiar azi. Așa că, ce zici, semnezi și tu chiar acum?
Chiar în aceste clipe, aproape 3 milioane de elevi se pregătesc cu bucurie pentru a intra în vacanța de vară. Însă mulți dintre ei, mai ales cei din marile orașe, se vor confrunta cu lipsa condițiilor de a face sport și mișcare zilnic într-un spațiu sigur. Semnează și tu petiția prin care cerem deblocarea curților școlilor.