Blog 13 January 2021

O lege urgentă pentru tineri

Ne sperie situația în care ne aflăm. Tinerii din România riscă să rămână fără acces la programe de educație sexuală, făcute cu profesioniști specializați. Fără acest gen de educație, acești tineri nu știu să se ferească de abuzuri, de sarcini nedorite și de boli. Semnezi petiția, ca să-i convingem pe parlamentari să dea o lege bună pentru educația sexuală în școli?


Denisa, campaignerul Declic, își amintește că a aflat despre boli venerice și mijloace de contracepție dintr-o revistă pentru adolescenți. În familie nu a avut astfel de discuții, deși ar fi vrut. Iar la școală au venit reprezentanții unui producător de absorbante să-și promoveze produsele și ne-au pus să vizionăm un filmuleț despre boli venerice.

Acum, tinerii caută pe internet informații despre sexualitate și metode de contracepție [1]. De multe ori, însă, ajung să aibă acces la informații nepotrivite, care mai mult îi derutează sau îi influențează negativ. Iar sprijin din partea părinților nu prea există, din cauză că adulții se simt uneori inhibați să discute cu copiii lor despre intimitate, respect, consimțământ sau sexualitate.

Lipsa educației sexuale este una dintre cauzele care au dus la numărul mare de minore însărcinate. Sunt tinere din familii dezorganizate, din centre de plasament sau victime ale abuzurilor sexuale. Dar sunt și fete ai căror părinți, deși sunt educați și au joburi bine plătite, au evitat să discute despre educația sexuală.

Foștii parlamentari au susținut că educația sexuală este pornografie și au trunchiat legea care prevedea și la noi cursuri obligatorii în școli, cum se întâmplă de mulți ani în alte țări.

O petiție semnată de 20.000 de membri Declic ar fi un mesaj clar către actualii parlamentari, că trebuie să facă o lege bună, care să ajute societatea în care trăim. Părinții ar avea încredere că își lasă copiii pe mâini bune, dacă programele de educație sexuală ar fi ținute de specialiști. Iar acești tineri ar primi informații corecte, de la surse de încredere, și nu ar mai crede toate mesajele care circulă pe internet.

Deputații și senatorii se apucă de lucru în februarie. Așadar, avem mai puțin de o lună la dispoziție ca să strângem semnăturile. Dacă vor primi petiția Declic semnată de zeci de mii de membri, sunt șanse s-o analizeze cu prioritate.

Timpul este scurt, dar știu că ne putem mobiliza pentru lucrurile în care credem. Te rugăm să semnezi și tu. Apasă acum butonul de mai jos și vei fi redirecționat către petiție. Îți ia mai puțin de un minut. Mai târziu este posibil să te iei cu alte treburi și să uiți.

Vrei să fii printre cei 20 000 de membri Declic care luptă pentru dreptul celor tineri la informare? Semnează acum petiția.


O colegă de-a Denisei din școala generală a fost nevoită să renunțe la cursuri din cauză că a rămas însărcinată. Părinții nu vorbiseră niciodată cu ea despre intimitate. După ce au aflat că așteaptă un copil, au dat-o afară din casă. Asta a fost în urmă cu mai bine de 20 de ani. Dar, în România, fără programe de educație sexuală, nimic nu s-a schimbat. În fiecare an, mii de minore rămân însărcinate și abandonează școala. Ne bazăm pe tine că vei semna această petiție, ca să obținem programe de educație sexuală pentru toți elevii.


[1] stiri[.]tvr[.]ro, 9 iunie 2020: Studiu: Peste jumătate dintre tinerii din România învață despre educația sexuală de pe internet

Află mai multe despre campaniile Declic dând click aici.