Actiune 28 May 2021

Legea adopției: abandonați de ziua lor

Acum mai bine de șase luni raportam că ai contribuit la o foarte frumoasă victorie a comunității Declic. Reușisem să deblocăm Legea adopției și să convingem parlamentarii să o voteze. Aceasta a adus cu ea prevederi care ușurau procesul de adopție. Mii de copii au acum șansa de fi parte dintr-o familie iubitoare, pentru că tu te-ai implicat. Dar e necesar să ne implicăm din nou, iată de ce.

Am aflat săptămâna aceasta, de la o familie ce a adoptat de curând un micuț, că guvernanții își bat joc în continuare de soarta acestor copii. Normele care spun cum se aplică noua lege nu au fost publicate nici până azi de Guvern.

Consecințele sunt nefaste, multe prevederi ale noii legi nu se aplică. De exemplu, părinții adoptivi primesc în continuare o alocație de doar 1800 de lei. Nu 85% din venit, cum primesc părinții naturali. Din acest motiv, mulți părinți adoptivi sunt obligați să se întoarcă la serviciu. Copilul proaspăt adoptat este dat, din nou, în grija unor persoane din afara familiei.

Am vorbit zilele acestea cu specialiști în domeniu și am înțeles cât de important este ca, după adopție, copilul să petreacă cât mai mult timp cu noua familie. Altfel, echilibrul său emoțional este dat peste cap. Din nou! Ei bine, domnii și doamnele din guvern s-au asigurat că se va întâmpla exact asta!

Normele de aplicare a legii există, trebuie doar ca cei din guvern să dispună, de exemplu în ședința de săptămâna viitoare, publicarea lor. De ce nu o fac? Cel mai probabil, nu le publică pentru a face un pic de economie la buget. La alt motiv nu ne putem gândi.

E absurd, e crud și e pur și simplu meschin să ții blocată o lege atât de importantă pentru copii și părinții lor adoptivi. Așa că am decis să apelăm la ajutorul comunității și să te chemăm să ne implicăm din nou. Iată ce ne-am gândit să facem.

Se apropie ziua copilului. De 1 iunie politicienii se înghesuie să dea bine în poze cu copii și să se arate grijulii față de soarta celor mici. Este cel mai bun moment să-i arătăm cu degetul și să le cerem să publice, la prima ședință de guvern, normele de aplicare a Legii adopției.

Astăzi le scriem pe email, mii de mesaje. Dacă nu primim un răspuns pozitiv, de 1 iunie le invadăm paginile de Facebook cu comentarii care să le facă publică nesimțirea.

Ai mai jos un buton galben. Te va redirecționa către platforma de unde poți expedia emailul direct către ministrul Muncii și protecției sociale și prim Ministru. Iată câteva argumente care să te inspire:

  • Suntem 27.000 de semnatari ai petiției privind Legea adopției. Vă cerem să publicați, fără nicio altă întârziere, normele de aplicare a legii. Mii de copii suferă pentru că guvernul întârzie cu această formalitate. Este un abuz pe care trebuie să-l îndreptați acum!
  • De 1 iunie, faceți un cadou copiilor care au fost sau așteaptă să fie adoptați. Ei și mii de familii așteaptă să publicați normele de aplicare a Legii adopției. Este o formalitate, dar fără ea această lege extrem de importantă nu poate fi aplicată.
  • Doamnă ministru Turcan, domnule prim-ministru Cîțu, dumneavoastră v-ați descurca cu 1800 de lei pe lună? Aceasta este alocația unui părinte ce a adoptat un copil. Este o discriminare, în condițiile în care părinții naturali primesc 85 % din venit. Această nedreptate a fost îndreptată de Legea adopției, dar guvernul întârzie publicarea normelor de aplicare ale acestei legi. Publicați, fără întârziere, aceste norme. Sau vreți să faceți economie la buget din banii copiilor și părinților lor adoptivi?!

Le scrii și tu celor din Guvern? Cel mai bine, ia-ți acum o pauză de 2 minute ca să trimiți un email. Mai târziu, alte urgențe îți pot distrage atenția. Te rugăm doar să folosești un ton respectuos atunci când scrii.


Știm că miile de mesaje trimise pe adresa politicienilor funcționează. Cu aceeași tactică am convins parlamentarii să scoată de la sertar această lege, la sfârșitul anului trecut. Apoi i-am convins să o voteze în unanimitate. Suntem convinși că o să reușim și acum, mai ales că se apropie 1 iunie și imaginea politicienilor ar avea mult de suferit dacă ar lua decizii împotriva binelui unor copii. Dar pentru asta trebuie să te implici tu și mii de alți membri Declic. Apasă acum butonul de mai sus și scrie-le.

Îți mulțumim dacă te implici și de data aceasta. Îți vor mulțumi și mii de copii și părinții lor adoptivi.

Vinerea e zi scurtă pentru autorități. Scrie-le chiar acum, înainte să trântească ușa de perete și să meargă acasă, la familiile lor. Mii de alte familii, copii și părinți adoptivi, așteaptă publicarea normelor metodologice de aplicare a Legii adopțiilor.


Află mai multe despre campania „Votați Legea adopțiilor! 54.000 de copii vor o familie”.