Blog 25 November 2022

Legea anti Declic

Sunt Tudor Brădățan, directorul executiv al Declic. Îți scriu rar, dar acum viitorul Comunității Declic este amenințat. Așa că, te rog, citește rândurile de mai jos ca să înțelegi de ce sunt atât de îngrijorat.

Parlamentarii PNL tocmai au pornit un atac fără precedent împotriva societății civile, secondați de aproape toți ceilalți. În lipsa unei opoziții politice puternice, ONG-urile sunt văzute ca cel mai mare inamic al puterii. Și, prin legi succesive, politicienii corupți vor să sugrume spațiul de acțiune al asociațiilor precum Declic.

Zilele trecute au votat, în regim de urgență, o lege demnă de regimul lui Putin, din Rusia. Au limitat dreptul organizațiilor de a ataca în instanță autorizațiile și avizele emise de autoritățile corupte, în folosul afaceriștilor dubioși. Exact ce am tot atacat și noi în ultimii ani.

A devenit clar că procesele derulate de către Declic și alte asociații pun în pericol interesele rechinilor imobiliari, ale titularilor de proiecte miniere, ale constructorilor de hidrocentrale ceaușiste sau ale tuturor celor ce se bazează pe corupția funcționarilor publici, pentru a înregistra profit. Textul legii e ca o listă pentru Moș Crăciun a celor mai periculoși afaceriști.

Legea, inițiată de Daniel Fenechiu și alți 20 de senatori PNL, a fost deja votată de ambele camere ale Parlamentului. Mai poate fi atacată la CCR sau trimisă spre re-examinare de Președinte. Altfel, intră în vigoare așa cum și-a dorit inițiatorul, alături de o pleiadă de alți peneliști. Așa că, îi cerem public lui Klaus Iohannis să-și exercite prerogativele constituționale și să reîntoarcă legea în Parlament. Semnează chiar acum petiția, înainte ca Președintele să o promulge.

Declic a deschis numeroase procese în ultimii ani și a câștigat în mod repetat.

Dar, în contextul noii legi, anularea definitivă a planurilor de urbanism pentru mina cu cianuri de la Certej ar fi fost imposibilă. Asta pentru că termenul în care o asociație poate ataca planuri de urbanism scade de la cinci ani la un an. Nici Eco Civica nu ar fi putut ataca PUZ-ul cartierului Greenfield 2 din nordul capitalei, pentru că era în vigoare de mai mult de un an.

Declic a anulat autorizația de construire a barajului care seca râul Bâsca din județul Buzău. Autorizația era emisă din 1987, dar construcția a stagnat de atunci. Noua lege ne-ar fi permis să ne adresăm instanței doar în termen de 30 de zile de la publicarea anunțului autorizației într-un ziar. Adică, Declic ar fi putut să o atace doar când eu aveam cinci ani. Nici Bankwatch România nu ar fi putut să anuleze autorizația pentru hidrocentrala de pe Jiu, și ea emisă în anii ’80.

Exemplele în care societatea civilă a intervenit decisiv sunt nenumărate, mi-ar lua pagini întregi să menționez fiecare efort. Însă, Parlamentul României vrea să întrerupă brutal șirul victoriilor societății civile.

Iar acest atac nu e singurul. Un alt proiect de lege [1] propune ca ONG-urile reclamante să plătească o cauțiune prohibitivă de 50.000 de lei pentru procese care cer întreruperea investițiilor. Iar, dacă pierde în instanță, consiliul director al asociației să fie responsabil în persoană, cu bunurile proprii. Asta deși nici la firme, nici la funcționarii publici nu există așa ceva. În aceste condiții, proiectul de la Roșia Montană ar fi continuat nestingherit.

Puterea Comunității noastre stă în multitudinea de pârghii de acțiune care ne stau la dispoziție. Semnăm petiții, ieșim în stradă, mergem în instanță. Acum, parlamentarii ne anulează dreptul de a ne adresa justiției, reducând drastic termenele în care putem deschide acțiuni juridice atunci când e flagrantă încălcarea legii.

Ripostăm și noi. Suntem sute de mii de oameni răspândiți în toată țara și în diaspora. Ne cunoaștem drepturile. Știm că o bătălie adevărată se duce până la final. Ținem cu dinții la drepturile cetățenești în fața celor ce vor să ne distrugă parcurile, râurile sau munții pentru un profit doar al lor. Profit obținut în detrimentul sănătății noastre și al bunurilor noastre comune, cu ajutorul de netăgăduit al unor funcționari corupți până în măduva oaselor.

Dacă fiecare dintre noi semnează acum și apoi strânge câte alte 10 semnături de la cunoscuți, ne vom aduna cu miile. Vom avea mii de semnături pe care să i le punem Președintelui pe masă. Doar așa îl putem convinge pe Klaus Iohannis să retrimită legea în Parlament. Semnează chiar acum și hai să spunem răspicat: nu mor caii când vor câinii și nici societatea civilă când vrea partidul așa-zis liberal din România.

Tudor și echipa Declic

PS: În motivarea acestei legi, Fenechiu scrie că eu aș acționa cu rea-credință și face un amplu proces de intenție tuturor directorilor și președinților de asociații neguvernamentale. În al doilea proiect de lege, au chiar îndrăzneala să spună negru pe alb că, din cauza asociațiilor, România nu are autostrăzi. Dacă permitem aleșilor țării să opereze într-un cadru atât de desprins de realitate, să nu ne mirăm dacă, peste câțiva ani, ajungem să avem mai multe în comun cu Rusia și Belarus decât cu alte țări membre NATO sau UE. Semneză acum!


Note:
[1] Legea 679/2022
[2] Proiect de lege B758/2022