Email 29 October 2020

Legea în Comisia de muncă

Îți scriem pentru că te interesează ce se întâmplă cu Legea adopțiilor. Ei bine, au amânat-o din nou!

Marțea care a trecut, legea se afla pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților. Urma să fie votată cu condiția să se primească raportul favorabil de la comisiile de specialitate. Din păcate, nu a intrat la vot pentru că parlamentarii din Comisia de muncă nu au votat încă raportul.

Vestea bună e că lucrurile s-au pus totuși în mișcare, după 2 ani de când legea e în Parlament. Săptămâna aceasta, Comisia juridică a dezbătut noua lege a adopțiilor și a adoptat raportul. Deci presiunea publică funcționează! Acum trebuie să convingem și deputații din Comisia de muncă să-și facă treaba. Să nu mai țină blocată o lege de care ar putea beneficia peste 54.000 de copii orfani sau părăsiți de familie!

Următoarea ședință a Comisiei de muncă este chiar mâine, așa că e cel mai bun moment să le scriem celor din comisie. Le vom spune că peste 20 de mii de oameni le cer să voteze legea adopțiilor. Dar, pentru a ne asigura că mesajul nostru nu se va trece neobservat, trebuie să le trimitem nu unul, ci mii de mailuri. În câteva ore ar putea avea inbox-ul plin de mesaje de la membrii Declic.

Dar, pentru ca planul nostru să funcționeze, trebuie să te implici și tu. Durează câteva minute, trebuie doar să dai click pe butonul de mai jos și să urmezi pașii descriși. Ce zici, mai dai o mână de ajutor copiilor fără familie? Dacă decizi să te implici, este foarte important să scrii autorităților cu cuvintele tale. Noi am pregătit un model de mesaj, dar este mai bine să trimitem mailuri diferite. Altfel, am putea fi acuzați că nu suntem persoane reale și că folosim aplicații de web pentru a umple căsuțele poștale ale factorilor de decizie.


Știm deja că miile de emailuri trimise pe adresa autorităților au un efect foarte puternic. Am folosit cu succes această tactică de campanie și când le-am cerut deputaților din Comisia de mediu să pună pe ordinea de zi proiectul de modificare a codului silvic. Am fost prezent, online, la dezbaterile comisiei când l-am auzit pe președintele de ședință „plângându-se” colegilor că a primit câteva mii de mailuri de la Declic. Într-un final, au adoptat raportul privind codul silvic, exact în forma în care le-am cerut să o facă.

Se va întâmpla la fel și acum dacă ne mobilizăm suficient de mulți. În lunile dinainte de a ne chema la vot, parlamentarii se grăbesc să aprobe acele proiecte care le oferă suficientă vizibilitate. Așa că haide să le arătăm că suntem mulți și că ne pasă de soarta copiilor aflați în grija statului.

Scrie-le și tu și spune-le că e nedrept ca zeci de mii de copii să nu poată să fie adoptați pentru că actuala lege e scrisă prost. Transmite-le că birocrația excesivă nu are ce căuta într-o lege care ar trebui să ușureze procesul de adopție, nu să-l împiedice.

Suntem contratimp, legea ar putea să intre la vot chiar săptămâna următoare. Dar numai dacă reușim să-i mobilizăm pe deputați. Scrie-le și tu, chiar acum.


Spuneam de riscul de a fi acuzați că în spatele miilor de mailuri trimise de membrii Declic nu s-ar afla persoane reale. De fapt, s-a întâmplat deja asta când am scris, în număr foarte mare, celor de la Forest Stewardship Council, despre ilegalitățile din industria forestieră românească. Ne-au amenințat că ne dau în judecată dacă nu oprim „scriptul automat care le trimite mailuri”. Le-am demonstrat că suntem cât se poate de reali scriindu-le și pe Facebook, sute dintre noi. Dar e mai bine să evităm asemenea suspiciuni, pe viitor. Așadar, dacă te-ai decis să scrii parlamentarilor și să le ceri să voteze legea adopțiilor, fă-o cu propriile tale cuvinte.


Vezi aici ce s-a mai întâmplat în cadrul campaniei „Votați Legea adopțiilor! 54.000 de copii vor o familie.