Legile Educației, ținute la secret

În timp ce o țară întreagă așteaptă cu sufletul la gură să vadă Legile Educației, ministra Ligia Deca continuă să le țină la secret. Nu înțelege că este inacceptabil să ascundă de cetățeni legi cu impact major asupra tuturor copiilor, profesorilor și părinților.
Atât timp cât nimeni nu o deranjează vizibil pe Ligia Deca, ea nu va scoate Legile Educației în dezbatere publică. Le va trimite cât mai repede în Parlament, pe repede înainte, chiar dacă legile conțin prevederi nocive.
Pe pagina sa oficială de Facebook, ministra nu spune nimic despre subiectul arzător al Legilor Educației. Postează despre evenimentele la care este invitată, despre sărbători și zile internaționale. Este liniște și pace. Primește like-uri și inimioare și, probabil, are impresia că lumea o apreciază.
M-am tot gândit ce putem face noi, membrii și membrele Declic, pentru a-i transmite ministrei un mesaj puternic. Cel mai simplu și eficient mod de a-i cere Ligiei Deca să pună în dezbatere publică Legile Educației este să-i luăm cu asalt pagina de Facebook.
Un val de comentarii de la cetățeni îi va arăta că, dacă ignoră revolta din societate privind secretizarea Legilor Educației, devine un politician non grata. Dacă vom fi cât mai mulți care-i scriem, demersul nostru va zdrobi ca un tsunami liniștea ministrei.
Eu deja i-am lăsat un mesaj la ultima sa postare, care este despre „Ziua internațională a cititului cu voce tare”. I-am scris: „Doamna ministră, de Ziua internațională a cititului cu voce tare, vă invit să citiți și petiția prin care mii de cetățeni vă solicităm să scoateți în dezbatere publică Legile Educației. Este complet nedemocratic să ascundeți de ochiul public legi atât de importante pentru viitorul nostru. Puteți să o citiți și în gând.”
Olga, îi scrii și tu Ligiei Deca să pună Legile Educației în dezbatere publică? Dacă nu reacționăm acum, Legile Educației vor fi trimise în Parlament pe 15 februarie, fără o dezbatere publică.
Pentru Educație,
Anduța și echipa Declic
P.S. Chiar astăzi am citit că România se află în rândul țărilor cu o „democrație deficitară”, fiind pe ultimul loc în UE, după Ungaria. Dacă vrem să trăim într-o democrație înfloritoare, și noi, cetățenii, trebuie să ne aducem contribuția. Acum este nevoie să cerem ca o lege esențială pentru viitorul țării să fie pusă în dezbatere publică. Dacă ministra Educației continuă să ascundă Legile Educației de ochii publicului, asta face ca România să semene mai mult cu Rusia și Burkina Faso decât cu o țară membră UE. Scrie-i Ligiei Deca să scoată Legile Educației în dezbatere publică.