Stire 13 December 2017

Legile justiției: ce urmează

Acesta a fost primul gând care mi-a trecut prin minte ieri, în momentul când am aflat că prima lege a justiției a fost votată de Camera Deputaților. Știu că nu sunt singurul care am simțit acut acest lucru ieri. Înaintea mea au trăit-o și alții, printre care chiar și respectatul filosof Mihai Șora la cei 101 de ani ai săi.

Fiecare generație are propriul său moment de cumpănă. Bunicii noștri l-au trăit la colectivizare și au pierdut. Însă copiii lor și părinții noștri l-au trecut cu brio în ‘89. Acum e rândul nostru. 

E adevărat, un moment simbolic a fost pierdut. Prima lege a justiției a trecut de Camera Deputaților. Însă lupta e departe de a fi încheiată. Pe scurt, aceasta e procedura care urmează în Parlament, cu mențiunea că Senatul e camera care are ultimul cuvânt.

  1. Prima lege a justiției (cea privind statutul magistraților – L303) va ajunge la vot în Senat. Până joi se vor depune amendamente, iar până lunea ce vine va fi dat un raport și mai apoi va putea intra în plenul Senatului.
  2. A doua lege a justiției privind organizarea judiciară – L304 – tocmai a primit raport de la Comisia Iordache. De acum va parcurge același proces legislativ ca L303. 
  3. A treia lege a justiției privind funcționarea CSM – L317 – a cărei miză este inspecția judiciară, va urma rapid traiectoria primelor două legi.

(citește în Note întreg parcursul legislativ al legilor justiției)

Prim urmare, o aprigă bătălie urmeză la Senat. Fiecare județ, prin reprezentanții săi aleși va avea un cuvânt de spus. Însă senatorii nu se simt vizați personal. Toată lumea strigă în stradă, pe facebook sau între prieteni numele coaliției PSD-ALDE-UDMR și uită să-i numească pe aleși după nume și prenume. Așa că senatorii care decid în curând asupra legilor justiției se simt la adăpost.

Avem însă un plan pentru a-i aduce în prim plan, de a pune lumina reflectoarelor pe chipurile lor. În zilele următoare vom întreprinde două acțiuni:

  • Vom continua să mergem în audiențe accesând totipentrujustitie.ro
  • Vom realiza o serie de bannere pentru proteste, cu numele senatorilor, astfel încât să-i facem de rușine la ei acasă.

Timpul e scurt, dar putem reuși. Mai mult ca niciodată trebuie să rămânem uniți și să punem mână de la mână: suflet, energie și resurse financiare pentru a duce acest plan contra-cronometru la bun sfârșit. Ne ajuți să punem reflectoarele pe senatori în județele lor?

Da, contribui și eu

Comunitatea Declic a creat #rezist și prin forța noastră comună, a zecilor de mii de membri, l-a transformat în simbolul protestelor din februarie. La aceste proteste, 1000 dintre noi au contribuit pentru palmele ToțipentruJustiție, care au ajuns în mai toate orașele din țară și în paginile presei internaționale. Iar în seara adoptării primei legi a justiției, împreună am fluierat hoția. 5000 de fluiere cumpărate din donațiile membrilor Declic au fost distribuite doar în București.

Și nu suntem singuri. Ne stau alături alte sute de mii de cetățeni. Avem de partea noastră jumătate din magistrații din România, Consiliul Europei, Comisia Europeană prin MCV și cel puțin zece ambasade occidentale (printre care cea a Germaniei și a SUA). Iar în premieră, grupul de state împotriva corupției (GRECO) din cadrul Consiliului Europei, a apelat la o procedură menită situațiilor excepționale pentru a cere clarificări României și Poloniei (țară aflată și ea în derivă).

Micile donații de 10, 15 sau 25 de lei ne ajută să putem comanda câte un banner în fiecare oraș unde se organizează proteste. Dacă senatorii își vor vedea numele scrise mare în mijlocul miilor de concetățeni înfuriați, avem o șansă să dea înapoi.

Lupta nu e încheiată. Nici pe departe. Așa că ajută-ne să punem în aplicare acest plan prin care le spunem senatorilor că “vă vedem”. Contribui și tu?

Da, contribui și eu

#Toțipentrujustiție

Echipa Declic

PS: Zilele trecute am primit de la o prietenă care trăiește în Polonia acest mesaj pe care vreau să-l împărtășesc cu voi: “PiS (partidul de guvernare) a omorât încet democrația zi cu zi, picătură cu picătură, într-un război de uzură. Piesele de puzzle se adunau încet încet. Când se vede în sfârșit clar desenul, rezistența e epuizată. Sper din inima că oamenii în România să nu obosească” (Claudia Ciobanu, Varșovia). 

Note: 

[1] Parcursul legislativ al legilor după adoptarea lor în Parlament

După votul în cameră decizională – Senatul – legile vor ajunge pentru promulgare la Președinte. Acesta are dreptul să le retrimită spre re-examinare Parlamentului. Dacă deputații și senatorii le re-adoptă, fără a le modifica, legile se întorc înapoi la Președenție. Klaus Iohannis are dreptul de a sesiza Curtea Constituțională. Apoi CCR însăși ar putea invoca termenul cerut de GRECO pentru a da o opinie juridică – martie 2018 – pentru a justifica amânarea unei decizii. Separat, Klaus Iohannis s-ar putea adresa și Comisiei de la Veneția, brațul juridic al Consiliului Europei.