Legile Justiției, la Parlament
Am fost luni în Parlament să le cerem politicienilor să nu calce în picioare voința a 144.000 de cetățeni care cer un sistem de justiție independent. Era ziua în care senatorii dădeau votul final pe Legile Justiției. Am ajuns acolo împreună cu colegele mele și, chiar cu 10 minute înainte de a începe ședința din plen, am întins acest covor de semnături în foaierul Senatului.
Le-am cerut parlamentarilor să aștepte avizul Comisiei de la Veneția înainte de a vota legile care vor distruge definitiv justiția din România. În forma actuală, aceste legi minimizează atribuțiile DNA și DIICOT. Mici șanse să mai vedem mari corupți prinși de procurori sau rețele de crimă organizată destructurate. Mai mult, promovările magistraților în funcții-cheie se vor face fără concurs, probabil pe criterii îndoielnice. Iar procurorul general, numit politic de ministrul Justiției și de președintele României, va putea să dispună cercetarea disciplinară a celorlalți procurori și să îi scoată din anchetarea dosarelor „sensibile”.
Acolo, în Casa Poporului, am trăit un șoc din care cu greu îmi revin. Senatorii PNL care intrau în sala de plen încercau să ne mintă cu zâmbetul pe buze și ne spuneau ba că respectă avizele Comisei de la Veneția, ba că nu știu încă dacă vor vota legile. Cei de la PSD, precum Titus Corlățean, ne spuneau în față că pe ei nu îi interesează decât proprii alegători.
Mai tare m-a surprins să văd că până și unii jurnaliști de pe teren, prezenți în Parlament, susțineau și probabil chiar credeau minciunile politicienilor. Ei m-au întrebat, atunci când am dat declarații despre acțiunea noastră, care e problema dacă legile vor fi criticate de experții europeni.
Auzindu-i pe jurnaliști că se îndoiesc că ar fi vreo problemă cu legile justiției și văzând fățărnicia parlamentarilor, am realizat că politicienii din coaliție au un plan malefic: să distrugă justiția susținând public că, de fapt, o protejează.
Aș fi putut să plec de acolo demoralizată, după ce PNL-PSD-UDMR au votat legile justiției. Însă gândul meu a zburat la noi, cetățenii care le putem pune bețe în roate politicienilor. Așa cum am făcut și când Liviu Dragnea se credea invincibil.
De aceea, trebuie să le oprim planul, înainte de a ajunge să trăim într-un stat în care nicio achiziție de BMW-uri să nu fie anchetată, chiar dacă e făcută cu dedicație. Într-o țară în care plagiatele să devină o normalitate, iar numirile pe pile în funcțiile cheie să fie trecute în manualele de bune practici. Dacă alegem să tăcem, dacă abandonăm, planul lor va fi unul perfect. Dar, dacă ne mobilizăm și îi demascăm, adevărul va învinge.
Dacă noi nu intervenim, atunci politicienii chiar vor păcăli pe toată lumea. Comisia de la Veneția și Comisia Europeană nu vor avea de unde să știe că, în realitate, noi, cetățenii, nu am fost consultați. Că aceste legi dau puteri sporite politicienilor să intervină în justiție.
Puterea noastră e mai mare decât cred ei. Le putem dejuca planul foarte simplu. Dacă mii dintre noi scriem acum către Comisia de la Veneția și către Comisia Europeană, opinia cetățenilor va ajunge la experți. Apoi, va fi menționată în rapoartele de țară.
Va fi exact opusul a ceea ce ei își doresc, să ne ținem toți gurile închise în fața acestei mârșăvii, de teamă că vom rata aderarea la Schengen. Să fim onești, politicienii noștri știu foarte bine că se ascund în spatele acestui obiectiv de țară ca să ne șantajeze.
Nu ne va ajuta cu nimic să fim admiși în spațiul Schengen, dacă legile justiției nu respectă solicitările Comisiei Europene. Cu sau fără Schengen, România riscă să piardă toate fondurile europene, nu doar pe cele din PNRR, dacă nu respectă statul de drept.
De aceea, trebuie să scriem acum Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene și să le spunem că noile legi ale justiției vor pune magistrații sub papucul politicului și că vrem refacerea lor, într-o formă care să respecte cerințele MCV.
Când am scris sute dintre noi că vrem anchetă corectă în cazul jurnaliștilor bătuți în pădure de mafia lemnului, Comisia Europeană a notat opinia membrilor Declic în raportul MCV.
Așa se va întâmpla și de data aceasta. Dacă mii dintre noi vom scrie adevărul, atunci minciuna politicienilor va fi scoasă la iveală. Iar presiunea din partea Comisiei Europene va fi una suficient de mare încât să întoarcă legile justiției.
Îți iei câteva minute să le scrii experților din Comisia de la Veneția și comisarului european pentru justiție? Am pregătit un formular în care să completezi mesajul tău și să îl trimiți direct.
Îți las aici câteva idei pe care le poți folosi în mesajul tău. Poate fi scris în limba română, nu este nevoie să scrii în engleză. Important este să te semnezi, să scrii politicos și să pui un subiect e-mailului:
- Vă rugăm să aveți în vedere opinia cetățenilor și să solicitați Guvernului României să refacă legile justiției, într-o formă care să respecte recomandările din MCV.
- Cetățenii români sunt nemulțumiți de modul în care Parlamentul a votat, în grabă, legile justiției.
- În realitate, nu a existat o consultare onestă cu cetățenii, iar amendamentele care nu veneau de la coaliția PNL-PSD-UDMR au fost respinse.
- Aceste legi oferă puteri sporite politicienilor, care pot decide numirile din sistemul judiciar.
- Magistrații nu vor mai fi independenți, când promovările se vor face fără concurs, prin interviuri.
- DNA își pierde din atribuții, va dispărea lupta cu marea corupție.
- Procurorul general este în continuare numit politic, de ministrul Justiției și de președinte, iar el capătă puteri sporite asupra celorlalți procurori.
Justiție pentru toți,
Cătălina și echipa Declic