Legile Justiției – ultima șansă

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va promulga Legile Justiției, în ciuda tuturor apelurilor venite de la cetățeni și asociații de magistrați. Mesajul președintelui a venit ca un bolovan peste toată munca noastră din ultimii ani pentru apărarea justiției. Doar că, în loc să ne strivească, aș vrea să fim noi forța care face țăndări bolovanul.
În ultimii ani, Comunitatea Declic a luptat pentru o justiție independentă. În 2017, pe o bucată de pânză, colega mea, Lumi, a scris cu un marker #REZIST. A luat pânza și a ieșit la un protest pentru apărarea justiției. #REZIST a devenit apoi simbolul acțiunilor cetățenilor.
Când tot mai mulți oameni au început să iasă în stradă pentru independența justiției, am creat și dus la proteste mânuțele galbene Toți pentru justiție. Am continuat cu zeci de mii de emailuri scrise și trimise de membri către parlamentari sau alți oficiali, pentru apărarea unei justiții în care să știm că ne găsim dreptatea. Am dus peste 140.000 de semnături pe un covor lung de 100 de metri, în Parlament. Și am participat la zeci de ore de dezbateri în comisiile parlamentare.
În tot acest timp, am simțit că avem parte de susținerea președintelui. Klaus Iohannis a condamnat public încercarea PSD de a modifica Legile Justiției. A ieșit chiar în Piața Universității, alături de zeci de mii de cetățeni care își strigau nemulțumirea.
Cu timpul însă, după ce a câștigat cel de-al doilea mandat, președintele nu a mai părut atât de deranjat de modificarea legilor justiției peste noapte.
În 2018, Klaus Iohannis spunea despre Legile Justiției: „Suntem într-o situație delicată. Și asta numai și numai din cauza modului în care coaliția majoritară a știut să legifereze într-un mod lipsit de transparență.” Culmea, astăzi suntem fix în aceeași situație. Doar că președintele anunță că va promulga Legile Justiției.
Și atunci, vine întrebarea care nu mi-a dat pace toată ziua: îi scriem să îi cerem să nu promulge legile sau ne dăm bătuți? Ei bine, eu una nu vreau să cedez. Dacă mai există o șansă, oricât de mică, să îi amintim președintelui că a câștigat alegerile pentru că a girat ca apărător al independenței justiției, atunci trebuie să o facem.
Trebuie să îi spunem să aștepte opinia de la Veneția, care vine chiar săptămâna viitoare. Până și experții se grăbesc să o finalizeze mai repede, doar, doar, România să nu treacă legile în această formă toxică.
Și atunci, trebuie să ne mobilizăm și noi. Dacă fiecare îi va scrie cum se simte acum, după ani de luptă pentru apărarea justiției, mai avem o șansă să îl facem să se răzgândească.. Să îi cerem să nu promulge legile. Președintele se va întoarce de la Forumul pentru Pace de la Paris și va semna, probabil, promulgarea. Așa că timpul nu ne e prieten.
Aș vrea ca, atunci când coboară din avion, să vadă mii de notificări, cu mesaje de la cetățeni. Mesajul tău poate fi cel care îl va face să aștepte avizul Comisiei de la Veneția.
Îți iei și tu câteva minute să îi lași un mesaj pe Facebook?
Lasă-i un mesaj pe pagina de Facebook și scrie-i să nu uite că cetățenii l-au votat pentru că a promis că va fi un apărător al independenței Justiției. Îți las aici câteva idei, ca să le folosești în mesajul tău:
- Așteptați avizul Comisiei de la Veneția, care va veni săptămâna viitoare. Dacă Legile Justiției sunt bune, le puteți promulga. Dar, dacă nu sunt, mai aveți șansa de a le retrimite în Parlament.
- Dacă nu așteptați câteva zile avizul Comisiei de la Veneția, înainte de a promulga Legile Justiției, va fi evident că ați făcut o înțelegere cu PSD și PNL să bateți cuiele în sicriul independenței justiției.
- Așteptați avizul experților europeni, înainte de a promulga Legile Justiției, dacă vreți să le demonstrați cetățenilor care v-au votat că sunteți apărătorul justiției și nu groparul ei.
- Legile Justiției, în forma actuală, promovează numirile pe bază de relații și pun politicul deasupra judecătorilor și procurorilor, care devin controlabili.
- Dacă nu respectați recomandările Comisiei de la Veneția, pierdem șansa de a intra în Schengen. De aceea, e datoria dvs. să așteptați opinia experților, înainte a promulga legile toxice ale justiției.
- Nu există nicio grabă pentru a promulga Legile Justiției. Singura grabă este distrugerea sistemului independent și punerea lui sub control politic, exact ceea ce a dorit Liviu Dragnea.
- „Suntem într-o situație delicată. Și asta numai și numai din cauza modului în care coaliția majoritară a știut să legifereze într-un mod lipsit de transparență” – asta spuneați în 2018 despre Legile Justiției. E la fel și în 2022, când PNL-PSD-UDMR au trecut pe repede înainte niște legi ale justiției la fel de toxice ca cele din perioada Liviu Dragnea. Nu le promulgați!
Eu îi voi scrie că România mai merită o șansă: aceea de a avea conducători onești și de a intra în spațiul Schengen. Ori, una fără alta nu se poate.
Justiție pentru toți,
Cătălina și echipa Declic