Blog 29 March 2023

Liber la hoție, noul OUG13

PSD, PNL și UDMR au scos din mormânt OUG13. Au trecut prin Senat, pe furiș, un amendament la Codul Penal care instituie un prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu. Dacă politicienii sau funcționarii de la stat vor fura mai puțin de atât, vor scăpa cu o simplă amendă.

Semnează acum petiția dacă nu vrei ca planul lui Dragnea și Grindeanu din 2017 să devină realitate.

Este pur și simplu halucinant.

Coaliția de la guvernare a resuscitat sinistra OUG13 de pe vremea lui Dragnea-Grindeanu. Doar că Ciolacu și Ciucă sunt mai ambițioși. Dacă în 2017 pragul propus pentru abuzul în serviciu era de 200.000 de lei, acum a fost ridicat la 250.000.

De data aceasta au lucrat ziua, dar tot ca hoții. Pe furiș, în viteză, au introdus un amendament la un proiect de modificare a Codului Penal. Câteva ore mai târziu s-au unit în plenul Senatului și au votat, masiv, pentru.

Dacă acest amendament trece și de Camera Deputaților, se dă, practic, liber la hoție. Tot ceea ce trebuie să facă politicienii, funcționarii sau alți membri ai aparatului de stat, e să nu se lăcomească prea tare. Adică să nu mai fure din banul public valori mai mari de 250.000 de lei.

Îți mai dau un detaliu absolut sinistru. Dacă acest prag devine realitate, infracțiuni ca cea pentru care Liviu Dragnea a fost închis vor fi pedepsite doar printr-o simplă amendă. Dacă hoții vor fura mai puțin de 50.000 de euro, vor scăpa de închisoare, își vor vedea liniștiți de carieră și de vacanțe exotice.

Politicienii de la guvernare se bazează pe faptul că, împreună, sunt invincibili în alegeri. Așa că au mult mai mult curaj decât pe vremea când politicienii din PSD încercau singuri să normalizeze actul de corupție.

Depinde doar de noi dacă le arătăm că se înșală amarnic. Adică dacă ne strîngem sute de mii, la fel ca pe vremea OUG13. Și primul pas este să fim sute de mii cei care cerem, prin petiția lansată de Comunitatea noastră, să respingă acest proiect de lege toxic. Așa, le vom arăta că planurile de a câștiga la pas alegerile pot fi răsturnate peste noapte. Dar nu de buturuga mică! De noi, milioane de români care încă luptăm împotriva corupției.

Așa că trebuie să ajungem cu petiția la sute de mii de semnături, înainte ca deputații să voteze. Și asta poate fi chiar săptămâna viitoare. Am văzut cât de repede se mișcă dacă au un interes toxic. Altfel, politicienii vor considera că nu e niciun risc să decriminalizeze abuzul în serviciu. Iar noi vom pierde tot ce am câștigat în 2017. Semnează petiția acum.

Îți mulțumim că te implici din nou,
Antoniu și echipa Declic

PS: Știi povestea cu broasca introdusă într-o oală cu apă rece, încălzită treptat. Bietul animal nu simte nici o amenințare, temperatura crește treptat până ajunge la temperatura de fierbere. Nu am verificat dacă este un fapt științific sau un mit. Dar e verificat că acest principiu îl aplică pe noi politicienii de la putere. Ne livrează treptat proiecte toxice, nu masiv, ca pe vremea lui Dragnea. Au învățat din greșeli. A fost legea anti ONG, apoi legea care criminaliza protestul pașnic, acum vor să normalizeze furtul cu măsură. Îi lăsăm să câștige sau ne trezim din amorțire? Semnează petiția.