Victorie 15 May 2020

Avem liber la turism montan!

#liberpemunte la turism

Andrei Badea, membru Declic, folosind platforma CampaniaMea.ro, a deschis petiția „Vrem liber la turism montan!” în perioada stării de urgență din cauza pandemiei cu Coronavirus.

Campania lui înregistrează astăzi, 15 mai, un succes datorită prevederilor incluse în reglementarea stării de alert în România. Citește mai jos mesajul său:

Am reușit împreună!

În urmă cu câteva ore a fost publicată hotărârea CNSU care prezintă activitățile pentru care ne putem deplasa înafara orașului de reședință. Printre ele se numără drumeția, alergarea, ciclismul, alpinismul și orice altă activitate montană, păstrând un grup de maxim 3 persoane.

Va trebui, cel puțin pentru perioada imediat următoare, să completăm o declarație pe proprie răspundere la fiecare ieșire din oraș.

În continuare, ține de fiecare dintre noi să facem tot ce putem pentru a ne proteja și a-i proteja pe cei din jurul nostru. Iată câteva recomandări de bună practică în turismul montan, aplicabile în perioada imediat următoare:

  • se parcurg trasee corespunzătoare nivelului propriu de experiență, sub limita maximă de confort fizic și psihic;
  • se aleg destinații și se parcurg trasee mai puţin frecventate şi aglomerate;
  • se recomandă deplasarea spre munte cu mijloacele proprii de transport, iar atunci când nu este posibil, trebuie respectate prevederile referitoare la transportul în comun;
  • trusa de prim ajutor individuală este completată cu gel igienizant pe bază de alcool, mască, săpun biodegradabil, eventual mănuşi;
  • spălaţi-vă sau dezinfectaţi-vă frecvent mâinile şi evitaţi să vă atingeţi faţa;
  • păstrați distanța de cel puţin 2 m faţă de persoanele din jur;
  • tuşiţi sau strănutaţi la nivelul cotului sau într-o batistă de unică folosinţă pe care o puneți apoi în săculețul de gunoi personal;
  • salutaţi fără să vă daţi mâna şi fără să vă îmbrăţişaţi;
  • se recomandă organizarea de ture montane de o singură zi, care să nu necesite cazarea; dacă acest lucru nu este posibil, utilizați cortul personal sau doar împreună cu persoane care locuiesc cu voi;
  • refugiile montane sunt spații de cazare folosite la comun, fără supraveghere și lipsite de igienă, cu potențial ridicat de infectare.

Prin implicarea ta, autoritățile au înțeles importanța turismului montan pentru iubitorii de natură și îți mulțumesc că ai sprijinit acest demers!

Bucură-te de reîntâlnirea cu muntele și ai grijă de tine!

Cu drag,
Andrei Badea


Accesează petiția „Vrem liber la turism montan!” sau lista tuturor victoriilor Declic.