Blog 3 March 2023

Pile, cunoștințe și relații la liceu

Dacă Legile Educației rămân în forma publicată de Ligia Deca, elevii care nu îngrașă industria meditațiilor nu vor putea intra la un liceu de top. Concursurile suplimentare de admitere în licee vor favoriza discriminarea elevilor și lipsa de corectitudine în organizarea examenelor. Semnezi petiția pentru eliminarea examenelor suplimentare de admitere la liceu?

Examenele suplimentare de admitere, în plus față de Evaluarea Națională, sunt o dorință de ani de zile a liceelor cu renume. Ele nu sunt mulțumite de repartizarea computerizată făcută în urma Evaluării Naționale. Vor autonomie și să-și organizeze propriile examene, pentru a face o selecție „mai bună” a elevilor.

Dacă, după Evaluarea Națională, se va introduce un filtru suplimentar de selecție pentru orice liceu de top, lupta va deveni acerbă. Elevii din familii înstărite, cu putere și influență, vor fi net avantajați. Ei vor avea acces la meditații cu profesori din liceele cele mai dorite. Ar putea avea parte chiar și de subiecte special făcute pentru ei. Totodată, lucrările lor de admitere ar putea fi verificate de aceiași profesori cu care au făcut meditații, nu de corectori imparțiali, din alte județe, așa cum se întâmplă la Evaluarea Națională.

Ligia Deca pare că vrea să mulțumească aceste licee cu pretenții. Pe de altă parte, nu este imună la vocile critice ale specialiștilor în educație și ale societății civile, care invocă problemele de echitate care apar prin admiterea separată. De aceea, a diminuat procentul de locuri accesibile, prin concurs suplimentar, de la 90%, la 60%.

Nu știu ce crezi tu, dar mie, orice procent mai mare de 0% mi se pare prea mare. Orice liceu public, inclusiv cele considerate „de elită”, trebuie să fie accesibil tuturor elevilor, în mod cât mai echitabil. Și fără ca părinții să trebuiască să scoată din buzunare averi, pentru a-și medita copiii.

Dacă și tu crezi că admiterea separată la liceu este o greșeală, cere-i Ligiei Deca să renunțe complet la examenele suplimentare Evaluării Naționale. Cu o petiție cu zeci de mii de semnături vom transmite un NU puternic discriminării elevilor la admiterea în licee.

Semnezi petiția pentru eliminarea examenelor suplimentare de admitere la liceu?

Pentru echitate în Educație,
Anduța și echipa Declic

PS: Ligia Deca nu a fost imună la presiunea societății civile și a pus Legile Educației în dezbatere publică. Așteaptă opiniile noastre până pe data de 8 martie. Semnează petiția pentru eliminarea din Legile Educației a examenelor suplimentare de admitere la licee!