Blog 27 November 2023

M-a sunat ministrul Economiei

M-a sunat ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea. S-a întâmplat la o zi după ce am trimis un e-mail Comunității Declic, în care povesteam că ministrul ne ignoră petiția împotriva mineritului în Europa.

I-am cerut să spună NU, în numele României, regulamentului european care ar permite mineritul de suprafață. Să spună NU mineritului în arii naturale protejate și NU relocării forțate a celor ce locuiesc în potențiale zone miniere.

Îți mărturisesc, uneori e teribil de greu să pricepi ce îți spune un politician cu care stai de vorbă. Iată ce nu am înțeles de data aceasta, pe puncte:

  • Nu am înțeles dacă domnul ministru realizează cât de periculos este acest regulament. Că ar distruge ireversibil natura și zeci de mii de vieți;
  • În cazul în care e conștient de toxicitatea regulamentului, nu am înțeles dacă îi pasă de natură sau de oamenii ce ar urma să fie relocați;
  • Nu am înțeles dacă e de acord că reciclarea e o alternativă reală la minerit;
  • Nu am înțeles dacă Guvernul din care face parte are o poziție privind acest regulament;
  • Nu am înțeles dacă îi pasă de opoziția românilor față de mineritul de suprafață sau doar m-a sunat pentru a evita să devină personaj negativ.

Ce am înțeles e că ministrul și consultanții săi ne urmăresc. Citesc, foarte probabil, și acest e-mail, alături de tine. Analizează riscurile la care se supun, ca oameni politici, dacă aprobă un regulament ce ar spune DA mineritului fără limite în Europa.

Ministrul și colegii săi din PSD țin minte prin ce au trecut politicienii apropiați industriei miniere. Victor Ponta era pe punctul să își piardă funcția de prim-ministru în timpul protestelor pentru salvarea Roșiei Montane.

Pe scurt, ministrul Economiei Ștefan-Radu Oprea încearcă să își dea seama în ce măsură campania Declic ce-l vizează îi poate dăuna carierei politice.

Va urmări, în primul rând, protestul pe care știe că-l pregătim pentru miercuri. Așa că îți scriu și spun că este extrem de important să nu fiu doar eu și colegii mei acolo.

Am pregătit totul. Avem pancarte, am găsit zeci de electronice scoase din uz pe care le vom amplasa la intrarea în minister. Electronice care pot fi reciclate, care conțin la fel de multe metale valoroase ca zeci de tone de minereu.

Mai avem nevoie doar de membri Declic care să ne fie alături, să țină acele pancarte. Dacă 20-30 dintre noi își rup o oră din programul de lucru pentru a protesta la minister, transmitem un mesaj puternic. Altfel, ne pregătim pentru un eșec care pune în real pericol campania noastră.

Poți veni cu noi, miercuri de la 12:00, pentru o oră, la ministerul Economiei? Dacă reușești, dă click pe butonul de mai jos.

Sper să ne vedem miercuri,
Antoniu, Roxana și restul echipei Declic

PS: Dacă ai decis că vii miercuri și ai posibilitatea, adu cu tine un laptop pe care nu-l mai folosești, telefoane vechi sau orice alt aparat electronic scos din uz. Oricum ai veni, ne bucurăm să te avem alături. Așa că înscrie-te acum să vii la minister miercuri, de la 12:00.