Email 25 February 2021

Mafia lemnului

Tu la ce te gândești când auzi vorbindu-se despre „mafia lemnului”?

Antoniu, campaignerul pentru păduri, recunoaște că, înainte să lucreze la Declic, îi părea puțin exagerată această expresie. Cumva, când auzea de mafie, îl ducea gândul la caracatița siciliană, la execuții, la conflicte rezolvate cu mitraliera.

Dar, cu cât a aflat mai multe despre rețeaua criminală care ne distruge pădurile, a fost tot mai convins că acest cuvânt, mafie, este foarte potrivit.

Mafioții care se ocupă cu lemnul românesc fac cam tot ce fac și cei din Italia. Activitatea lor principală este de natură criminală, fură. Pentru a-și ascunde urmele, mituiesc, intimidează, agresează și chiar ucid. [1]

Probabil te întrebi unde vrem să ajungem cu introducerea asta. Îți spunem chiar acum.

Secretul succesului acestei rețele de tip mafiot este că activitatea ei este nevăzută, în cea mai mare parte. Fură lemn, îl transportă și îl vând, fără ca cei din afara rețelei criminale să vadă.

Dacă hoția ar deveni vizibilă, nu ar mai putea fura nici măcar o frunză.

Inspectorul Pădurii este un instrument, creat la presiunea societății civile, care ar trebui să facă exact asta. Să pună lumina pe hoții de lemn. Aplicația, a cărei nouă variantă a fost lansată luna aceasta, ar trebui să ne semnaleze dacă o pădure e furată sau tăiată cu acte în regulă, dacă un transport e legal sau nu și multe alte informații care demască ilegalitățile industriei forestiere. Și ne-ar da posibilitatea să alertăm autoritățile și să oprim ilegalitățile.

Transparența acestor informații este garantată de lege. [2]

Dar, cei de la Ministerul Mediului au decis să încalce legea și să ne blocheze accesul la date care ne-ar ajuta, pe noi, cetățenii, să contribuim la stoparea măcelului din păduri. Au decis să facă jocul mafiei și să țină în umbră activitățile silvice. Așa, hoția continuă, banii curg, iar pădurea dispare.

Am decis să punem la încercare Inspectorul Pădurii și să dovedim că e incomplet. Am mers în pădure și am filmat fiecare pas. Concluzia clipului de mai jos e clară: aplicația a fost amputată exact de funcțiile care pot pune lumina pe ilegalități.

Am demascat, cadru cu cadru, intenția autorităților de a ne închide gura cu o aplicație care nu își face treaba și nu ne arată hoția.

Dar, pentru ca acest clip să se transforme într-un instrument de presiune, trebuie să fie văzut de sute de mii de oameni cărora le pasă de păduri. Trebuie să fie distribuit pe zeci de mii de pagini de Facebook, nu doar pe pagina Declic.

Din păcate, clipul nu s-a viralizat de la sine. A ajuns la aproximativ 50.000 de oameni. Este insuficient pentru ca cei de la Mediu să înțeleagă că secretul lor nu mai e deloc un secret: Inspectorul Pădurii, în forma actuală, e o farsă.

Putem să facem ca acest clip să ajungă la câteva sute de mii de oameni. Pentru a-l promova pe rețelele de socializare și pentru a ne asigura că a ajuns la cel puțin 500.000 de oameni, avem nevoie de un buget publicitar de 3.000 de lei.

Ne poți ajuta să strângem acești bani? Dacă te poți lipsi de câțiva zeci de lei, te rog să dai click pe butonul de mai jos și să ne ajuți să arătăm clipul despre Inspectorul Pădurii cât mai multor oameni.


Pentru a obține o aplicație complet funcțională, trebuie să creștem presiunea. O să reușim asta doar dacă mesajul nostru e vizibil. Filmul arată clar că aplicația e incompletă, dar o să își atingă scopul doar dacă îl văd sute de mii de oameni.

La fel am procedat și când i-am convins pe parlamentari să schimbe Codul Silvic și să nu-i mai lase pe hoți să transporte rumeguș fără acte specifice materialului lemnos. Am făcut un film care explica gravitatea problemei și l-am promovat, masiv, pe Facebook. Parlamentarii au înțeles că nu e în interesul lor să fie de partea hoților într-un subiect atât de public și au făcut exact ce le-am cerut. Iar rezultatele se văd, transportul de lemn tocat, fără acte de proveniență, e acum ilegal. Ne-a sărit inima din piept zilele trecute când am citit că un șofer ce transporta rumeguș fără acte s-a ales cu dosar penal și cu camionul confiscat!

Vom reuși și acum, dar trebuie să ne mișcăm repede.

Presa a preluat semnalul nostru de alarmă privind Inspectorul și subiectul e de actualitate. Dar o să mai fie așa puțin timp, trebuie să creștem presiunea acum pentru a profita de atenția publicului.

Ajută-ne să strângem banii pentru a promova clipul care arată că Ministerul Mediului ascunde informații publice.

Acesta este doar primul episod dintr-o serie de clipuri prin care ne-am propus să testăm toate funcțiile aplicației. Este important ca cei din Guvern să vadă că noi, cetățenii, înțelegem limitele aplicației și cerem îmbunătățirea ei. Implică-te și tu pentru a promova clipurile Declic despre farsa numită Inspectorul Pădurii. Doar dacă vor fi văzute de sute de mii de oameni, aceste scurte clipuri video vor deveni un real instrument de presiune asupra autorităților.


Note:

[1] RFI – 19 septembrie 2019 – Pădurarii, uciși pe capete de hoții de lemne

[2] G nr. 497 din 25 iunie 2020

Află mai multe despre campania „Nu-i lăsa să amputeze Inspectorul pădurii!” urmând acest link.