Blog 27 October 2022

Marea amnistie

Am fost să cumpăr legume de la piață, de la doamna Maria și am găsit-o panicată. Citise că un deținut periculos a evadat și s-ar afla prin zonă. O altă vecină, venită și ea la cumpărături, s-a făcut albă ca varul când a auzit. Le era realmente frică. Atunci, le-am întrebat fără să stau prea mult pe gânduri: știți că oricum mii de infractori vor fi liberi printre noi în perioada următoare?

Le-am explicat că judecătorii de la Curtea Constituțională au anulat un articol din Codul Penal, iar politicienii nu vor să îl modifice în Parlament. Le-am spus că judecătorii Înaltei Curți, cei care ar trebui să ne apere, tocmai au validat marea amnistie. Și că, dacă aleșii nu modifică prin lege articolul din Codul Penal referitor la prescrierea faptelor, atunci vor scăpa, și în viitor, corupții, pedofilii, evazioniștii, hoții și alți infractori.

Habar nu aveau despre ce vorbesc. După ce le-am povestit în detaliu că, de dragul unor corupți, liderii PNL și PSD dau liber la mii de infractori, doamna Maria mi-a zis: „Asta ar trebui dat la ziar, mamă! Nu am văzut nimic la televizor despre asta. Ce nenorociți!”

Pe drum spre casă m-am tot gândit la ce mi-a spus doamna Maria. Și am realizat că are mare dreptate. Oamenii, preocupați de costul alimentelor și al combustibilului, nu prea mai dau importanță justiției. Iar presa scrie prea puțin despre asta. Însă e chiar mai grav ca la OUG 13.

De aceea, m-am gândit să îți scriu și să te rog să te alături celor 17.000 de semnatari ai petiției Opriți marea amnistie! Dacă reușim astăzi să ajungem măcar la 50.000 de semnatari, vom pune presiune pe politicieni cu mult mai mare greutate.

Cu adevărul în față, vor fi obligați să aibă o reacție. Mai ales că se tem de reacția publică, acum când speră să fie ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare. De aceea, trebuie să ne mobilizăm acum și semnăm petiția. Dacă tu nu dai click acum să semnezi această petiție și nu te implici, riscăm să rămânem cu o justiție care să îi protejeze pe infractori. Semnezi acum pentru a opri marea amnistie?

Justiție pentru toți,
Cătălina și echipa Declic