Stire 4 September 2016

CETA CHECK: Foarte scurta istorie a întâlnirii cu europarlamentarul Marian Jean Marinescu

(a se servi cu lămâie)

(a se servi cu lămâie)

Azi am fost în audiență la europarlamentarul Marian Jean Marinescu. Am vrut să vedem cum răspunde dumnealui îngrijorărilor cetățenilor privind CETA, mega-tratatul dintre UE și Canada. De-clic derulează campania #CETACheck prin care cetățenii pot pune întrebări privind acest tratat aleșilor europeni. Dat fiind că ne aștepta o întâlnire cu un europarlamentar cu trei mandate la activ, ne-am așteptat la o conversație onestă și coerentă, bazată pe argumente. Ne-am pregătit așadar temeinic pentru o discuție în contradictoriu și ne-am gândit mult timp înainte cum să ne susținem argumetele în fața unui politician cu experiență.

Am întâlnit în schimb cea mai toxică specie de om politic, cel căruia îi place mai mult să se audă vorbind decât să asculte. Genul pentru care mai importantă decât dezbaterea, este încercarea de îi pune pe ceilalți la colț. Am început cu întrebări specifice privind CETA: ridicarea barierelor tarifare pentru importul de carne de vită, clauza ISDS/ICS privind disputele comerciale, dacă există un studiu privind riscurile și beneficiile tratatului pentru România. Nu am primit nici un răspuns, însă ne-au fost servite la schimb întrebări precum: “cine vă plătește?”, “da’ pe Winkler l-ați întrebat?”, “de ce nu vă ocupați de ceva mai serios și mai pozitiv?”. Iar în cele din urmă ne-a aruncat concluzia lui de atotștiutor: decât să citim tratate mai bine să-i convingem pe țărani să înființeze cooperative. 

Am fost continuu îndemnate să renunțăm la argumentele noastre, cele referitoare la efectele dezastruoase pe care CETA le-ar avea asupra României și să privim interesul “global”. Fiecare argument particular al nostru a fost dus în derizoriu. Întrebat dacă i se pare corect ca un investitor străin să se adreseze unei curți de arbitraj pentru soluționarea unei dispute și unui investitor național să i se refuze același drept, dl. Marinescu a declarat că sistemul prezent nu e deloc injust, e chiar firesc.

După ce ne-a spus că întrebările CETA Check sunt populiste și insinuante, cu răspuns implicit, ne-a întrebat ce vrem de la el. I-am cerut “un vot în Parlamentul European informat și în cunoștință de cauză, care să țină cont de interesele cetățenilor români”. Nu a părut să-l impresioneze. El a rămas cu teoriile lui ale conspirației, noi am plecat că aveam nevoie urgentă de niște lămâi.

relatează din Craiova

Luminița și Roxana

campaigneri de-clic.ro

P.S. Europarlamentarii și guvernanții români vor vota #CETA. Întreabă-i cum: www.de-clic.ro/cetacheck

Articolul a fost tradus şi preluat de platforma European Initiative Against TTIP and CETA și poate fi accesat aici.