Blog 22 May 2022

Masă caldă în școli

Îmi fac griji că vom fi puțini la protestul prin care cerem un program național „Masă caldă în școli”. Acțiunea va avea loc pe 30 mai, la Ministerul Educației. I-am cerut ministrului Sorin Cîmpeanu să ne vedem și a acceptat. Și mă gândesc acum cum va părea să fim 5 oameni pe trotuarul din fața Ministerului. Mi se strânge stomacul. Parcă văd că jurnaliștii pe care îi chemăm la eveniment nu vor mai relata nimic despre acțiune, pe motiv că nu a venit nimeni.

Dacă nu se va vorbi despre demersul nostru, înseamnă că am eșuat să punem pe agenda publică a autorităților subiectul mesei calde în școli. În ciuda faptului că ne-am mobilizat peste 18.000 de membri, printre care și tu, să semnăm petiția adresată lui Sorin Cîmpeanu.

Nu-mi place să aibă unii politicieni motiv să spună despre noi că suntem buni numai din spatele tastaturii. Și că de altceva nu suntem în stare.

Știu că protestele noastre sunt organizate, de cele mai multe ori, în timpul programului de muncă, și că e dificil de ajuns. Dar trebuie să-i prindem la serviciu pe cei cărora ne adresăm.

Și cred că sunt unele cazuri pentru care chiar merită să te învoiești de la muncă timp de 30 de minute. Și să vii, de exemplu, la Ministerul Educației, ca să arătăm cât de mulți suntem cei care cerem ca toți elevii să aibă acces la o masă caldă la școală.

Îți scriu asta pentru că ești unul dintre membrii cei mai activi din Comunitatea Declic. Iar prezența ta la protest ne ajută să organizăm o acțiune plină de energie, care să nu treacă neobservată de jurnaliști. Iar politicienii care sunt cu ochii pe noi și care abia așteaptă să ne prindă pe picior greșit vor vedea că suntem solidari. Și că, spre deosebire de ei, ne facem timp pentru lucrurile importante.

Să-ți povestesc puțin despre acțiunea de la minister. Vom merge cu pancarte inscripționate cu mesajul campaniei: „Vrem o masă caldă pentru toți elevii!”. Pancartele vor fi sub formă de farfurii, polonic și lingură. Polonicul îl vom înmâna ministrului, când mergem în audiență. În plus, vom scrie propriile noastre mesaje, despre cât de important este pentru copii să mănânce corect și sănătos. Mesajele le vom scrie pe farfurii din carton. Vom ocupa tot trotuarul din fața Ministerului cu recuzita noastră. Jurnaliștii vor avea ce transmite.

Revin la temerea mea inițială. Dacă vom fi doar 5 oameni pe acel trotuar din fața Ministerului, ne va fi imposibil să ne organizăm așa cum ți-am scris mai sus. Vom sprijini pancartele pe unde se poate. Iar farfuriile vor rămâne goale, fără mesaje. Goale sunt și farfuriile copiilor cărora li s-a promis o masă caldă, dar sunt amăgiți cu corn și lapte sau cu un sandviș rece.

Ca să știm dacă ne putem baza pe tine, anunță-ne de pe acum, te rog. Contează mult să știm cum să ne organizăm pentru acțiune. Mai jos este un buton, te va direcționa către un scurt chestionar. Te rog să-l completezi, așa este mai ușor să știm unii de alții. Altfel, acțiunea va părea dezorganizată.

Ce zici, poți veni alături de noi la offline-ul de la Ministerul Educației? Să arătăm că suntem mai mulți cei care cerem un program național pentru masă caldă în școli.


La sfârșitul anului trecut am reușit să ne mobilizăm în număr mare pentru copii. Nici măcar frigul din decembrie nu ne-a împiedicat să stăm alături de statuia fetiței care plânge și să cerem o lege anti-viol care să protejeze copiii de prădătorii sexuali. Iar presa a scris pe larg despre mobilizarea Comunității Declic din fața Parlamentului.

Cu speranța că ne vom reuni iar pentru copii,
Denisa și echipa Declic